EKSKLUZIVNO! STOLTENBERG ZA KURIR O KOSOVU: KFOR sa 3.500 vojnika ostaje, pozdravljam napredak načinjen u Vašingtonu!
Foto: EPA / Ettore Ferrari

poruka

EKSKLUZIVNO! STOLTENBERG ZA KURIR O KOSOVU: KFOR sa 3.500 vojnika ostaje, pozdravljam napredak načinjen u Vašingtonu!

Politika -

NATO je u potpunosti posvećen bezbednosti Kosova. Kfor uspešno radi svoj posao preko dve decenije i daje veliki doprinos stabilnosti i bezbednosti na Kosovu i zapadnom Balkanu, navodi generalni sekretar NATO

Jens Stoltenberg, generalni sekretar NATO, rekao je u ekskluzivnom intervjuu za Kurir da KFOR ostaje na Kosovu sa oko 3.500 vojnika.

- NATO je u potpunosti posvećen bezbednosti Kosova. Kfor uspešno radi svoj posao preko dve decenije i daje veliki doprinos stabilnosti i bezbednosti na Kosovu i zapadnom Balkanu. Mi redovno vršimo procenu naše misije. Svi saveznici su saglasni da treba da održimo trenutnu snagu od oko 3.500 vojnika iz 26 zemalja, uključujući članice i partnere NATO. U skladu s mandatom Ujedinjenih nacija, naša misija Kfor nastaviće da pruža sigurno i bezbedno okruženje i slobodu kretanja za sve zajednice na Kosovu.

Od izbijanja pandemije kovida 19, Kfor održava svoju sposobnost da izvršava svakodnevne operacije. NATO takođe u potpunosti poštuje nastavak dijaloga između Beograda i Prištine pod okriljem Evropske unije. Ovo je od ključnog značaja za Srbiju i Kosovo, ali i za regionalni mir i bezbednost, kao i našu bezbednost. Prošle nedelje sam ovo opet istakao na sastanku s Avdulahom Hotijem (kosovski premijer, prim. nov.) u sedištu NATO. S njim sam pričao i o važnom dogovoru zaključenom u Vašingtonu da se normalizuju ekonomski odnosi između Beograda i Prištine - rekao je on.

foto: Reuters

Stoltenberg je prokomentarisao i težnje kosovske vlasti da formira vojsku uprkos protivljenju NATO.

- Još decembra 2018. jasno sam rekao da nije dobro vreme za taj potez i da je odluka doneta uprkos mojim savetima. NATO nastavlja da podržava razvoj Kosovskih bezbednosnih snaga prema njihovom sadašnjem mandatu. Uz promenu mandata, Severnoatlantski savet preispituje nivo angažovanja NATO sa Kosovskim bezbednosnim snagama. Saveznici kontinuirano razgovaraju o ovoj temi. I dalje smo u potpunosti posvećeni bezbednosti na Kosovu i regionalnoj stabilnosti. U više navrata sam isticao da i Beograd i Priština treba da se staraju o tome da ne nastaju tenzije u regionu, da se suzdržavaju od izjava ili postupaka koji mogu dovesti do eskalacije i da ostanu fokusirani na napredak, uz reforme i dijalog - rekao je Stoltenberg.

Šef NATO je ponovio da podržava dijalog Beograda i Prištine o Kosovu.

- Konstruktivan dijalog je preduslov za regionalnu stabilnost i ja podržavam napore EU da posreduje u dijalogu. Takođe, pozdravljam napredak načinjen u Vašingtonu. Naša misija Kfor nastaviće da održava sigurno i bezbedno okruženje na Kosovu, shodno svom mandatu UN. Verujem da budućnost celog regiona zapadnog Balkana leži u evroatlantskoj porodici - istakao je on.

Kurir.rs/B. Karović

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track