TATA MU JE BIO DIPLOMATA U BEOGRADU PA JE OVDE NAUČIO SVAŠTA BEZOBRAZNO: Šef NATO ovo uvek radi onako po srpski!
Foto: Instagram Printscreen, Jens Stoltenberg

šta je stoltenberg sve naučio kod nas kao dete

TATA MU JE BIO DIPLOMATA U BEOGRADU PA JE OVDE NAUČIO SVAŠTA BEZOBRAZNO: Šef NATO ovo uvek radi onako po srpski!

Politika -

Jens Stoltenberg je odrastao na Dedinju, a čuvala ga je Subotičanka Smilja koja mu je spremala punjene paprike koje i dan-danas obožava. Još se seća kako je sa klincima iz kraja pevao Ringe, ringe raja...

BEOGRAD - Prvi čovek NATO i nekadašnji norveški premijer Jens Stoltenberg navodno voli da opsuje i to radi isključivo na srpskom?!

U jednoj od poseta Beogradu, drži svoju fotografiju kad je bio dete...

Priču o Jensu koji je kao dečačić rastao u Beogradu jer mu je tata ovde bio ambasador čuli ste verovatno već stotinak puta, kao i ono da najviše voli ćevape, punjene paprike i ovdašnji sladoled, ali da voli sočno da opsuje i to isključivo na srpskom za većinu je novost.

Taj podatak, ako je verovati piscu, otkrio je u svojoj knjizi "Fvonk" Erlend Lu koji se pobavio Jensovim političkim i privatnim životom. Navodno, to mu je filter za stres. Opsuje onako po naški, pa mu posle lakše.

Jens je inače sin čuvenog norveškog diplomate i političara Torvalda Stoltenberga, nekadašnjeg šefa norveške diplomatije koji ovo naše podneblje poznaje jako dobro.

Godt nytt år. Happy new year. Bonne année.

A post shared by Jens Stoltenberg (@jensstoltenberg) on

Tata Stoltenberg šezdesetih je bio diplomata u Beogradu, pa je mali Jens imao prilku da u Srbiji nauči svašta. Stoltenberg je pre par godina, baš tokom zvanične posete Beogradu, otkrio i da je njegova sestra rođena u tadašnjoj beogradskoj Traumatološkoj bolnici.

"Sećam se da smo jeli prvi sladoled na Kalemegdanu i živeli u ulici Koste Racina. Sećam se i da smo pevali dečju pesmu: ‘Ringe ringe raja, doš'o čika Paja‘", priča Stoltenberg.

Božić kod Stoltenbergovih, šef NATO secka povrće za salatu

Så ble det #sildesalat i år også. God jul!

A post shared by Jens Stoltenberg (@jensstoltenberg) on

On je ranije medijima ispričao da je u Beogradu živeo tri godine a u najlepšem sećanju mu je ostao Kalemegdan, gde je naučio da skija. Inače, Stoltenbergov otac Torvald, koji je bio mirovni posrednik UN za bivšu Jugoslaviju, 1960. godine postao je prvi sekretar norveške ambasade u Beogradu.

Tako je Jens odrastao na Dedinju, a čuvala ga je Subotičanka Smilja Katić i to ne samo u Beogradu već i kasnije u Oslu. "Jens nije moj sin, ali je tako u mom srcu ostao", pričala je Katićeva tokom susreta 2007. sa Stoltenbergom u kući u kojoj je odrastao.

foto: Instagram Printscreen, Jens Stoltenberg

U njenom sećanju je ostalo da je Jens bio nestašno dete, ali dobar dečak koji je voleo puno da se igra i da pomaže starijim ljudima. Jens je posetio njen dom u Subotici 2000. godine, a tada je bio norveški premijer. Generalni sekretar NATO svojevremeno je izjavio da je u Beogradu imao srećno detinjstvo i da voli da dođe u Srbiju.

Venčanje sa Ingrid...

Bryllupsdag. Takknemlig for 30 år med Ingrid.

A post shared by Jens Stoltenberg (@jensstoltenberg) on

Oženjen, ima ćerku i sina

Stoltenberg je oženjen diplomatom po imenu Ingrid Šulerud sa kojom ima sina Aksela Stoltenberga (1989), koji studira kineski u Šangaju i ćerku Anu Katarinu Stoltenberg (1992), koja je članica grupe Smerz, eksperimentalnog dueta pop i elektronske muzike. Ima sestru Kamilu, koja se bavi medicinom. Mlađa sestra Nini preminula mu je 2014, u toku oporavka od zavisnosti heroinom. Rođen je 1959, a u Beogradu je živeo od 1961. do 1964. godine. Leta provodi u porodičnoj brvnari na ostrvu. Voli sportski život, često vozi bicikl a zimi se bavi nordijskim skijanjem. Bio je čak i na Antarktiku.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track