VUČIĆ OBIŠAO RADOVE NA DEDINJU 2 I SAOPŠTIO SJAJNU VEST ZA SRBIJU: Vakcina stiže najverovatnije do KRAJA GODINE!  (FOTO)
Foto: Printscreen Instagram/Budućnost Srbije

radovi idu ispred prdviđenog roka

VUČIĆ OBIŠAO RADOVE NA DEDINJU 2 I SAOPŠTIO SJAJNU VEST ZA SRBIJU: Vakcina stiže najverovatnije do KRAJA GODINE! (FOTO)

Politika -

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obilazi radove na izgradnji Instituta za kardiovaskularne bolesti "Dedinje 2" u Beogradu.

Građani da ne brinu,neće biti smanjenja plata i penzija

Srbija će podneti krizu zbog korone, ne lako, ali lakše nego druge zemlje i neće biti smanjenja plata i penzija u javnom sektoru, poručio je danas predsednik Aleksandar Vučić i ukazao da nivo javnog duga u zemljama Evrope "skače" usled krize izazvane korona virusom, i na preko 200 odsto od BDP, dok je javni dug Srbije je na nivou od 57 odsto BDP-a.

- Nigde u svetu nije laka situacija, nije ni u Srbiji, ali lakša nego bilo gde u Evropi. Biće i bolja situacija i ljudi mogu slobodno da troše novac i neće im kasniti, ni nedostajati ni plate u javnom sektoru, ni penzije, nijedan dan", rekao je Vučić novinarima u Beogradu.

foto: Printscreen

Primera radi, naveo je da je javni dug Italije prešao 150 odsto BDP-a, stopa duga raste i Francuskoj, Španiji, Grčkoj, gde je prešla 200 odsto BDP-a, Hrvatskoj, Crnoj Gori...

-U Srbiji je nivo javnog duga 57 odsto BDP-a. I zato ne brinite, biće situacija dobra, biće posla, plate i penzije", podvukao je Vučić.

Kako je rekao, najvažnije je da pobedimo koronu ozbiljnošću i odgovornoštću, jer je to, ističe, suština.

- Ne brinite, i kada mislite da nemamo rezerve, mi ćemo da ih pronađemo. Ali, da vadimo iz ćupa, ne dolazi u ozbir... Trend opšte kuknjave me ne zanima, Srbija će pobediti krizu, ne lako, ali lakse nego susedi i većina durgih u Evropi", rekao je Vučić.

Ponovio je da neće biti smanjivanja plata i penzija, što će morati da učini najveći deo zemalja, ali ne i Srbija, zahvaljujući stabilnom finansijskom sistemu.

Zašto ne nosi masku?

Nakon kritike i pitanja novinarke jednog medija, zašto ne nosi masku u toku sastanaka, predsednik Vučić je rekao sledeće.

- Pošto nam je udaljenost metar i po, ja je skinem. Sa maskom uđem i ni sa kim se ne rukujme, ali uvažavam vašu kritiku. Ne primećujem samo da ste se tako revnosno borili kada su upadali u Skupštinu i doveli u pitanje zdravlje ljudi, ali ja vas razumem i vašu dobronamernu želju u potpunosti poštujem, rekao je Vučić i dodao da će ličnim primerom pokazati koliko je bitna borba protiv ove opake bolesti.

foto: Printskrin

Vakcina do kraja godine

Obraćajući se novinarima, rekao je da želi da saopšti jednu sjajnu vest i nada se da će to biti spas za Srbiju.

- U razgovorima smo sa zemljom koja već daje vakcinu. Ne testira, već daje. I želeo sam da vam saopštim sada da se nadamo da ćemo je imati pre kraja godine vakcinu. To bi bio spas za Srbiju, rekao je predsednik Vučić.

Vučić o stanju sa koronom

- Suočavamo se sa velikim brojem zaraženih. Direktno sa protesta, Beograd i Novi Sad opet vode u broju novozaraženih, tu nema dileme. Mi više ne znamo gde da smeštamo ljude, ali tražimo rešenje. Ono što je u našoj moći, radimo, ali ne razumem druge koji ne brinu o zdravlju nacije. Danas će sigurno biti veći broj nego juče, dodao je predsednik.

- Ne znamo više gde da smeštamo ljude, zamolićemo da nam u Areni omoguće prikopčenje gasnog razvodnika, dodao je on.

Vučić je kazao da ne razume ljude, posebno one koji se bave javnim poslom, da se bave više ličnim interesima nego zdravljem nacije.

Kazao je da se nastoji da se u naredna 3 do 4 dana prevaziđu žarišta, i da se krajem endelje krene sa smanjenjem broja novozaraženih.

Ukazao je i da se mora ubrzati izdavanje rezultata testiranja.

Međutim dodao je da se devet puta više testira od po veličini druge zemlje u regionu.

-Moramo da ubrzamo da stižu rezultati u roku od 24 sata, kazao je on.

foto: Printskrin

Ekonomija u Srbiji pod kontrolom

Predsednik Srbije kaže da je situacija u Srbiji lakša nego bilo gde u Evorpi, kada je reč o ekonomiji, ističe da zemlje sa 80-90 odsto javnog duga imaju dug preko 100-150 i on skače.

- U našoj zemlji je javni dug pod kontrolom - 57 odsto. Neće biti lako, ali će biti bolje u svim drugim evropskim zemljama. Na snazi je trend "opšte kuknjave", ali Srbija će podneti krizu lakše nego druge zemlje Evrope - rekao je Vučić, apelujući da pobedimo koronom odgovornošću.

Ovako izgleda velelepno zdanje!

- Nakon svega što sam video, ponosan sam i vidim da je još potrebno da se izgradi i garaža koja nije planirana i heliodrom, ako se dozvoli, rekao je Vučić u obraćanju novinarima nakon obilaska radova.

- Samo oprema će koštati 15 miliona i zahvaljujem ljudima koji rade iako kasnimo u isplati, to ćemo već danas da ispravimo, jer kompanija koja predvodi radove, završava pre roka, rekao je on.

Vučić u obilasku radova

- Radovi će biti gotovi za manje od godinu dana, bolnica će biti završena pre vremena. Od početka radova, rok za završetak je bio dve godine, ja vam sada kažem biće gotova već za manje od godinu dana od ovog momenta. Rekli su mi da je to ispred roka predviđenog - rekao je Vučić tokom obilaska radova na izgradnji Instituta za kardiovaskularne bolesti "Dedinje 2".

Predsednik je tokom obilaska radova razgovarao i sa angažovanim radnicima na gradilištu i sa njima popričao o poslu koji obavljaju, ali i o njihovom zdravlju.

-Dobro napreduju poslovi, drago mi je što čujem da završavate sve pre roka. Kako ste, jeste li svi zdravi? Jeste, drago mi je da to čujem, čuvajte se molim vas, to nam je najvažnije. Šefovi su mi vaši rekli da dobro radite i da se sve stiže, to je pohvalno - rekao je Vučić radnicima.

1 / 3 Foto: Printskrin

Direktor Instituta za kardiovaskularne bolesti "Dedinje" Milovan Bojić rekao da je sada Institut akreditovan kao naučna ustanova, na čemu mu je predsednik čestitao.

Na pitanje predsednika koliko će oprema koštati, dobio odgovor - 15 miliona evra.

Dedinje 2

Izgradnja Instituta za kardiovaskularne bolesti "Dedinje 2" započeta je u junu prošle godine, postavljanjem kamena temeljca.

U izgradnju 14.000 kvadratnih metara novog prostora i rekonstrukciju 9.000 kvadrata starog objekta tada jew rečeno da će biti investirano 42,8 miliona evra.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track