DAČIĆ U HIT TVITU O CRNOJ GORI: Srbija nema nikakve hegemonističke ideje, nova vlast ne treba da daje nekorektne izjave
Foto: screenshot Pink tv

REAGOVANJE

DAČIĆ U HIT TVITU O CRNOJ GORI: Srbija nema nikakve hegemonističke ideje, nova vlast ne treba da daje nekorektne izjave

Politika -

BEOGRAD - Srbija nema nikakve hegemonističke ideje u odnosu na Crnu Goru, koja je bratska država od koje, kako je rekao, Srbija nema ni bližu zemlju, ni narod, rekao je večeras ministar spoljnih poslova Ivica Dačić i poručio da i buduća vlast treba da se uzdrži od neprincipijelnih izjava.

Dačić je, povodom izjava predsednika Mila Đukanovića u nedavnom intervju Fejs televiziji u FBiH da se Srbija mešala u izborni proces u Crnoj Gori, istakao da je Srbija samo protiv vođenja antisrpske politike, koja je rezultirala time da je većina građana u Crnoj Gori glasala protiv Đukanovića.

"Srbija želi što bolje odnose sa Crnom Gorom", rekao je Dačić.

Istakao je da bi u ovom trenutku obe strane u Crnoj Gori, buduća vlast i DPS, trebalo da budu veoma pažljivi.

foto: screenshot Pink tv

Povodom nekih nedavnih zjava Zdravka Krivokapića i Dritana Abazovića o predsedniku Aleksandru Vučiću i Srbiji, Dačić je kazao: "Ne treba nasedati. Sada postoji teorija da s Đukanovićeve strane stalno pokusavaju da navedu na to da je Srbija bila aktivni učesnik izbora, dok ovi drugi (pobedničke koalicije) da bi to negirale daju neke neprincipijelne i nekorektne izjave...", rekao je Dačić.

Istakao je da ne poznaje nikog od lidera pobedničkih koalicija, ni Krivokapića, ni Abazovića.

"Ne poznajem novu političku garnituru, te izjave (Krivokapića i Abazovića) nisu dobre. Nova vlast u Crnoj Gori treba da radi na jačanju naših odnosa. U svakom slučaju mi se nismo mešali u izbore u Crnoj Gori", rekao je Dačić učestvujući u emisiji Hit-tvit Pink televizije.

Podsetio je i na optužbe da je predsednik Vučić pomagao Đukanoviću.

"To je neprincpijelno i takve nekorektne izjave ne treba da postoje, jer i oni su dobili glasove zahvaljujući očekivanju da će se poboljšati odnosi sa Srbijom" naveo je Dačić.

foto: Nemanja Nikolić

Osvrnuvši se na izjave Đukanovića, Dačić je rekao da je politika državnog vrha Crne Gore daleko otišla u mržnji protiv, kako oni kažu, velikosrpske politike.

" On se vratio na vreme kada je počinjao karijeru, samo sada imamo Mila protiv Mila", kazao je Dačić i podsetio da je aktuelni crnogorski predsednik na vlast došao zahvaljujući narodnom ustanku koju su vodili on i Bulativić, Svetozar Marović....

Podsetio je da je Djukanović tada govorio da je tadašnje crnogorsko rukovodstvo "odnarođeno i plaši gradenje velikosrpskom politikom, a uprvo to on sada radi".

"Srbija ništa nije radila protiv Crne Gore, nikada se nismo mešali u njihove unutrašnje stvari, samo smo brinuli o položaju Srba u toj državi", kazao je ministar Dačih i ponovio da su se u izbore u Crnoj Gori mešali Albanci - Edi Rama i Ramuš Haradinaj.

Podsetio je da u Crnoj Gori živi gotovo 29 odsto Srba, a da je u službi predsednika Crne Gore broj zaposlenih Srba - nula.

foto: Profimedia / Savo Prelević / AF

Dakle, istakao je, Srba nije bilo dovoljno u Crnoj Gori da pobede Đukanovića, njega je pobedio njegov narod.

" Nisu ga pobedili samo Srbi, njih nije bilo dovoljno. Ovo su alibiji za neuspeh i strašno je optuživanje Srbije da se meša u unutrašnja pitanja Crne Gore", kazao je.

Istakao je da je Đukanović sam doveo do svog poraza, kada je donet Zakon o slobodi veroispovesti i kada je najavio formiranje crnogorske pravoslavne crkve.

(Kurir.rs/Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja