SVI MORAMO DA BUDEMO ODGOVORNI, PRETI NAM KATASTROFA: Cilj nijednog političara ne sme da bude važniji od ljudskih života
Foto: Ana Paunković

Razum iznad svega

SVI MORAMO DA BUDEMO ODGOVORNI, PRETI NAM KATASTROFA: Cilj nijednog političara ne sme da bude važniji od ljudskih života

Politika -

Čak 10 osoba preminulo je od posledica koronavirusa u toku noći u bolnici u Novom Pazaru, a prema poslednjem preseku (za vremenski period od 24 sata), na teritoriji cele Srbije, kovidom - 19 je zaraženo 266 građana, dok je na respiratorima 120 osoba. Ovi podaci saoštavaju se svakoga dana popodne, a samo nekoliko sati kasnije kreću masovna okupljanja u nekoliko gradova u Srbiji.

Iako niko ne može niti želi da zabrani okupljanje građanima, niti da spori njihovo pravo da na taj način iskažu neslaganje sa odlukama države i Kriznog štaba, u trenutku kada lekari svakodnevno mole za pridržavanje propisanih mera, pre svega socijalne distance, nameće se pitanje odgovornosti.

foto: Dado Đilas

Bolnice širom Srbije su pune, medicinsko osoblje ne može da funkcioniše u okviru postojećih kapaciteta - ukratko, zdravstveni sistem je pred pucanjem. Zbog naglog skoka broja zaraženih prethodnih dana, pitanje je kakvo će stanje biti za dve nedelje, kada na naplatu dođe i održavanje protesta.

Okupljanje građana, a samo je na protestu u Beogradu, prema nekim procenama, bilo više hiljada ljudi, kada je zdravstveni sistem pred kolapsom, predstavlja tempiranu bombu. I zato je svaki poziv na okupljanja, ma ko to da čini - anonimni građani ili političari, van svake pameti.

foto: Twitter Printscreen

Istina, po društvenim mrežama se sugeriše da se na protestima nose maske i vodi računa o distanci, ali koliko je moguće pridržavati se epidemioloških preporuka na protestu od nekoliko hiljada ljudi? Da li je moguće držati distancu u stampedu, kada masa krene napred? Da li je izvodljivo da sve vreme, satima, dok trčite, nosite masku? Naravno da nije.

To zna i svaki od lekara koji vas je pozvao da poštujete preporuke, jer one nisu uzalud donete.

U kolapsu zdravstvenog sistema u Srbiji samo pojedini opozicioni lideri mogu da vide svoju šansu tako što bi pokazali kako, tobože, u državi ništa ne funkcioniše, te da je neophodna i promena vlasti. A takav scenario očigledno odgovara medijsko - interesnom lobiju koji se svim silama, spinovima i podmetačinama trudi da uruši državu, čime ugrožava ljudske živote, a sve zarad lične koristi.

Utisak je da su pojedini mediji bliski ovom lobiju načinom izveštavanja trećeg dan protesta - koji su bili mirni, pokazali da su maltene razočarani što do nemira velikih razmera i rušenja Beograda nije došlo.

Kurir.rs/ FOTO: Kurir, Dado Đilas, Ana Paunković/Ilustracija

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track