SKANDALOZNI ZAKON O "HEROJIMA OVK" NIJE PROŠAO ČAK NI U PRIŠTINI: Glasalo samo njih 35, evo ko je od Albanaca bio protiv
Foto: Youtube Printscreen

nije izglasan

SKANDALOZNI ZAKON O "HEROJIMA OVK" NIJE PROŠAO ČAK NI U PRIŠTINI: Glasalo samo njih 35, evo ko je od Albanaca bio protiv

Politika -

BEOGRAD - Zakon o zaštiti vrednosti borbe OVK nije izglasan u tzv. kosovskoj skupštini u Prištini. Za njega je glasalo samo 35 poslanika.

Podsetimo, reč je o skandaloznom zakonu o vrednostima pomenute terorističke organizacije. Ovaj potez je uperen protiv srpskog naroda. Kontroverzni zakon, takođe, veliča i nedela terorističke organizacije koja je poznata po brojnim zločinima nad Srbima - ubijanju, mučenju, otmicama...

Naime, u Prištini danas nije usvojen Nacrt zakona o zaštiti vrednosti borbe tzv. OVK, jer je dobio podršku samo 35 poslanika. Poslanici opozicionog Pokreta Samoopredeljenje i vladajućeg Demokratskog saveza Kosova (DSK) nisu glasali za taj zakon, prenosi Ljajmi.

Svi prisutni poslanici Demokratske partije Kosova (DPK), koja je podnela predlog zakona, glasali su za zakon, kao i poslanici Alijanse za budućnost Kosova, NISMA i poslanici nesrpskih manjina.

Iako su prisustvovali sednici, poslanici Samoopredeljenja i DSK, nisu učestvovali u glasanju, blokirajući tako usvajanje zakona o zaštiti ratnih vrednosti tzv. OVK, prenosi Kosovo onlajn.

Na Nacrt zakona zamerke su ranije izneli i ambasade SAD, Nemačke, Švajcarske, kao i kancelarije EU i OEBS-a, jer smatraju da se njime ugrožavaju sloboda govora i prava građana.

Nacrtom Zakona se određuje i institucionalna i građanska obaveza za zaštitu vrednosti borbe tzv. OVK, a kako je navedeno, ko ne bude poštovao odredbe, biće krivično gonjen.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je ranije da Zakon o zaštiti vrednosti borbe tzv. OVK predstavlja pokušaj da se Srbi nateraju da misle kao Albanci i da budu hapšeni ukoliko govore drugačije.

Predstavnici Srba na Kosovu i Metohiji upozorili su ranije da ih brine najava glasanja za Nacrt zakona o zaštiti vrednosti borbe tzv. OVK, kojim će im, kao što ukazuje i američki ambasador, dodatno biti ograničena i onako skučena sloboda govora na Kosovu i Metohiji.

Stranci se pobunili

Skandalozan zakon, koji bez glasova Srba ima većinu u parlamentu, predviđa da svi građani KiM moraju da poštuju i štite vrednosti borbe terorističkog OVK. U nacrtu piše da je „oružana borba naroda Kosova sa OVK na čelu bila u cilju oslobođenja Kosova“, kao i da su veterani OVK zaštićeni ovim dokumentom. Uz to, zakonom se štite i zastava, grb, arhiva OVK, generalštab, štabovi operativnih područja..., a svako nepoštovanje strogo će se kažnjavati novčano, ali i zatvorskim kaznama.

foto: Youtube Printscreen

Protiv zakona je ustao i američki ambasador u Prištini Filip Kosnet, koji je upozorio da se tim zakonom „kriminalizuje sloboda govora i zastrašuju građani“.

Baraljiu: Nacrt Zakon o tzv. OVK mora da pretrpi promene

Profesor ustavnog prava Mazljum Baraljiu ocenio je da su potrebne izmene Nacrta zakona o zaštiti vrednosti borbe tzv. OVK, kako bi bio prihvatljiv za sve i kako nikog ne bi ugrožavao.

Baraljiu je za Kosovo onlajn rekao da postoji nekoliko tačaka koje su sporne u tom zakonu i ocenio da nacrt zakona ugrožava slobodu izražavanja, kao i da postoji mogućnost da on utiče na rad Specijalnog suda u Hagu. Baraljiu je ukazao i na reakcije međunarodnih diplomata, koje se, kako je istakao, nikako ne smeju zanemariti.

"Treba voditi računa o mišljenju prijateljskih država i njihovih predstavnika, nije cilj da se nešto usvoji po svaku cenu, bez obzira na posledice koje mogu proizaći", rekao je Baraljiu i podsetio da su prvo američka, a zatim su i ostale ambasade izrazile neslaganje sa Nacrtom zakona o zaštiti vrednosti borbe tzv. OVK.

On je rekao da, ako je Srpska lista pristala da bude u koaliciji, onda sa njom zaista treba sarađivati u određenim stvarima, pa i u smislu usvajanja zakona. Baraljiu je ukazao da među koalicionim partnerima postoji sporazum koji bi trebalo da se poštuje i da je krajnji cilj rad za dobrobit građana, a ne za neke uske političke poene ili partijske interese.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track