STIŽE TRAMP: Grenel najavio dolazak američkog predsednika i njegove ćerke Ivanke u Srbiju
Foto: EPA/Jim Lo Scalzo

DOGOVOR ZA BUDUĆNOST SRBIJE I SAD

STIŽE TRAMP: Grenel najavio dolazak američkog predsednika i njegove ćerke Ivanke u Srbiju

Politika -

Kancelarija DFC, iz koje će se finansirati projekti za ceo region, otvorena juče u Beogradu. Predsednik Srbije poručio da je ovo ugaoni kamen za razvoj celog regiona.

Kancelarija američke Međunarodne razvojne finansijske korporacije DFC otvorena je juče u Beogradu i kako je poručio predsednik Aleksandar Vučić nakon sastanka srpske delegacije sa američkom, Srbija još od 1881. nije imala ovako važne sporazume sa SAD!

Sastanku delegacija prisustvovao je i specijalni savetnik predsednika SAD za pregovore Beograda i Prištine Ričard Grenel, a tema su bili infrastrukturni i drugi projekti koje bi mogao da finansira ovaj američki fond.

- Za nas je ovo važan dan. Svoje trgovinske odnose sa SAD smo rešili 1881. i od tada nismo imali ovako važnih sporazuma sa SAD, a prošlo je 140 godina - kazao je Vučić, kao i da smo odškrinuli vrata američkog prijateljstva, na čemu je posebno zahvalan američkom predsedniku.

foto: Zorana Jevtić

Ogroman značaj

Predsednik Srbije je ocenio da otvaranje kancelarije DFC u Beogradu (koja će odavde pokrivati ceo region) ima ogroman značaj za našu zemlju i region.

- Tamo gde dođu Amerikanci i njihova razvojna agencija, tu ima budućnosti - kazao je Vučić nakon sastanka, i dodao da će se praviti bolji administrativni prelazi, putevi koji će nas spojiti sa Albanijom, Dračom i drugim zemljama u regionu.

- Nastavićemo svoje razgovore sa Albancima pod briselskim okriljem. Nećemo bežati, već sa radošću čekati nove razgovore sa američkim partnerima. Za nas je ovo ugaoni kamen za razvoj celog regiona. To je otvaranje i pravljenje jedinstvenog tržišta, bolje ekonomije - rekao je Vučić.

Predsednik Srbije je kazao i da se Amerika i Srbija razlikuju u mnogo čemu, navodeći da „američki prijatelji govore o dve zemlje (Srbiji i Kosovu), a mi ne, ali smo spremni da razgovaramo o ekonomskom napretku, kako brže i bolje da radimo“.

- To što se mi hvatamo za gušu, metaforično govoreći, o određenim pitanjima, radićemo to i dalje, ali ćemo da čuvamo prijateljstvo između Srbije i Amerike, da ulažemo u prijateljstvo između nas, da čuvamo mir i stabilnost u regionu - naveo je.

Ispuniće obećanja

Grenel je u obraćanju medijima poručio da će SAD ispuniti obećanja data predsedniku Srbije i srpskom narodu.

- Držite nas za reč, mnogo obećanja je dato narodu Srbije u prethodnom periodu. Držite nas za reč ne samo za Vašingtonski sporazum već i za prethodna tri, koji se tiču uspostavljanja avio-linije i železničke linije i izgradnje auto-puta - naveo je Grenel i dodao da je Tramp rešen da dođe u Srbiju.

- Predsednik je ozbiljan u vezi s tim, posvećen je tome i rešen je da dođe. I on i Ivanka Tramp su izrazili želju da dođu u Beograd i ja jedva čekam - kazao je Grenel, kao i da još uvek nemaju datume (posete).

foto: EPA/ Michael Reynolds, EPA / Tannen Maury

Govoreći o ekonomskom sporazumu Beograda i Prištine, on je poručio da je potrebno da prođe godinu dana kako bi građani Srbije i Kosova osetili boljitak.

- Držite nas za reč i očekujte od nas da ostvarimo otvaranje radnih mesta, a politički deo će da sačeka dok se u privredi ne pokaže boljitak - poručio je Trampov savetnik, kao i da se ne traži od Srbije da se uvek slaže sa SAD.

Milioni dolara

Prema rečima Adama Bolera, izvršnog direktora DFC, dolazak predstavnika šest američkih vladinih agencija znak je snažnih odnosa Srbije i SAD. DFC je, dodao je, odvojio milione dolara za projekte koji se sada procenjuju, navodeći da je tehnički tim već imao desetine sastanaka s privatnim sektorom i predstavnicima firmi.

Boler kaže da ne treba izgubiti iz vida da je nastupila nova era u odnosima Srbije i SAD i da su to doneli Vučić i Tramp, kao i Grenel.

Na čelu kancelarije DFC u Beogradu biće Amerikanac srpskog porekla Džon Jovanović, a kako je naveo, njegov zadatak biće da rade u najboljem ekonomskom interesu regiona.

- Ja sam ponosni Amerikanac srpskog porekla i nisam verovao da ću napustiti svoju karijeru u finansijama, ali smatram da je ova prilika jedinstvena za mene i, što je još važnije, jedinstvena za region - poručio je Jovanović.

Aleksandar Vučić

GRENELOVA IDEJA DA ZAJEDNO OBNOVIMO ZGRADU GENERALŠTABA

Vučić je juče otkrio da je Grenel došao na ideju da se zajednički obnovi zgrada Generalštaba i Ministarstva odbrane, inače oštećena tokom NATO bombardovanja.

- Grenel je došao na ideju, o tome smo kratko razgovarali, kako da zajednički obnovimo zgradu Ministarstva odbrane i Generalštaba. To je važno i vredno, naravno, čuvajući istorijske arhitektonske oblike, u skladu sa činjenicom da je ta zgrada pod zaštitom države i grada - kazao je Vučić.

Istorijski

BRNABIĆEVA I BOLER OTVORILI KANCELARIJU

foto: Tanjug Zoran Žestić

Ana Brnabić i Adam Boler potpisali su juče zajedničku izjavu kojom je ozvaničeno otvaranje regionalne kancelarije DFC u Beogradu. Izjava je potpisana u Palati Srbija u prisustvu Vučića i Grenela. Brnabićeva i Boler otvorili su kancelariju DFC onlajn, tako što su otkrili monitor na kojem je pušten snimak prostorija kancelarije DFC u Beogradu, a kojom je prošetao američki ambasador u Srbiji Entoni Godfri.

Sastanak Privrednih komora Srbije i Kosova

ADAM BOLER: OVDE JE KOMPLETNA EKONOMSKA MOĆ AMERIČKE VLADE

foto: Tanjug Dragan Kujundžić

U Ambasadi SAD u Beogradu juče su održani sastanci predstavnika privrednih komora Srbije i tzv. države Kosovo sa specijalnim savetnikom predsednika SAD Ričardom Grenelom i delegacijom DFC, a tema je bila realizacija projekata u oblasti energetike, prerađivačke industrije, ekologije i podrške malom biznisu, koje će delom finansirati DFC, a koji su ugovoreni sporazumom u Vašingtonu.

U zajedničkoj izjavi privrednih komora, koja je potpisana u prisustvu visoke delegacije američke vlade, a koji su potpisali Marko Čadež i Berat Rukići, navodi se da je proces normalizacije odnosa između dve strane osnovni preduslov za poboljšanje ekonomskog i društvenog statusa svih građana u regionu. Izjavom su podržali inicijativu regionalne saradnje mini-Šengen, a predviđeno je i formiranje zajedničkog tima za ekonomsku saradnju koji bi činili poslovni lideri i stručnjaci koji se bave ekonomskom normalizacijom, a koji bi radili i u Beogradu i u Prištini.

Marko Čadež, predsednik Privredne komore, poručio je juče nakon sastanka da je Grenel na uspešan način promenio pristup u rešavanju složenih tema, te odblokirao proces saradnje, dok je Adamu Boleru, izvršnom direktoru DFC, zahvalio što je tako brzo došao u Beograd.

- U našoj delegaciji ovde je kompletna ekonomska moć američke vlade - istakao je šef DFC, kao i da ekonomska normalizacija znači investicije i otvaranje radnih mesta.

- Ovaj region će rasti i stvarati neverovatne mogućnosti, a pokretač toga biće privatni sektor - naveo je Boler.

Pokloni posle sastanka

VINO ZA GOSTE

foto: Printscreen

Predsednik Srbije priredio je večeru za delegaciju SAD na brodu koji je krstario Savom i Dunavom. Tom prilikom Vučić je razmenio poklone sa Grenelom i Bolerom. On im je poklonio kutije sa srpskim vinima, dok je od Grenela dobio knjigu „Bela kuća kroz istoriju“.

Ko je Džon Jovanović, šef kancelarije DFC u Beogradu

PONOSNI AMERIKANAC SRPSKOG POREKLA

foto: Zorana Jevtić

Džon Jovanović (34), direktor kancelarije DFC u Beogradu, srpskog je porekla, a bio je direktor švajcarske kompanije „Merkurija enerdži grup“, jedne od najjačih u svetu.

Radio je za Dojče banku, zatim „Berenson“, „Nobl grup“, „Kadent enerdži partners“. Detinjstvo je proveo u Čikagu, gde su se svojevremeno doselili njegovi roditelji Nada i Srećko.

Sa suprugom Dafne Oz, jednom od najpoznatijih TV zvezda i nutricionistkinja, ćerkom TV doktora Mehmeta Oza, ima troje dece: Filomenu, Domeniku Selen i Jovana, koga, kako je ranije izjavila Džonova supruga, zovu Džon Džon. Njih dvoje venčali su se pre 10 godina u srpskoj pravoslavnoj crkvi u Portlandu.

Kurir.rs/ Katarina Blagović Foto: EPA/Jim Lo Scalzo

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track