novi saziv parlamenta

VLADAN GLIŠIĆ I TATJANA MACURA U USIJANJU DANA Očigledno je bilo da je Šapić hteo u vlast, ovo vreme će se pamtiti po Vučiću

Politika -

U novom sazivu parlamenta možda je najzanimljiviji jedini samostalni poslanik Vladan Glišić koji se zbog razlika u stavovima odlučio da se odvoji od SPAS-a na čijoj je listi bio. Sa druge strane Tatjana Macira bila je opozicioni poslanik u predhodnom sazivu ispred Stranke Moderne Srbije, a na ovim parlamentarnim izborima koalicija u kojoj je bila i SMS nike prešla cenzus.

Ono što je zanimljivo jeste da se i ona nalazila na izbornoj listi na kojoj je bila i GOrdana Čomić čije je imenovanje za Ministarku izazvalo brojne diskusije u društvu. Kako izgleda parlament iz ugla jedinog samostalnog poslanika? Za šta je opozicija u poslednjem sazivu parlamenta uspela da se izbori? Gosti Usijanja dana Tatjana Macura kopredsednica stranke moderne Srbije i Vladan Glišić samostalni poslanik.

foto: Kurir

- NIje tako neprijatno u parlamentu, mada mi malo smeta veličanje Vučića. Razišao sam se sa Šapićem jer sam mislio da će biti više samostalnosti u istupu. Mi smo mislili da ćemo biti konstruktivna opozicija SNS-u, ali to nije slučaj, Šapić je hteo u vlast, rekao je Glišić.

- Smatram da smo prepoznati kao poslanici koji su doprineli usvajanju brojnih važnih zakona. Ja sam izvršila pritisak kod usvajanja Zakona o nestalim bebama. Ako smo odgovorni, i jedan poslanik može da uradi dosta, kaže Macura.

foto: Kurir

- Šapić je hteo u vlast, to je bilo očigledno. U politici ima samo dva načina bobe, van sistema i kroz i sistem. Ja ću izbegavati u Skupštini lične sukobe. Niko nije ekskluzivan, svako je pravio greške, i treba razgovarati i spustiti loptu. Ali ja ćukao samostalni poslanik imati 5 minuta za reč, biće mi teško da sve iznesem. Kada je Narodna mreža podržali smo Šapića, ali uz zadržavanje autonomije odlučivanja, na izborima je Šapić nosio listu, ali smo misili da ćemo posle izbora imati autonomiju. Zato nisam vratio mandat.

foto: Kurir

- Iznenađena sam odlukom Gordane Čomić, ali to je njen put. Njoj je Savez za Srbiju okrenuo leđa jer se pobunila zbog tretmana DS unutar SAveza. Posle je isključena iz DS, i mogu da razumem tu odluku da uđe iu vladu i prihvati ponuđeni resor za dijalog. To rešenje je u ovoj situaciji najbolje moguće, kaže Macura.

- Mislim da je bolje da je napravljena vlada nacionalnog jedinstva, zbog izazova koji nas čekaju. Ne možete imati veliki deo opozicije na ulici. Trebalo je ponuditi svima, i desničarskim organizacijama i građanskim. Ovaj parlament daje deformisanu sliku, i mi posle 30 godina višestranačja klizimo u jednopartijski sistem. Vučić je pokazao da drži rovove prema velikom delu političkog spektra, kaže Glišić.

- Nisam sigurna da opozicija ne bi prihvatila.Postoje opozcionari koji bi vrlo rado prihvatili ulazak u vladu. Oni koji su bili za bojkot suznali da ne mogu da naprave dobar rezultat. MI smo pretrpeli strašan poraz na izborima neočekivano. Na to je i značajno uticalo što su nas sa portala Direktno.rs brutalno napadali, kaže Macura.

- Bojkot je dao neke rezultate, ali dubinski bojkot je opasniji, odnosno ljudi imaju otpor prema politici i ne glasaju uopšte, i takvo nezadovoljstvo se može kanalisati na neki drugi način. Za toje odgovornost na SNS-u da zajedno svim podvučemo crtu, da napravimo novi izborni sistem i sredimo medije. To moramo svi da iznesemo, i da poštujemo pravila. Zato je učešće na izborima važno,jer se promene dešavaju korak po korak. Ovako na sve nas se stavlja pitanje legitimiteta. Ovaj period će se pamtiti po Vučiću, i stoga je njegova odgovornost velika. Mene ne zanima Vučić kao Vučić već da li sa njim mogu da sarađujem ili ne. Na primer, podržao bih njegovu politiku prema Srbima u okruženju. Ovaj sistem je loš jer se lideri ponašaju kao vlasnici partija, kaže Glišić.

foto: Kurir

- Osnovni problem u Srbiji je način biranja narodnih poslanika. Građani su izgubli želju da prate skupštinu i politiku jer vide samo sukobe lidera. Oni vide samo lični interes, a sve dok se to ne promeni, neće biti bolje. Nekim kadvorskim rešenjima u Vladi sam iznenađena, nisamna primer sigurna kako će Darija Kisić da se snađe na ministarskom mestu. Ratko Dmitrović nije dobro rešenje, kaže Macura.

- Povlačenje Dačića sa mesta ministra spoljnih oslova izaziva sumnju kako će se rešavati pitanje Kosova, i zato sam glasao protiv njegovo imenovanja za predsednika NArodne skupštine. Mislim da je Ratko Dmitrović dobro rešenje,kaže Glišić.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track