Najnovije vesti

predsednik o aktuelnim temama

VUČIĆ POSLE OBILASKA BEOGRADA NA VODI: Mandatar u narednih nekoliko dana

Politika

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednik kompanije Eagle Hills Muhamed Alabar obišao je danas završne radove na izgradnji objekta Galerija Belgrade, u okviru projekta Beograd na vodi.

Vučić je odgovarajući na pitanja novinara najavio da će Srbija mandatara dobiti u narednih nekoliko dana.

foto: Printskrin

On se posle toga obratio novinarima odgovarajući na pitanja o aktuelnim temama.

O Zajednici srpskih opština i dijalogu u Briselu

- Sve što je potpisano u Briselu mora da bude sprovedeno, ali ne u skladu sa kosovskim propisima, jer ako se sve posmatra na taj način, da mora da bude u skladu sa propisima Prišine ili Beograda, a da se ništa ne promeni, onda je nemoguće postići bilo kakav kompromis. Mi smo pregovarali upravo zato što nije sve u skladu s njihovim propisima, njihove poruke su za mene nejasne. Razumem protivnike kada se ponašaju racionalno, ali ponekad njihov pristup rešavanja problema ne mogu da razumem. Želimo da imamo mir sa Albancima, nadam se da ćemo jednog dana moći da budemo bliže dogovoru nego danas. Ali, guraćemo dalje, za nas je najvažnije da se Srbija gradi i napreduje, ali razgovaraćemo - kaže predsednik.

foto: Ana Paunković

Vučić je na pitanje da li je dobar signal izjava portparola nemačke vlade Sstefana Zajberta da sve što je potpisnao 2013. i 2015. mora biti realizovano i da ZSO treba da bude sprovedena u skladu sa kosovskim propisima, odgovorio:

- Jedna stvar - mora da bude sprovedeno ono što je potpisano. Zahvalan sam Zajbertu što je to primetio, ali stvari neće biti u skladu sa kosovskim propsisima, jer ako bismo išli na to da sve mora da bude u skladu sa propisima Srbije, a da se ništa ne promeni, onda je nemoguće postići razgovor, dogovor i kompromis.

Kako je rekao, nije se u Briselu razgovaralo o tome da se nešto sprovodi u skladu sa propisima, jer onda pregovori nisu, kaže, ni potrebni.

O napadima na brata

Vučić kaže da već 5 godina služa priče o svom bratu kako je veleposednik u Vojvodini, pa je upitao da mu neko kaže gde se nalazi barem jedan ar. 

- Niko se neće izviniti već će nastaviti s lažima. Od mnogih vas sam služao da smo ovde u stanju da sagradimo samo jednu kafanu, a evo gde smo danas. Pre neki dan su prodali 25 stanova. Bili smo izloženi brutalnoj kampanji. Reagovaću samo kad kažete da nešto imamo što nemamo i da smo nešto ukrali kao oni političari koji su ovu zemlju uništili. 

foto: Ana Paunković

O Vladi Srbije

- Dobićete mandatara u narednih nekoliko dana, da li tri ili pet ne znam, ali svakako manje od sedam dana.

O promeni imena Hrvatske ulice

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ocenio je danas da se protiv zamenika gradonačelnika Gorana Vesića vodi neopravdana kampanja zbog njegovog predloga da se Hrvatska ulica preimenuje u Ulicu Glinskih žrtava i istakao da je uveren da su građanima, ipak, značajnije srpske žrtve. 

- Koja je to srpska ulica u Zagrebu? Ne znam da li znate da je Vuk Stefanović Karadžić proglašen za počasnog građanina Zagreba 1861. godine i da li znate da su u Zagrebu ukinuli ulicu Vuka Stefanovića Karadžića i da je sada to ulica Kneza Mutimira? Znate li nešto o tom knezu - uzvratio je vučić pitanjem na novinarsko pitanje.

foto: Ana Paunković

Dodao je da u Beogradu i u ostalim mestima u Srbiji postoje nazivi ulica koji nose hrvatske toponime, što, ukazuje Vučić, u Hrvatskoj nije ili je redak slučaj kada su srpski toponimi u pitanju.

Vučić navodi da je u poslednje vreme u Hrvatskoj sve više ulica i spomenika posvećenim ustašama koji su želeli, navodi, da jednu trećinu Srba proteraju, jednu trećinu da pobiju i jednu trećinu da konvertuju u katoličanstvo.

"I mi na sve to ćutimo i ne bunimo se", rekao je Vučić i poručio:" Samo vas molimo, nemojte da nam uređujete naš grad i da nam branite da Beograd bude i srpski grad, uz to što je metropola, kosmopolitski grad i što privlači sve nacije i što možete da pevate pesme iz regiona cele bivše Jugoslavije.

O sukobu Jermenije i Azerbejdžana

Predsednik je istakao da bi Crvena zvezda trebalo da igra u Jerevanu, jer je to sportski, ali da o svemu odlučuje UEFA.

Kada je reč o sukobu, Vučuć kaže da tamo nema oružja srpske proizvodnje i da se nalsušao svakakvih priča.

- Želimo im mir, to su naša dva prijateljska i bratska naroda, mir je važniji od svega i verujem da će naša braća i prijatelji smoći snage da ga nađu.

(Kurir.rs)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...