Najnovije vesti

UDAR NA SRBIJU: Desničarske proruske snage stoje iza protesta!
Foto: Kurir

UDAR NA SRBIJU

UDAR NA SRBIJU: Desničarske proruske snage stoje iza protesta!

Politika

U pozadini nasilnog skupa su Nogo, Obradović, Đorđević, to jest ljudi koji važe za evroskeptike. Pored njih, tu su i antivakseri, protivnici 5G mreže, ali i organizatori narodnih straža protiv migranata

Iza nasilnog protesta ispred Skupštine Srbije stoje antievropske snage koje su bliske ruskim desničarima. To je odmah postalo jasno budući da su glavne perjanice protesta bili upravo proruski desničari - nekadašnji član Dveri Srđan Nogo, lider Dveri Boško Obradović, Mlađan Đorđević iz Saveza za Srbiju... A, takođe, na skupu je viđeno i više Rusa, od kojih su neki govorili i za medije. Istovremeno, pored svih njih, u celoj priči su i antivakseri, protivnici 5G mreže, ali i organizatori narodnih straža protiv migranata.

Ne biraju sredstva

Rusiju u kontekstu beogradskih protesta pominje Centar za evroatlantske studije (CEAS) Jelene Milić. Iz CEAS ocenjuju da su „glavne vođe nasilnih demonstracija koje je javnost imala priliku da vidi izrazito proruski nastrojeni akteri javnog života, koji ne biraju sredstva da delegitimišu pokušaje Srbije da pod okriljem političkog Zapada postigne kompromis o novom statusu Kosova“.

Na to da je Mlađan Đorđević, kao neko ko ima veze s desničarskim krugovima u Rusiji, upleten i u u ovaj beogradski protest ukazao je i zamenik gradonačelnika beograda Goran Vesić. Pored Đorđevića, kao inspiratora protesta Vesić je naveo i vladiku Grigorija. Naveo je da je Đorđević „mozak nasilja“ koje se događa na srpskoj političkoj sceni i „eksponent“ ruskih političkih snaga, koje prezire predsednik Rusije Vladimir Putin.

- Đorđević danas u Srbiji nastavlja da radi svoj prljavi posao - naveo je Vesić.

R Došla na  „spontani“  skup  Ruskinja ispred  Skupštine
R Došla na „spontani“ skup Ruskinja ispred Skupštinefoto: Screenshot

Otkud tu Ruskinja

Inače, na nasilnim demonstracijama u Beogradu našla se i mlada Ruskinja, koja je srpskim medijima rekla da je na proteste „došla zbog pravde“. Postavlja se pitanje odakle ruska državljanka na navodno spontanom protestu, a njeno prisustvo je naročito upadljivo s obzirom na razlog koji je navela.

- Ja sam iz Rusije, znam šta je diktatura. Došla sam ovde da protestujem zbog pravde. Isto se dešava što se dešavalo u Rusiji. To je diktatura - ispričala je mlada Ruskinja, a na pitanje koju diktaturu je iskusila, ona je istakla da se svi sećaju Borisa Jeljcina i devedesetih godina.

Mališićeva i Dojčinović

Desničari kolo vode

Urednica u NIN Vesna Mališić ocenila je da protesti ispred Skupštine nisu građanski, već da je reč o desničarima. Takođe i urednik KRIK Stevan Dojčinović napisao je na Tviteru da na osnovu lajvova s mreža i televizija „deluje da okosnicu protesta čine desničari, ili su bučniji pa tako izgleda“.

Kurir.rs/  Foto: Kurir

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...