OPOZICIJO, IZJASNI SE: Zašto ćutite o nasilju? Da li podržavate divljanje desničara po Beogradu?
Foto: Ana Paunković

U mišijoj rupi

OPOZICIJO, IZJASNI SE: Zašto ćutite o nasilju? Da li podržavate divljanje desničara po Beogradu?

Politika -

Perjanice opozicione scene su zanemele - jasne osude vandalizma po glavnom gradu Srbije nije bilo. Čak naprotiv, neki su pozivali građane da ustanu, pa su ih ekstremisti očigledno i poslušali

Opozicioni lideri koji su redovno pozivali građane na proteste odjednom su zaćutali u trenutku kada je trebalo osuditi nasilje ispred Skupštine, rušenje Beograda i pokušaj linčovanja policije. Istina, pojedini opozicionari su se oglasili, ali samo deklarativno se ograđujući od nereda.

Zaćutali

Jasne osude nije bilo. Čak naprotiv, pojedini su, poput perjanica Saveza za Srbiju - Tatjane Vojtehovski i Nikole Jovanovića, pokazali da im mirni skupovi ne odgovaraju, pa su bukvalno pozvali građane da ustanu. Takav apel su desničari očigledno i poslušali, pa je srpska prestonica u petak veče bila maltene kao ratno poprište.

Scene neviđenog nasilja, ali ni veliki rizik od širenja zaraze koronavirom nisu bili dovoljan razlog da opozicioni lideri ustanu i pokažu odgovornost prema zdravlju i bezbednosti građana. Tako juče nije bilo komentara ni Dragana Đilasa, Boška Obradovića, Vuka Jeremića, Zorana Lutovca...

foto: Profimedia

Tako se sada slobodno može reći da su maske pale i da je opoziciji jedini cilj da se, ne birajući sredstva, dokopa vlasti. Svi oni svojim potezima sistemski ruše zdravstvo i poziciju države tokom teških bitaka za kosovsko rešenje.

Bez kompromisa

Da je opozicija morala jasno da se ogradi od desničara, smatra i bezbednosni analitičar Darko Trifunović, koji kaže da nasilne demonstracije apsolutno moraju da budu za osudu od strane svih političkih aktera.

foto: Printscreen

- Ako postoje razmirice između političkih eksponenata u Srbiji - što je normalno u jednom političkom sistemu - kad su u pitanju vandali i nasilnici, tu apsolutno mora da postoji konsenzus. Mora da postoji opštenarodna osuda. Ako imate politički cilj i taj cilj ostvarujete putem nasilja, a politički cilj je ovde obaranje vlasti i napad na institucije, to potpuno potpada pod definiciju terorizma - navodi Trifunović.

Posledice će se tek videti

Opasno okupljanje usred pandemije

Srbija se suočava sa ubrzanim rastom broja obolelih od koronavirusa, bolnice u glavnom gradu su već pune i zaraženi se raspoređuju u zdravstvene ustanove širom zemlje. Međutim, iako se virus širi velikom brzinom, u Beogradu se, paradoksalno, svakodnevno okuplja veliki broj ljudi, čime se opasnost od zaraze dodatno povećava. Na to su upozorili i stručnjaci, istakavši da je takvo ponašanje neodgovorno i opasno po život i zdravlje nacije. Na to je upozorila i premijerka Ana Brnabić.

foto: Printscreen

- Politika sa strane, frustracije, nezadovoljstvo. Za proteste ima vremena, za borbu protiv koronavirusa više nema vremena, za proteste će uvek biti vremena. U ovom trenutku naš zdravstveni sistem će videti veliki broj ovih ljudi koji su juče-prekjuče bili na ulicama, njih i njihovih roditelja na bolničkom lečenju, sigurno, 100 odsto, nema sumnje. Za mene je protest samo okupljanje ljudi. Krajnje neozbiljno i neodgovorno ponašanje - navela je ona.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track