POSLE SEDNICE PREDSEDNIŠTVA SNS

VUČIĆ SAOPŠTIO: Predsednik Skupštine biće Ivica Dačić, Šapićevom SPAS-u ministarsko mesto, sva imena za nekoliko dana

Politika -

Predsednik Srbije i SNS Aleksandar Vučić obratio se građanima Srbije posle sednice Predsedništva te stranke.

Nova vlada i skupština biće "ograničenog trajanja", izjavio je Vučić i najavio da će vanredni parlamentarni izbori biti održani najkasnije do 3. aprila 2022. godine.

Vlada će imati šest ciljeva.

Srpska napredna stranka nastaviće da sarađuje sa Socijalističkom partijom Srbije u novoj vladi, u nešto izmenjenom formatu, rekao je Vučić.

Predsednik je saopštio da će predsednik Skupštine biti Ivica Dačić.

Takođe, Vučić je dodao da je prijatno iznenađen Aleksandrom Šapićem, čiji će SPAS dobiti ministarsko mesto, iako, kako je predsednik naveo, Šapić to nije tražio.

Vučić je poručio da će sva imena ministara biti poznata najkasnije u nedelju, posle još nekih konsultacija.

NAJVAŽNIJE IZ OBRAĆANJA PREDSEDNIKA:

"Danas je SNS održala sednicu Predsedništa sa dve tačke dnevnog reda. Sutra je 12 godina otkako je osnovana naša stranka. Nećemo imati velike svetkovine, ali mislim da imamo čime da se pohvalimo".

"Druga tačka dnevnog reda je bio izbor nove Vlade Republike Srbije".

"Za nas kao stranku je bilo važno da razmišljamo o tome koji program kandidujemo i šta možemo da uradimo za građane, čiju smo veliku podršku dobili na izborima".

foto: Nemanja Nikolić

"Bilo je važno da neposredno posle izbora pokažemo da smo u stanju sebe da menjamo. Promenili smo veliki broj gradonačelnika. Time pokazali da smo spremni sebe da kritikujemo i sagledamo stvari koji nismo ispunili".

"Bilo je različitih mišljenja kako formirati vladu i skupštinsku većinu".

"Postavilo se pitanje kada imate takvo poverenje da li sami da uzmete sve u svoje ruke i koji su vam osnovni ciljevi. Mi smo danas definisali šest osnovnih ciljeva".

"Vlada i skupštinska većina koja se budu formirali su ograničenog trajanja. Najkasnije će parlamentarni izbori zajedno sa predsedničkim biti održani 3. aprila 2022".

"Jedna od tačaka je borba za zdravlje naših najstarijih, dece i svih građana, dakle ulaganje u nove zdravstvene kapacitet".

"Treća stvar je borba protiv onih koji su ekonomski progres Srbije iskoristili da postave neke nove temelje i mreže za uspostavljanje svojih sistema za ubijanje i pljačku ljudi. Poslednjih meseci razlio se i na naše ulice rat klanova koji izvorno nisu iz Republike Srbije. Zato odlučno idemo u borbu protiv mafije".

"Tačka četiri - očuvanje nezavisnosti Srbije".

"Tačka pet - ubrzane reforme. Posebno vladavina prava i evropske integracije".

foto: Nemanja Nikolić

"Migranti za sve ovo vreme načinili su manje krivičnih dela nego ostali građani Srbije za samo jedan".

"Ovo su strahovito visoki ciljevi, kao kada je Sergej Bubka prvi put podigao lestvicu na šest metara".

"Dolazimo do koalicionih partnera. Nisu nam potrebni, SNS sam ima gotovo 160 poslanika. Da su danas izbori imao bi 180. Kada imate takvu podršku morate da pokažete ozbiljnost, a ne da radite šta hoćete i da razumete da su vam ljudi pružili priliku".

"Već osam godina imamo pristojnu saradnju sa SPS Ivice Dačića. Imali smo drugačije vizije, ali sam ja više prihvatio njegove predloge nego on moje. Pokazali smo da nam je Srbija preča od uskostranačkih interesa".

foto: Nemanja Nikolić

"Imao sam priliku da bolje upoznam gospodina Šapića i moram da kažem da ono što nije uobičajena karakteristika političara, on je umeo da pokaže, čime sam izuzetno zadovoljan. Nije imao nikakve zahteve, hteo je samo da razgovaramo o budućnosti Srbije".

"Smatram da je Ana napravila nenamernu grešku, oko prijave za stanove za pripadnike službe bezbednosti. Rekli smo ko se u prvih 1000 prijavi, dobija stan. I o tome sam razgovarao sa gospodinom Šapićem. Čini mi se da dobro razume spoljnu politiku. Lako smo se dogovorili da zajednički radimo. Na kraju smo se na moje insistiranje dogovorili da imaju jednog ministra u vladi".

"Predsednik Skuptšine biće Ivica Dačić".

1 / 7 Foto: Nemanja Nikolić

"Ostalo je nekoliko nedoumica oko ministara. Unutar stranke smo sve završili, preostale su nam još neke konsultacije, sve će biti poznato za dan, dva".

Na pitanje zbog čega raspisuje izbore do aprila 2022, Vučić je odgovorio:

"Ne ograničavam ja ništa, to je naš dogovor. Imamo većinu i u Skupštinu i u vladi. Vladu bih nazvao reformskom u doba krize. To što se svi prave naivni, pa očekuju da bude isto ili bolje nego pre kovida, recite mi gde to postoji. Hoćemo da se borimo narednih godinu dana".

"Smejte se vi meni, svaki rok sam im skratio, a cenu nisu povećavali".

"Da vidimo da li su ministri spremni da udare aždaju u glavu i da se rastrče po terenu".

"Gotovo osam godina niko od nas nije imao odmor, ali smo se borili i doveli Srbiju sa poslednjeg na prvo mesto u Evropi. I to ne u košarci".

Na kraju Vučić je zaključio:

"Stranka će imati kompletan spisak ministara u nedelju".

foto: Kurir

"Veoma me brinu brojevi vezani za koronu. Radimo ubrzano. Pregovaramo oko vakcina sa Englezima, Amerikancima, Nemacima, Rusima, Kinezima... Bez vakcine ne možemo ništa".

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track