Najnovije vesti

SINIŠA MALI ZA KURIR: S Amerikancima je teško pregovarati, ali Tramp je na pravi način shvatio kako pomoći regionu
Foto: Zorana Jevtić

AKCENAT STAVLJEN NA EKONOMIJU

SINIŠA MALI ZA KURIR: S Amerikancima je teško pregovarati, ali Tramp je na pravi način shvatio kako pomoći regionu

Politika

S Amerikancima je teško pregovarati i upravo takvi su bili razgovori u Vašingtonu - teški, s mnogo pritisaka... Ono što je najvažnije, a što važi i za nas Srbe, a i za Amerikance, jeste to da, nakon teških razgovora, ono o čemu se dogovorimo - to je sveto pismo

Otvaranje regionalne kancelarije Američke razvojne banke (DFC) u Beogradu svakako je obeležilo proteklu nedelju. Ministar finansija Siniša Mali u intervjuu za Kurir objašnjava zašto je ovaj događaj označen kao istorijski s aspekta spoljne politike Srbije, ali i revolucionaran s aspekta posledica po domaću privredu. Mali nam, uz detalje teških pregovora unutar Bele kuće, otkriva i zašto je ubeđen da će dogovor srpske i američke strane biti sveto pismo.

Posle sastanaka s predstavnicima DFC bili ste izuzetno zadovoljni. Koje su tri ključne stvari koje Srbija dobija dolaskom ove institucije u Beograd?

- Tri ključne stvari su nova garantna šema, zatim podrška za mikro, mala i srednja preduzeća i podsticaj američkim investitorima da dođu u Srbiju. Kada je reč o garantnoj šemi, podsetiću vas da smo po izbijanju pandemije koronavirusa napravili garantnu šemu sa komercijalnim bankama, te da su do sada naša preduzeća već povukla sredstva u iznosu od 1,3 milijarde evra. Očekujemo da garantna šema u dogovoru sa DFC bude još povoljnija. Naredne nedelje ćemo nastaviti sastanke na kojima ćemo konkretizovati te dogovore. Pored pomenute garantne šeme, oni insistiraju da obezbedimo i posebnu liniju za mikro, mala i srednja preduzeća, odnosno za njihov dalji razvoj. To je i nama jedan od apsolutnih prioriteta, jer su oni kičma domaće privrede. Takođe, DFC želi da pruži podršku američkim investitorima da dođu u Srbiju. Otvaranje njihove kancelarije u Beogradu je upravo dobar signal drugim investitorima.

Najavili ste da ćemo prve efekte otvaranja kancelarije DFC osetiti već u novembru. Kada to kažete, šta očekujete i u kojim oblastima?

- U dogovoru s predstavnicima DFC i drugih institucija koje su bile u poseti Srbiji, plan je da do kraja sledeće nedelje dobijemo konkretne predloge za garantnu šemu i za podršku mikro i malim preduzećima. Ukoliko su ti predlozi prihvatljivi, uz eventualne male korekcije, možemo da krenemo u usvajanje neophodnih dokumenata relativno brzo. Podsetiću vas da nas u novembru očekuje i usvajanje budžeta za 2021. godinu. Ukoliko se u međuvremenu dogovorimo sa DFC, očekujemo da će i sve ostale sporazume, ukoliko za tim bude bilo potrebe, Skupština ratifikovati. Nakon toga će se odmah krenuti i u sprovođenje svih programa.

foto: Zorana Jevtić

Ostalo je otvoreno pitanje koliko novca i pod kojim uslovima će DFC opredeliti za razvoj srpskih kompanija. Jeste li dobili ponudu?

- U pitanju su milijarde evra, za to smo dobili potvrdu. Dakle, ne znamo još tačan iznos, jer dosta zavisi i od nas i naših projekata, kao i od naših preduzeća, ali svakako da je reč o ogromnom novcu. Amerikanci su, kao što ste videli, veoma brzi i efikasni. Samo dve i po nedelje nakon potpisivanja Vašingtonskog sporazuma kancelarija DFC je već otvorena u Beogradu, tako da verujem da ćemo uskoro postići i konkretnije dogovore.

Grenel je u ime Trampa često dolazio na sastanke u Beograd. Imali ste priliku da budete i u Beloj kući, sada je vaš sagovornik i Džon Jovanović, direktor kancelarije DFC. Kakvi su Amerikanci u pregovorima?

- Deo školovanja sam proveo u Americi, a i deo radnog iskustva sam stekao tamo, tako da dobro znam kako je teško pregovarati s Amerikancima. Upravo takvi su bili pregovori u Vašingtonu, teški, s puno pritisaka, s velikim brojem stvari koje je trebalo rešiti u relativno kratkom vremenskom periodu. Ono što je najvažnije, a što važi i za nas Srbe, a i za Amerikance, jeste to da nakon teških razgovora, ono što se dogovorimo - to je sveto pismo. I kao što vidite, već smo krenuli u realizaciju tog sporazuma, što dovoljno govori o tome koliko su obe strane bile ozbiljne kada su pregovori u pitanju. U ovom trenutku već imamo otvorenu kancelariju DFC u Beogradu, već imamo niz razgovora o konkretnim projektima, o garantnoj šemi, o razvoju infrastrukture... To pokazuje ozbiljnost obe strane i meni je drago što sam bio deo tog procesa i što sam bio deo tog istorijskog trenutka u Vašingtonu.

Kakav utisak je Tramp ostavio na vas?

- Izuzetno snažan. Vidi se da je to osoba sa snažnom energijom, kao i da je veoma neposredan. Tramp je shvatio na pravi način kako je moguće pomoći regionu i naglasak stavio na ekonomiju. Sporazum će doprineti razvoju celog zapadnog Balkana - investiraće se u infrastrukturu i otvaraće se nova radna mesta, što je značajno ne samo za Srbiju nego za ceo region.

Kada je reč o programu „Srbija 2025“, koji ste takođe predstavili predstavnicima DFC, za koje projekte bi oni mogli biti zainteresovani?

- Kao što znate, u sporazumu se već nalazi tačka u kojoj se kaže da ćemo raditi sa DFC na projektu tzv. auto-puta mira od Niša do Prištine, kao i na železnici od Niša do Merdara i od Niša do Prištine. Dakle, svi ti projekti se već nalaze u programu „Srbija 2025“. To je ono što je zasad ugovoreno, a verujemo da ćemo se već u narednih nekoliko nedelja dogovoriti i o drugim važnim infrastrukturnim projektima, za koje su već pokazali interesovanje.

foto: Marina Lopičić

Kako odgovarate kritičarima, poput Đilasa, koji su se usprotivili milijardama DFC, ali i auto-putu od Niša do Prištine i železničkom povezivanju s Albanijom? Đilas kaže da se tako Srbija dodatno zadužuje.

- Infrastrukturni projekti koje ćemo raditi u saradnji sa Američkom razvojnom bankom treba da doprinesu dobrobiti celog regiona, dakle svim građanima, a najviše svakako građanima Srbije. Kao što znate, mi smo dominantna i najveća ekonomija na zapadnom Balkanu, ali i u celom regionu. Srbija će uložiti onoliko novca koliko ima interesa da ovaj region raste, a verujem da imamo interesa i da će naša privreda najviše i imati koristi od daljeg razvoja i otvaranja celog regiona. Što se Đilasa tiče, mislim da kada su ovako ozbiljne teme u pitanju, na njega ne treba ni trošiti reči. Gde god nema i ne vidi svoj lični interes, on je, naravno, protiv toga. S druge strane, očigledno mu ponestaje novca, pa bi želeo ponovo da se vrati na vlast i da preliva državne pare građana Srbije u svoje džepove. Ne samo da mu to nećemo dozvoliti nego ćemo, uprkos takvima kao što je on, nastaviti da se borimo za slobodnu, ekonomski stabilnu Srbiju i za ekonomski jak region.

Dolazak DFC mnogi vide i kao američko zauzdavanje ekonomskog uticaja Rusije i Kine na srpsku privredu. Šta kažete na to i može li ovaj aranžman ugroziti ugovorene ili buduće projekte s Rusima i Kinezima?

- Kao što je i predsednik Vučić više puta napomenuo, mi se uvek vodimo interesima naše zemlje i građana, dakle, Srbija je u pandemiji koronavirusa pokazala da je jedna od najstabilnijih zemalja ne samo u Evropi nego u svetu. Kod nas nemate ni masovna otpuštanja, ni zatvaranje fabrika, kao što imate u zemljama koje su mnogo razvijenije od nas, i upravo smo time pokazali koliko smo stabilni i sigurni. Imamo rekordno nisku nezaposlenost na nivou od 7,3 odsto u drugom kvartalu ove godine, a najnoviji podaci iz jula pokazuju da je prosečna zarada prvi put prešla 510 evra. To sve pokazuje ispravnost naše ekonomske politike i naravno da postoji velika zainteresovanost ne samo investitora iz Amerike i Kine nego i investitora iz celog sveta. Vodeći se interesima građana Srbije, radimo sa svima koji su zainteresovani da rade s nama na pravi način, na projektima koji imaju smisla za građane. Dakle, potpuno smo otvoreni, te naravno i dalje radimo i sa kineskim kompanijama i sa kompanijama iz Amerike. Dolazak DFC će biti sigurno ogroman simbol i signal za još veći broj američkih kompanija da dođu. Kao što znate, naši najveći investitori su upravo zemlje EU, dakle ta diverzifikacija zemalja i kompanija koje dolaze u Srbiju daje nam mogućnost da bilo kakvu krizu lakše prebrodimo.

O NOVOM MINISTARSKOM MANDATU  

Voleo bih da nastavim rad na započetim projektima

Znači li ovaj poslednji poduhvat sa dovođenjem DFC u Beograd da ste osigurali novi mandat ministra finansija?

- Mislim da je to najmanje važno, ali naravno da bi mi bilo drago da mogu da nastavim da radim na nekim važnim projektima koje smo započeli. Uradili smo sjajan posao, pogotovo od početka pandemije koronavirusa, naše javne finansije su i dalje stabilne i to mi je u ovom trenutku najbitnije.

Kurir.rs/ Razgovarala  Ivana Kljajić  Foto: Zorana Jevtić

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...