ZORAN PETROVIĆ ZA KURIR: Dolaskom DFC Beograd postaje finansijski centar regiona! Ovo je dobar signal investitorima
Foto: Youtube Printscreen

intervju

ZORAN PETROVIĆ ZA KURIR: Dolaskom DFC Beograd postaje finansijski centar regiona! Ovo je dobar signal investitorima

Politika -

Dolazak ovako važne finansijske institucije iz SAD našu zemlju stavlja na listu poželjnih investicionih destinacija, kaže predsednik Upravnog odbora Američke privredne komore u Srbiji

Najava otvaranja kancelarije DFC, tj. Američke razvojne banke u Beogradu, biće pozitivan signal budućim investitorima koji planiraju investicije u Srbiji i regionu, ali to je i podrška postojećim investitorima koji planiraju širenje svojih poslovnih aktivnosti na ovim prostorima, kaže za Kurir Zoran Petrović, predsednik Upravnog odbora Američke privredne komore u Srbiji (AmCham).

Šta za Srbiju znači otvaranje kancelarije DFC u Beogradu?

- Dolazak ovako važne finansijske institucije iz SAD u Beograd našu zemlju stavlja na listu poželjnih investicionih destinacija i otvara nam mogućnost da osnažimo kako priliv direktnih stranih investicija, koje već nekoliko godina unazad imaju visoko učešće u BDP, ali i domaćih privatnih investicija, čiji nivo bi morao biti veći. Treba napomenuti da su i evropske institucije, poput Evropske investicione banke i Evropske banke za obnovu i razvoj, dugo prisutne sa svojim kancelarijama u Beogradu i da su značajnim sredstvima pomogle i pomažu razvoj privatnog i javnog sektora.

Dakle, ovo je pozitivan signal investitorima da ulažu ovde? Da li ovo može dovesti nove investitore?

- Administracija SAD pokazala je Vašingtonskim sporazumom svoju punu podršku za regionalno ekonomsko povezivanje. Mi smo kao Američka privredna komora pozdravili taj sporazum. Verujemo da će, uz mini-Šengen inicijativu, dati pozitivan impuls ekonomskom razvoju regiona, podsticajem bržeg protoka ljudi, robe, usluga i kapitala. Otvaranje kancelarije DFC u Beogradu samo dodatno potvrđuje da Beograd postaje i finansijski centar regiona i da će se neki projekti brže naći na radaru za podršku zbog fizičkog prisustva DFC. Dodatno, treba očekivati da će se u budućnosti i američke kompanije koje planiraju investicije u Srbiji ili regionu obraćati DFC za informacije o potencijalu za investiranje na terenu, što će pomoći u donošenju odluka. Ostaje, naravno, i dosta zadataka koje mi treba da rešimo i kompanije članice AmChama ukazuju na nekoliko - vladavinu prava, korupciju i predvidljivost u donošenju propisa koji utiču na biznis. Napredak u tim oblastima biće pozitivan podsticaj za postojeće domaće i strane investitore, ali i magnet za privlačenje novih investitora.

Kako tačno funkcioniše DFC, odnosno u šta najviše ulaže, na koji način finansira projekte...?

- DFC pomaže kompanijama u izabranim projektima na nekoliko načina: direktnim ulaganjem u poslovanje, kredite i garancije sa dugim rokom trajanja, ali i osiguranjem od političkog rizika, kao i tehničkom podrškom u razvoju projekata. Ova banka sarađuje direktno s privatnim sektorom, i to primarno u zemljama u razvoju. Sektori koje ova banka finansira su najčešće vezani za infrastrukturu, poljoprivredu, zdravstveni i energetski sektor, ali i nove, napredne tehnologije. Ne manje važno, DFC posebnu pažnju obraća na sektor malih i srednjih preduzeća i razvoj ženskog preduzetništva. I to su programi koje rade u saradnji sa komercijalnim bankama. Sve ovo za nas je važno, jer i u našoj privredi postoji veliki potencijal u sektoru mikro i malih kompanija, a ne smemo da zaboravimo da upravo te kompanije čine kičmu uspeha svake ekonomije.

Kada će se videti prvi efekti prisustva DFC u Srbiji?

- Mi smo malo tržište koje nije lako staviti na mapu velikih investicionih zemalja kao što je Amerika. Nadamo se da će Vašingtonski sporazum, uz ekonomsku podršku DFC, dodatno skrenuti pažnju američkih investitora na region i na Srbiju kao najveću ekonomiju regiona. Može se očekivati da prve efekte vidimo već naredne godine, a svakako ohrabruje skorašnje potpisivanje sporazuma o namerama između DFC, Izvozno-uvozne banke SAD (EXIM) i Beograda i Prištine sa ciljem pomoći u finansiranju izgradnje Auto-puta mira.

Kurir.rs/B. Karović

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja