MANIPULACIJA Starim lažima Junajted grupe ponovo udaraju na Kurir jer otkrivamo šemu njihovog interesno-poslovnog lobija
Foto: Zorana Jevtić, Beta, Printscreen

MANIPULACIJA Starim lažima Junajted grupe ponovo udaraju na Kurir jer otkrivamo šemu njihovog interesno-poslovnog lobija

Politika -

Marinika Tepić, koja je predstavnik političkog krila interesno-poslovnog lobija na čijem čelu su predsednik moćne Junajted grupe Dragan Šolak i lider SSP Dragan Đilas, ponovo iznela niz lažnih i proizvoljnih informacija o Kuriru i Telekomu. Javno poznate podatke ona je pokušavala da predstavi kao nekakvu tajnu koja je skrivena od javnosti iako su lako dostupni svima i povodom njih je naša kompanija već dala jasne i precizne odgovore

Napadi na Kurir nastavljaju se iz dana u dan! Juče je na našu kuću ponovo udarila potpredsednica Stranke slobode i pravde (SSP) Marinika Tepić, koja je predstavnik političkog krila interesno-poslovnog lobija na čijem čelu su predsednik moćne Junajted grupe Dragan Šolak i lider SSP Dragan Đilas. Tepićeva je na jučerašnjoj konferenciji iznela niz proizvoljnih i netačnih optužbi na račun Kurira i Telekoma Srbije. Na Telekom, kao jaku državnu kompaniju, udarila je po istoj matrici kao što to čini Junajted grupa, koja mesecima vodi žestoku hajku protiv tog preduzeća, a koje joj je zasmetalo zbog širenja na tržištu. Interesno-poslovni lobi iznova pokazuje da im je cilj da po svaku cenu oslabe državnu kompaniju, te da nemaju nameru da se u tome zaustave, što pokazuju i česte Tepićkine konferencije koje održava upravo ispred Telekoma.

Ništa novo nije rekla

Zanimljivo je, međutim, da je sve što je Tepićeva juče iznela o Kuriru i Telekomu zapravo stara priča i da tu nije bilo nijednog novog podatka, kojim bi makar opravdala konferenciju. Istovremeno, javno poznate podatke ona je pokušavala da predstavi kao nekakvu tajnu koja je skrivena od javnosti iako su lako dostupni svima. A po već razrađenom sistemu, izveštaje s Tepićkine konferencije odmah su preneli upravo mediji interesno-poslovnog lobija - N1, Nova S, Direktno... Na naša pitanja, Tepićeva ni juče, kao ni pre sedam dana, nije konkretno odgovorila. Tako je javnost ostala uskraćena za odgovore na pitanja o tome zašto se ona uključuje u igru Šolaka i Đilasa, te zašto radi protiv Telekoma i građana Srbije, a zarad interesa strane kompanije.

Ono što je posebno simptomatično jeste činjenica da se Tepićeva juče sve vreme pozivala na podatke koje je pre nekoliko meseci u javnosti tendenciozno plasirao N1, koji je deo moćne Junajted grupe. Naša kuća je još tada, da bi otklonila sve nedoumice, vrlo jasno i precizno odgovorila televiziji N1, ali su oni tendenciozno preneli samo delove odgovora koji njima odgovaraju.

Interesantno je i da u javnosti ne postoji nijedna negativna informacija o našem poslovanju, a da nije potekla od Junajted grupe i njenih medija. Zanimljivo je takođe da je N1 u svoje redove doveo novinarku BIRN koja je među prvima iznosila poluinformacije o Kuriru i Telekomu, a koja je na ovoj televiziji nastavila da učestvuje u kreiranju laži i spinovanju vesti o radu naše kompanije.

Orkestrirana hajka Junated grupe

Inače, Tepićkina konferencija održana je samo nekoliko dana pošto je mali bljutavi veb-tabloid Direktno, preko kandidata za direktora RTS Vaska Vasovića, takođe sproveo hajku na nas.

Sve to jasno ukazuje da postoji orkestrirana hajka na Kurir, a glavni razlog za to je razotkrivanje šeme delovanja medija koji su pod kontrolom interesno-poslovnog lobija - N1, Nova S, Danas, portala Direktno i Cenzolovka... Jedan od razloga za udar na nas je i istraživanje kojim smo otkrili šta se krije i iza konstantne kampanje medija u okviru Junajted grupe protiv državnog Telekoma.

U problemu

Ponestaje relevantnih ljudi

Osim Tepićeve, u kampanju protiv Telekoma uključio se juče i potpredsednik Narodne stranke Miroslav Aleksić. On je podneo krivičnu prijavu protiv odgovornih za poslovanje te kompanije. Međutim, očigledno je da interesno-poslovnom lobiju u kampanji protiv Telekoma ponestaje relevantnih ljudi, pa zato izvlače ljude poput Aleksića.

Telekom Srbija

Nastavljaju se brutalni napadi

Povodom kontinuiranih napada na Telekom oglasila se saopštenjem i ta kompanija: - Obaveštavamo javnost da je ovde očigledno reč o najbrutalnijoj kampanji koja se vodi sa ciljem jačanja jedne strane kompanije, a koja predstavlja direktnu konkurenciju Telekomu Srbija. Svi pokušaji urušavanja Telekoma Srbija neće uspeti, jer će kompanija još odlučnije sprovoditi svoju razvojnu strategiju. Podsećamo, naš cilj je da postanemo regionalni lider u pružanju svih usluga i motor razvoja privrede u regionu.

Prekinuo konferenciju

Nerazuman potez direktora za ljudske resurse

Tokom konferencije ispred zgrade Telekoma na Novom Beogradu izašao je Draško Marković, izvršni direktor za ljudske resurse Telekoma, i krajnje neposlovno i na neprimeren način zahtevao da se prekine snimanje. On je rekao da Tepićeva i njen tim nemaju dozvolu za snimanje ispred njihove zgrade, zbog čega svi, uključujući i novinare, treba da se udalje. Iako je obezbeđenje pre konferencije Mariniku zamolilo da iz atrijuma izađe na javni prostor, ovakav potez ocenjujemo kao neprimeren i nerazuman. Marković i Tepićeva su imali kraći verbalni sukob, a konferencija je prekinuta.

Šta smo otkrili

Rekordna zaduženost i veza Šolaka i Đilasa

Kurir je u svom opširnom istraživanju otkrio šta se krije iza napada Junajted grupe na Telekom. Takođe, razotkrili smo i vezu čelnog čoveka Junajted grupe Dragana Šolaka i lidera Stranke slobode i pravde Dragana Đilasa.

Kurir je, naime, otkrio da N1 izveštavanjem o poslovanju Telekoma kroz selektivne podatke, za račun svojih vlasnika Junajted grupe, pokušava da oslabi državnu kompaniju koja je u poslednje dve godine Junajted grupi postala ozbiljan konkurent u celom regionu, ugrožava je i ometa u daljem širenju na tržištu. Takođe, otkrili smo da je Junajted grupa početkom ove godine dostigla rekordnu zaduženost od tri milijarde evra, što je skoro tri puta veći dug od Telekomovog.

S druge strane, dokazali smo i direktnu vezu Šolaka i Đilasa. Tako, iako uporno negiraju međusobne poslovne veze, podaci do kojih je Kurir došao govore da je bivša Đilasova firma Dajrekt medija, četiri godine nakon što je prodata kontroverznom bugarskom biznismenu Kresimiru Gergovu, završila u Šolakovom vlasništvu.

Redakcija Kurira

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track