AFERA KOVAČEVIĆ! Olivera Zekić poručila Borku Stefanoviću: Izvini se građanima, umesto što se opet izvlačiš!
Foto: Printscreen, Dado Đilas

Fajt zbog batinaša

AFERA KOVAČEVIĆ! Olivera Zekić poručila Borku Stefanoviću: Izvini se građanima, umesto što se opet izvlačiš!

Politika -

Olivera Zekić, nekadašnja glavna urednica lista Borba, koji je svojevremeno i obelodanio priču o Miladinu Kovačeviću, odbrusila je potpredsedniku Stranke Slobode i pravde Borku Stefanoviću, koji tvrdi da je pokretanje priče o Kovačeviću pokušaj prikrivanja propusta u slučaju prebijanja u Novom Sadu.

- Umesto da se izvini građanima Srbije, ponovo pokušava da se iz svega izvuče - poručuje Zekić. Naime, Stefanović je izjavio da se aferom "Miladin Kovačević" prikriva slučaj u Novom Sadu. - Sasvim je jasno da to sad otvaraju da bi pokrili brljotinu u Novom Sadu i činjenicu, dokazanu činjenicu, da policija nije reagovala na vreme, da su opstruirali postupak, da su faktički dozvolili čoveku da pobegne i to je suštinski sukob između dve struje u SNS-u u Novom Sadu - rekao je, između ostalog, Stefanović.

Zekić, pak, kaže da se može zaključiti da Stefanović nema nikakve veze sa aferom Miladin Kovačević, pošto je, u to vreme, bio, kako je ironično primetila citirajući Stefanovića, "samo zaposlen u Ministarstvu inostranih poslova". - Nekako se zadesilo da je, baš tada, morao tetki da odnese lek, pa pojma nema o čemu se uopšte i priča. Nije bio tu. Jok - dodaje Zekić. Ona navodi ''da za tetku ne zna, ali da zna za strica". - Mirko Stefanović, dakle stric, bio je generalni sekretar Ministarstva inostranih poslova, a "samo zaposleni" Borko je bio "samo zaposlen" kao šef kabineta ministra inostranih poslova, takođe neobaveštenog Vuka Jeremića. I, naravno, niti je Mirko imao bilo kakve veze sa celim slučajem, niti Vuk Jeremić, a kamoli Borko Stefanović, odsutni - navodi bivša urednica Borbe. Pa nam je lepo, kako dodaje Zekić, Stefanović uz pomoć Nove (za koju je pričao o ovom slučaju), objasnio kako je "sve to tamo neki konzul bio pod pritiskom majke Miladina Kovačevića, nije izdržao, pa izdao putnu ispravu, a onda ga je Borko odmah vratio u Beograd i kaznio".

- 'Divno. Samo Borko nije objasnio jednu sitnicu. Kada je vratio konzula (konzule) za Beograd? Da uporedimo datume? Da li je prvo vlada donela tajnu odluku o isplati milion dolara za saniranje posledica Miladinovog divljanja po Americi, da li je, takođe, prvo Borba objavila tekst o aferi, ili su prvo konzuli stigli u Beograd? - upitala je Zekić. Ona dalje tvrdi da su ljudi iz Ministarstva kažnjeni tek kada je afera obelodanjena, a nikako ne pre toga, i predlaže ''Novoj'' da to proveri, je je ona, kako navodi, svojevremeno u ''Borbi'' to učinila - Takođe, neka nevini Borko objasni kako to ništa nije znao o tajnoj odluci vlade o plaćanju jednog miliona za Miladina (Kovačevića). Da li to hoće da kaže da ministarstvo, u kojem je bio šef kabineta ministra, nije imalo nikakve veze sa tom odlukom? Nikada je nije video? Da nije i to konzul, pod pritiskom Miladinove majke, i napisao, i potpisao, i doneo na sednicu vlade, tresnuo oznaku ''tajna'', i onda i izglasao? - upitala je. Postavlja pitanje i da nisu, možda, i konzul i Miladin i Miladinova majka bili članovi SRS, koji se, kako dodaje ''u Borkovoj izjavi, iznenada pojavio kao glavni krivac''. - Da nije i Vuk Jeremić bio tajni član Srpske radikalne stranke. Ili Slobodan Homen? Boris Tadić? Učlanili se svi, baš kada Borko nije bio tu? Baš kao što ga nije bilo ni kada je policija u to vreme upala u Borbu, da hapšenjima novinara sanira posledice afere, pošto se ne sećam da se nešto oglašavao i bunio kada se to desilo - naglasila je Zekić. Sada se, dodaje ona, Stefanović pojavio da ustvrdi kako je on "žrtva" njenih "laži".

- Jedino što ga iz Nove nisu pitali, izvinite, a kojih laži, tačno? Pošto Borba nije objavila nijedan podatak koji je bilo ko i tada, a i kasnije, demantovao. A jeste objavila da je vlada donela tajnu odluku o plaćanju sume od milion dolara za Miladina Kovačevića; i da je on, uz pomoć ministarstva u kojem je Borko bio ''samo zaposlen'' pobegao iz Amerike. Jedino nismo objavili da Borko tada nije bio tu, nosio tetki lek, i evo, baš mu se izvinjavam - dodaje Zekić. Kaže i da Stefanović nema nameru da se izvini građanima Srbije, jer, ako ništa drugo, kaže, snosi ono što se zove komandna odgovornost. - Umesto toga, odabrao je da bahato izigrava žrtvu (paradoks, ali jeste tako), i dalje laže da Miladin Kovačević nije mogao da bude izručen (takav član, kojim se brani izručenje, u našem Ustavu ne postoji), vređa nam inteligenciju pominjući SRS (posredno Vučića, koji je tada valjda bio u Njujorku, da prošvercuje Miladina. I mamu), i pokušava da se ponovo iz svega izvuče, sve praveći se lud i tvrdeći da ni o čemu pojma nije imao. Bio je ''samo zaposlen''" u MSP" - navodi Zekić. Podsetimo, Stefanović je govorio za portal Nova, koji navodi da su se "režimski tabloidi ustermili na Borka Stefanovića'', bivšeg zvaničnika Ministarstva spoljnih poslova. Zekić pak kaže da je ne zanima, niti ima nameru da se meša u to zašto je Nova.rs odlučila da brani Stefanovića, te dodaje da nema nameru da se meša u bilo čiju uređivačku politiku.

- S druge strane, jako me zanima zašto me niko iz Nove.rs nije kontaktirao i pitao šta mislim o tome što nevini Stefanović tvrdi da je žrtva mojih laži. To ima veze sa samom profesijom, sa načinom na koji se neko njome bavi, ali to je druga priča, a i neću da dužim, samo ću da preporučim kolegama iz Nove da odu u dokumentaciju, pogledaju Borbu, tekstove o Miladinu Kovačeviću i način na koji smo mi to radili - kaže Zekić u saopštenju za medije. Stefanović je naime za portal Nova.rs rekao da Miladin Kovačević jeste napravio krivično delo u Americi i da je "uz pomoć konzula pobegao iz Amerike". - Tu je nesumnjivo utvrđeno da postoji odgovornost konzula, i jednog i drugog. I Slobodana Nenadovića i Igora Miloševića. Oni su zbog toga hitno vraćeni u zemlju, dat im je otkaz i dobili su krivične prijave - rekao je, između ostalog, Stefanović, te dodao da su Kovačevići bili bliski tadašnjoj Srpskoj radikalnoj stranci.

kurir.rs/EK

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track