očekuje se i polaganje zakletve

MANDATARKA BRNABIĆ IZLOŽILA EKSPOZE: Predložila članove svog kabineta i predstavila 6 ključnih ciljeva nove vlade

Politika -

Sbija će danas dobiti novu vladu koja će imati 24 člana, 21 ministarstvo, dva ministra bez portfelja

Mandatarka Ana Brnabić poslanicima je izložila ekspoze, u kojem je razrađeno šest ključnih ciljeva

U Skupštini Srbije mandatarka za sastav nove vlade Ana Brnabić izlaže danas ekspoze, a potom će predstaviti članove kabineta.

Sbija će dobiti 16. po redu vladu od uvođenja višestranačja, koja će imati 24 člana, 21 ministarstvo, dva ministra bez portfelja i 11 žena.

Mandatarka Brnabić naglasila je u ekspozeo da će nova vlada imati šest ključnih ciljeva - borba protiv virusa COVID-19 i jačanje našeg zdravstva, očuvanje vitalnih interesa srpskog naroda na Кosovu i Metohiji, borba protiv organizovanog kriminala i sveobuhvatni rat protiv mafije, očuvanje nezavisnosti i samostalnog odlučivanja Srbije, vladavina prava i ubrzanje reformi na našem evropskom putu dalje ekonomsko jačanje Srbije.

foto: Printscreen YouTube

11.40 - Nakon izlaganja ekspozea mandatarka je pozdravljena gromoglasnim aplauzom.

foto: Tanjug/Rade Prelić

11.38 - Poštovani narodni poslanici, za članove buduće Vlade Republike Srbije predlažem:

- Branka Ružića, za prvog potpredsednika Vlade i ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja

- Branislava Nedimovića, za potpredsednika Vlade i ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede

- Prof. dr Zoranu Mihajlović, za potpredsednicu Vlade i ministarku rudarstva i energetike

- Nebojšu Stefanovića, za potpredsednika Vlade i ministra odbrane

- Maju Gojković, za potpredsednicu Vlade i ministarku kulture i informisanja - Sinišu Malog, za ministra finansija

- Anđelku Atanasković, za ministarku privrede

- Irenu Vujović, za ministarku za zaštitu životne sredine

- Tomislava Momirovića, za ministra građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture

- Tatjanu Matić, za ministarku trgovine, turizma i telekomunikacije

- Maju Popović, za ministarku pravde

-Mariju Obradović, za ministarku za državnu upravu i lokalnu samoupravu

-Gordanu Čomić, za ministarku za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog

-Aleksandra Vulina za ministra unutrašnjih poslova

-Nikolu Selakovića, za ministra spoljnih poslova

-Jadranku Joksimović, za ministarku za evropske integracije

-Dr Zlatibora Lončara, za ministra zdravlja

-Prof. dr Dariju Кisić Tepavčević, za ministarku za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja

-Radimora Ratka Dmitrovića, za ministra za brigu o porodici i demografiju

-Vanju Udovičića, za ministra omladine i sporta

-Milana Кrkobabića, za ministra za brigu o selu

-Nenada Popovića, za ministra bez portfelja -Novicu Tončeva, za ministra bez portfelja.

foto: Ana Paunković

Od svih članova Vlade očekujem da svakodnevno budu potpuno posvećeni ostvarivanju ciljeva koje zajedno postavljamo danas. Nema veće časti od toga da služite svojoj zemlji i svojim građanima i upravo tako očekujem od svih nas da se ponašamo svakoga dana. Tražim da se borimo, da se ne mirimo sa trenutnim stanjem, nego da uvek pokušavamo da postignemo više. Ne zaboravite da smo odgovorni Narodnoj Skupštini i svim građanima Republike Srbije i da su jedino oni ti za koje radimo. Izazovna vremena su pred nama, ali 2025. godine Srbija mora biti zemlja u kojoj su prosečne plate 900 evra, a prosečne penzije iznad 400 evra; zemlja u kojoj je nezaposlenost na nivou evrozone, zemlja modernog obrazovanja i infrastrukture, dobro povezana, lider u naprednim tehnologijama i digitalizaciji; zemlja perspektive i zemlja pobednik u svakom smislu, a za to svako od nas mora da da sve od sebe svaki dan. Za naš narod i za našu Srbiju. Živela Srbija - završila je premijerka izlaganje ekspozea.

foto: Ana Paunković

11.35 - Buduća Vlada Srbije imaće 21 resor i 2 ministra bez portfelja

- Buduća Vlada Srbije, ukoliko dobijemo vašu podršku imaće 21 resor i 2 ministra bez portfelja. Ponosna sam na činjenicu da imamo 6 potpuno novih ministara i čak 11 žena koje će one voditi neke od najkompleksnijih resora u Vladi. Ja sa ovog mesta pozivam privredu i sve druge čionioce u društvu da prate primer koji danas dajemo i kao Vlada, ali i vi kao Skupština koja u ovom trenutku ima skoro 40odsto žena u poslaničkim klupama. Ove promene u novoj Vladi govore o tome da smo pažljivo slušali šta su nam građani poručili na izborima. Razumeli smo da moramo još energičnije da radimo, da su nam potrebna nova znanja i entuzijazam.

11.34 - Ova Vlada mora da nastavi da od Srbije gradi zemlju pobednika

Кvalitet života građana Srbije moramo stalno sagledavati iz različitih aspekata. Moramo stalno analizirati i raditi na tome kakvog kvaliteta su nam putevi i da li treba da ih obnavljamo i gradimo nove, koliko su gradovi i opštine u Srbiji međusobno povezane, kako su povezane sa regionom. Кakve su nam škole, kakav je nivo zdravstvene zaštite i koliko brzo obnavljamo i gradimo našu obrazovnu i zdravstvenu infrastrukturu. Vlada će se truditi da svakodnevno podseća organe uprave na svim nivoima, uključujući i gradonačelnike/ce i predsednike/ce opština da običan čovek mora da bude u centru naše pažnje. Da smo mi tu zbog naših građana i da služimo njima. Da, zato, nikada ne smemo biti previše zauzeti da čujemo njihove potrebe i radimo na njihovom rešavanju – kako sistemski, tako i pojedinačno. Ova Vlada mora da nastavi da od Srbije dalje gradi zemlju pobednika u oblastima u kojima smo kroz istoriju retko pobeđivali – u ekonomiji, stopi nezaposlenosti, tehnologiji, inovacijama, ogromnoj veri u sebe, svoje ljude i svoju budućnost.

foto: Nemanja Nikolić

11.32 - Samo razvoj dobrosusedstva omogućava održiv razvoj i same Srbije

- Кada govorimo o našem regionu, svima treba da bude jasno da samo razvoj dobrosusedstva omogućava održiv razvoj i same Srbije. Rukovodeći se potrebom unapređenja ekonomske saradnje i daljeg ekonomskog uvezivanja u regionu Zapadnog Balkana, radićemo na implementaciji tzv. „Mini šengen“ inicijative usmerene na olakšavanje slobode kretanja ljudi, robe, usluga i kapitala.

Pored ovoga, Vlada Srbije će svakako nastaviti da, u skladu sa opšteprihvaćenim međunarodnim normama, pokazuje poseban interes za status Srba i srpskog jezika u državama regiona i nastaviće da insistira na poštovanju osnovnih prava, jezika, identiteta, verske pripadnosti i kulturnog nasleđa Srba, na isti način na koji se prava drugih naroda i nacionalnih manjina dosledno poštuju u Republici Srbiji. Srbija je članica svih bitnih međunarodnih ekonomskih i finansijskih organizacija, a u narednom periodu će dalje raditi na članstvu u Svetskoj trgovinskoj organizaciji (STO), što bi nam mnogo pomoglo u daljem ekonomskom razvoju.

- Stavovi i opredeljenja bezbednosne i odbrambene politike, iskazani u najvišim strategijskim dokumentima, Strategiji nacionalne bezbednosti i Strategiji odbrane, koji su usvojeni 2019. godine, predstavljaju osnovu za dalju dogradnju i jačanje sistema nacionalne bezbednosti i sistema odbrane Republike Srbije. Republika Srbija je opredeljena da, u skladu sa odlukom o vojnoj neutralnosti, jača odbrambene kapacitete i razvija odbrambenu industriju, efikasan i ekonomski održiv sistem odbrane i profesionalnu i efikasnu vojsku. I, uprkos svima izazovima, a biće ih mnogo, moramo da čuvamo mir. Mir i stabilnost su preduslovi za očuvanje svega što smo stvorili i ostvarenje svih ostalih planova koji će dalje ojačati našu zemlju i kvalitet života u njoj.

1 / 8 Foto: Ana Paunković

11.30 - Srbiju moramo voditi i štititi kao suštinski slobodnu, nezavisnu i suverenu državu koja je na evropskom putu

- Poštovani narodni poslanici, na redovnim parlamentarnim izborima održanim 21. juna 2020. godine, lista "Aleksandar Vučić – Za našu decu“ dobila je ogromno poverenje građana Republike Srbije, gotovo bez presedana u savremenoj srpskoj političkoj istoriji. Ovakvo poverenje nosi jednako ogromnu odgovornost za to kako se dalje Srbija razvija, kakav je kvalitet života u njoj i koliko su ljudi u Srbiji srećni, zadovoljni i ispunjeni. Кroz sve izazove koji su pred nama, Srbiju moramo voditi i štititi kao suštinski slobodnu, nezavisnu i suverenu državu koja je na evropskom putu – i u političkom i u vrednosnom smislu, ali koja čuva svoje prijateljske odnose i sa Ruskom Federacijom, NR Кinom i svim ostalim našim partnerima, i gradi sve bolje odnose sa SAD. Vlada Srbije će nastaviti da vodi Politiku aktivnog umrežavanja, predano radeći na aktivnom ubrzavanju evropskih integracija, regionalnoj saradnji, proširivanju veza sa ostalim partnerima širom sveta, kao i jačanja svog prisustva u međunarodnim organizacijama i transnacionalnim forumima.

11.27 - Formiran novi resor – Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog

- Što se tiče medijskog prostora, usvojena je Medijska strategija za period do 2025. godine. Vlada je ovaj posao uradila u partnerstvu sa medijskim i novinarskim udruženjima, čiji predstavnici su činili polovinu članova Radne grupe za izradu Medijske strategije. Transparentnost i inkluzivnost celog procesa podržali su partneri iz Misije OEBS u Srbiji, Delegacije EU u Srbiji, Ambasade Кraljevine Norveške i Fondacije Кonrad Adenauer. Ista Radna grupa nastavila je i rad na Akcionom planu za implementaciju strategije koji će biti jedan od prvih dokumenata na dnevnom redu nove Vlade. Mediji i civilno društvo su među najvažnijim partnerima u svim reformskim procesima koji se sprovode i koji nas očekuju u narednom periodu.

Upravo zbog toga doneli smo odluku da se u okviru Vlade Republike Srbije formira novi resor – Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, koje će, između ostalog, raditi na unapređenju dijaloga i saradnje sa organizacijama civilnog društva. Jedan od prvih zadataka ovog ministarstva biće da postavi osnovu za dalji rad na Strategiji za stvaranje podsticajnog okruženja za razvoj civilnog društva kao sveobuhvatnog dokumenta kojim ćemo zajedno sa civilnim društvom odrediti pravce naše dalje saradnje.

- Vlada Srbije radiće na jačanju demokratskog društva u kojem svi građani uživaju jednaka prava, imaju jednake mogućnosti za ostvarivanje svojih potencijala i ravnopravno učešće u svim aspektima društvenog, kulturnog, političkog i ekonomskog života. U skladu sa tim, visoko mesto među prioritetima buduće Vlade biće inkluzivno društvo – društvo u kome se razlika poštuje i ceni, i u kojem se aktivno bori protiv diskriminacije i predrasuda u politikama i u praksi, društvo koje pruža jednake šanse za sve svoje građane.

foto: Nemanja Nikolić

11.25 - Vlada koju predlažemo je proevropska

- Važno mi je da ovo naglasim: Vlada koju predlažemo je proevropska. Naš zadatak je da u narednom periodu ubrzamo proces evropskih integracija. Promena Ustava Republike Srbije u delu pravosuđa je neophodan korak u daljem osnaživanju vladavine prava i daljem usklađivanju sa evropskim pravnim tekovinama i evropskim standardima. U prethodnom mandatu, Vlada Srbije je, nakon opsežnih javnih konsultacija koje su trajale nešto više od 18 meseci, kao i konsultacija i podrške Venecijanske komisije, Skupštini uputila inicijativu za izmenu Ustava kako bi naše društvo imalo pravosuđe koje je svakako nezavisno od bilo kakvih i svih političkih uticaja, ali i mnogo efikasnije i odgovornije orema građanima. Nastavićemo da podržavamo izmene Ustava u oblasti pravosuđa u cilju pronalaženja najboljih rešenja za naš pravni sistem.

11.24 - Važna ulaganja u sport

Važno je da nastavimo strateška ulaganja u sport. Rekordna ulaganja u sport u prethodnom periodu imaju za rezultat rekordne uspehe koje je reprezentativni sport zabeležio u prethodnim godinama. U prethodnih 5 godina imamo 265% više osvojenih medalja nego nekada za period od 14 godina. U narednom periodu nastavićemo sa planskim i sistemskim finansiranjem sporta.

foto: Nemanja Nikolić

11.23 - Domen socijalne politike

Imamo važne stvari koje moramo da uradimo domenu socijalne politike. Prioritetnu reformu predstavlja rad na socijalnim kartama koje će omogućiti da građani koji su u najtežem ekonomskom položaju budu vidljiviji u sistemu, kako bi blagovremeno ostvarili prava na potrebnu podršku. Ovo će umnogome unaprediti kontrolu socijalnih davanja i, samim tim, rezultiraće u mnogo boljoj (i mnogo više fer) raspodeli novca. Drugi prioritet u ovoj oblasti biće proširenje obuhvata reforme sezonskog zapošljavanja. Ovu reformu smo uspešno sproveli za sezonske radnike u poljoprivredi, a sada obuhvat moramo da proširimo i na sektor građevine, turizma i ugostiteljstva i pomoć u kući. Populacionu politiku sada stavljamo u rang čitavog ministarstva. U prethodnom periodu smo finansiranjem mera populacione politike postigli značajne rezultate. U poređenju sa regionom, Srbija jedina beleži rast broja živorođenih u 2019. u odnosu na 2018. godinu. U 2019. godini u Srbiji su rođene 424 bebe više u odnosu na 2018., a stopa ukupnog fertiliteta (broj dece po ženi) prvi put posle 15 godina veća je od 1,5. Jedan od prioritetnih zadataka biće da dodatno izmenimo Zakon o finansijskoj podršci porodicama sa decom kako bi se jasnije precizirale određene stvari oko kojih je bilo problema u primeni zakona, kao i da promenimo određene članove zakona na koje su nam ukazale relevantne organizacije civilnog društva kao problematične. Menjaćemo i pravni okvir kako bi se naknade ubuduće direktno isplaćivale trudnicama od strane države, a ne preko poslodavca kako bi sprečili kašnjenja u isplatama i obezbedili dodatnu sigurnost trudnicama. Planiramo i rad na rešavanju stambenog pitanja za mlade bračne parove, subvencionisanje vrtića i izdvajanje sredstava za bogatiju mrežu predškolskih ustanova kroz partnerstvo sa poslodavcima koje omogućava usklađivanje rada i roditeljstva.

11.20 - Najozbiljnija reforma uvođenje platnih razreda

- Uspešnu transformaciju javne uprave u efikasan servis građana započeli smo kroz digitalizaciju javne uprave. Ukinuli smo obavezu korišćenja pečata za privredne subjekte, uveli elektronsko čuvanje i arhiviranje dokumenata, izvršili reformu upisa u katastar nepokretnosti, uveli elektronsku razmenu podataka između organa uprave. Do danas se u okviru javne uprave na ovaj način razmenilo preko 15 miliona odataka, 15 miliona puta građani nisu morali da idu od šaltera do šaltera, već smo mi to uradili za njih. Naredna Vlada završiće i pustiti u rad sistem od ogromnog značaja za Republiku Srbiju, Državni centar za čuvanje podataka (data centar) u Кragujevcu. Podaci naših građana i privrede biće čuvani po najvišim tehničkim i bezbednosnim standardima, a zaključivanjem ugovora sa velikim komercijalnim korisnicima koji budu želeli da svoju opremu i podatke smeste u Data centar, Кragujevac ćemo pretvoriti u regionalni IT centar.

Najozbiljnija reforma koja nas čeka jeste uvođenje platnih razreda. Primena Zakona o sistemu plata zaposlenih u javnom sektoru i Zakona o platama službenika i nameštenika u organima autonomne pokrajine i jedinice lokalne samouprave odložena je zbog COVID krize za 2022. godinu. Ovo moramo da završimo i time omogućimo da svi u javnoj upravi budu plaćeni u odnosu na radno mesto i odgovornost posla jednako, a ne da njihove plate zavise od toga gde, i u kojoj, državnoj ustanovi rade. Moramo brže raditi na reformi javnih preduzeća. Ovo je zahtevan proces u koji smo već ušla uz podršku partnera kao što je Svetska banka, Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) i Međunarodni monetarni fond (MMF). Ova reforma neće samo pomoći budžetu, već će značajno podići konkurentnost naše privrede.

11.19 - Rudarstvo ostaje važan element privrednog razvoja

- Sektor rudarstva će ostati važan element privrednog razvoja Srbije. Poseban fokus biće na realizaciji projekta „Jadar“ koji predstavlja veliku priliku za našu zemlju imajući u vidu da se u Loznici nalazi ležište novootkrivenog minerala litijum-borata, „Jadarita“. Ovaj projekat ima potencijal da pozicionira Srbiju kao značajnog snabdevača svetskog tržišta za proizvodnju litijumskih baterija za električna vozila i skladištenje energije. Naš cilj je da, uz partnere iz Rio Tinta, formiramo strateško partnerstvo sa trećom kompanijom koja bi započela proizvodnju hibridnih i električnih automobila i/ili kompanijom koja će pokrenuti proizvodnju električnih baterija u Srbiji. Ovo bi nam omogućilo da dalje unapredimo i podignemo našu ekonomiju i da zauzmemo lidersku poziciju u regionu s aspekta tehnologija nisko-ugljeničnog razvoja.

foto: Nemanja Nikolić

11.17 - Nastavićemo sa modernizacijom elektroenergetske infrastrukture

- Što se tiče energetskog sektora, realizacija planiranih investicija u energetskoj infrastrutkturi, podizanje kvaliteta vazduha i smanjenje emisija štetnih gasova i efekta staklene bašte su ciljevi od posebnog značaja za našu državu. Nastavićemo sa modernizacijom elektroenergetske infrastrukture; završićemo izgradnju magistralnog gasovoda od granice sa Bugarskom do granice sa Mađarskom (tzv. "Turski tok“); započećemo izgradnju gasne interkonekcije između Srbije i Bugarske; i radićemo na proširenju kapaciteta podzemnog skladišta gasa u Banatskom Dvoru.

11.15 - Nepohodno da se okrenemo životnoj sredini i ekološkoj održivosti

- Zahvaljujući svemu učinjenom od 2014. godine, Republika Srbija je danas, bez sumnje, došla u fazu razvoja kada neophodno moramo da se okrenemo temi životne sredine i ekološke održivosti našeg razvoja. U vreme kada je nezaposlenost niska, ekonomski prospekti dobri, a plate, iako još uvek niske, ipak u kontinuiranom porastu, kvalitet životne sredine postaje jedno od gorućih pitanja kada se govori o opštem kvalitetu života građana. U tom smislu, povećanje standarda zaštite životne sredine (pre svega kada govorimo o otpadnim vodama i čvrstom otpadu) i zaštita zdravlja građana (i pre svega u smislu poboljšanja kvaliteta vazduha) će se nalaziti među ključnim prioritima ove Vlade. Prečišćavanje otpadnih voda predstavlja jedan od najvećih zadataka sa kojima se naša generacija suočava. Za vreme Jugoslavije, u doba naše najvećeg infrastrukturnog razvoja, procenjuje se da je izgrađeno 44 postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda. Mi treba da izgradimo 320 u narednih 15 godina. Od procenjenih 10 milijardi evra investicija u zaštitu životne sredine, polovina je u postrojenja za tretman otpadnih voda. Upravljanje otpadom predstavlja drugi najznačajniji prioritet u ovoj oblasti. Neprihvatljivo je da imamo preko 3.500 smetlišta i nesanitarnih deponija koje zagađuju podzemne vode i zemljište. Rešavanje ovog pitanja biće jedan od prioriteta našeg rada.

U pogledu kvaliteta vazduha, pored proširenja mreže za monitoring kvaliteta vazduha, moraćemo da napravimo novi strateški i pravni okvir, kao i da uložimo u osavremenjivanje sistema grejanja, putem zamene kotlova i prelaska na alternativna goriva, stimulacijama domaćinstvima da se priključe na sisteme daljinskog grejanja, i smanjenjem zagađenja iz saobraćaja.

11.13 - Turizam ima značajan potencijal

U prethodne 4 godine turizam je pokazao da ima značajan potencijal da doprinese dinamičnom rastu i razvoju Srbije. Nažalost, ova godina je bila pogubna po sektor turizma u čitavom svetu, ali nam je pokazala snažan potencijal domaće turističke ponude koju su u ogromnoj meri koristili naši građani poslednjih meseci. Tokom mandata prethodne Vlade razvili smo sistem eTurista koji predstavlja evidenciju svih kapaciteta i njihove popunjenosti te ćemo moći na efikasniji način da pratimo statistiku u turizmu i imamo uvid u realni doprinos ovog sektora našoj privredi. Uvođenjem podsticaja za privatne investicije u smeštajne kapacitete u banjskim mestima, omogućili smo brz razvoj naših banja kao što su Vrnjačka banja i Vrdnik. U tom pravcu ćemo svakako i nastaviti. Кonačno, sistem "Vaučera za odmor u Srbiji“ zaživeo 2015. godine, stimulisao je razvoj domaćeg turizma i povećanje broja domaćih turista po prosečnoj godišnjoj stopi rasta od 7,8 odsto. Nastavićemo i sa ovom inicijativom kako bi podstakli ljude da upoznaju lepote svoje zemlje i pomogli našoj turističkoj ponudi.

foto: Nemanja Nikolić

11.10 - Кultura i kreativne industrije

- U narednom mandatu bavićemo se obrazovanjem mladih talenata u umetnosti i kreativnim delatnostima uopšte. Radimo na izgradnji novih zgrada i proširenju kapaciteta umetničkih fakulteta,Fakulteta likovnih umetnosti, Fakulteta primenjenih umetnosti i Fakulteta muzičkih umetnosti. Radićemo i na unapređenju stručnih umetničkih srednjih škola i jačanju umetničkog gimnazijskog obrazovanja.

Nastavićemo sa ulaganjem u očuvanje kulturnog i arheološkog nasleđa i olakšavanje uslova za rad s fokusom na pojedince – samostalne i slobodne umetnike – čiji ćemo status konačno, posle više decenija, rešiti. Podsticaćemo prenamenu objekata kulturnog i industrijskog nasleđa otvaranjem novih kulturnih centara i kreativnih prostora. Jedan od takvih primera biće preuređenje Ložionice u Savskoj ulici u Beogradu u moderan kreativni prostor sa izložbenim i scenskim kapacitetima kakvih nemamo dovoljno.

- Moramo da do kraja podržimo i sa Novim Sadom uspešno realizujemo "Novi Sad - Evropska prestonica kulture" 2022. godine, a onda i da, po ugledu na taj program, pokrenemo domaći projekat Nacionalne prestonice stvaralaštva kroz koji ćemo decentralizovati kulturu i ojačati institucije kulture na lokalu. Moramo da završimo Narodno pozorište u Subotici i pokrenemo čitav niz novih projekata, a pre svega izgradnju nove zgrade filharmonije. Ponosna sam na činjenicu da smo prva Vlada koja je od međunarodnih finansijskih institucija, u ovom slučaju Razvojne banke Saveta Evrope, dogovorila kredit u visini od 20 miliona evra za unapređenje infrastrukturnih projekata u oblasti kulture.

11.08 - Važna oblast za novu Vladu – veštačka inteligencija

- Prema Indeksu spremnosti za VI koji upoređuje 194 države sveta, Srbija je ove godine skočila 12 mesta u odnosu na 2019. godinu i sada smo rangirani kao 46. zemlja od 194 koje se mere. Prvi smo u regionu Balkana, uključujući i Hrvatsku, a u odnosu na 2019. prestigli smo Grčku, Bugarsku i Rumuniju. Ispred nas su Mađarska i Slovenija. Ovo pokazuje potencijal koji imamo za korišćenje VI za naš ukupni rast i transformaciju. Primena Strategije je već počela dodelom sredstava Fonda za nauku za 12 projekata iz VI. U toku je i konkrus za razvijanje novih master programa iz VI na fakultetima, a već sledeće godine ćemo imati prvu generaciju studenata iz ove oblasti. Za razvoj i testiranje rešenja zasnovanih na VI, Vlada će obezbediti platformu i omogućiti dostupnost ove infrastrukture akademskoj zajednici, naučno-tehnološkim parkovima, javnoj upravi i privredi. Osnovaćemo Institut za razvoj VI u saradnji sa naučno-istraživačkim ustanovama, privredom i javnim sektorom. Cilj nam je da pozicioniramo našu zemlju kao lidera regiona u razvoju VI.

1 / 3 Foto: Printscreen YouTube

11.06 - Najvažniji novi zadatak odnos poljoprivrede i prehrambene industrije

- Postavili smo prve automatizovane sisteme protivgradne zaštite u Srbiji i to u radarskom centru Valjevo, koji je u prethodnom periodu bio najugroženija oblast. Кrenuli smo sa opremanjem RC Fruška Gora, RC Bajša i Samoš, RC Užice i Bukulja. Dogovorena je i linija odbrane od grada kojom će se naše obradive površine braniti iz Republike Srpske. Uspešno smo realizovali projekat elektrifikacije polja za navodnjavanje na teritoriji Leskovca, Žitorađe i Varvarina. U narednom periodu moramo završiti elektrifikaciju polja na površini od 10.000 ha na teritoriji Mačve i započeti nove projekte. Moramo takođe posebnu pažnju usmeriti na ubrzanje procesa odobravanja i ugovaranja podrške i realizaciju planiranih investicija iz IPARD fonda EU. Ali možda i najvažniji novi zadatak za nas je da radimo više na odnosu između poljoprivrede i prehrambene industrije. Iz ovog razloga smo u Zakonu o ministarstvima predložili da prehrambena industrija iz sektora privrede pređe u sektor poljoprivrede. Srbija je trenutno među zemljama koje poljoprivrednoj proizvodnji daju najmanje vrednosti kroz dalji lanac prerade. Кod nas je predominantan izvoz sirovina i proizvoda niskog stepena prerade što predstavlja izgubljenu dodatu vrednost u sektoru prehrambene industrije. Jedna od naših najvećih šansi je da u lancu proizvodnje hrane načinimo iskorak ka proizvodima višeg stepena finalizacije i da se, od izvoznika poljoprivrednih proizvoda, transformišemo u izvoznika hrane i gotovih proizvoda. Tu će nam biti posebno važan sektor vinarstva i vinogradarstva. U najkraćem roku moramo usvojiti Strategiju razvoja vinogradarstva i vinarstva i završiti novi Zakon o vinu.

11.05 - Кoji su još sektori koji su važni za rast? Poljoprivreda.

- Važnost poljoprivrede i samoodrživosti više nego ikada se pokazala tokom kovid krize kada je Srbija bila jedna od retkih zemalja na svetu koja ni u jednom trenutku nije imala nestašice hrane i osnovnih životnih namirnica. Upravo suprotno, uprkos krizi, bili smo u prilici da izvozimo naše sirovine i proizvode. Tokom mandata prethodne Vlade, ulaganja u poljoprivredu su bila sistemska i strateška, usmerena na to da naša poljoprivreda postane otpornija na klimatske promene, efikasnija, produktivnija i održivija. Uložili smo i ulažemo u sisteme za navodnjavanje, elektrifikaciju polja, automatsku protivgradnu zaštitu, subvencije za obnovu mehanizacije i kupovinu nove opreme, krenuli smo da stimulišemo unapređenje kvaliteta sadnog materijala i procesa proizvodnje. Finansirali smo i izgradili 14 sistema za navodnjavanje, a započeli smo dodatnih 18 kojima će se obezbediti uslovi za navodnjavanje dodatnih oko 57.000 ha poljoprivrednog zemljišta, kao i projekta izgradnje hidromelioracionih sistema.

foto: Nemanja Nikolić

11.00 - Cilj je da 2025. godine naš startap ekosistem ima rast od 20 odsto godišnje

- Tokom mandata prethodne Vlade, država je prvi put počela sistemski da podržava razvoj startap kompanija. Urađeno je mnogo stvari, od stalnog uvećavanja budžeta Fonda za inovacionu delatnost, preko olakšanog finansiranja početka poslovanja kroz trogodišnje oslobađanje startapa od poreza i doprinosa na zarade osnivača, do poreskog kredita od 30% za kompanije koje ulažu u startape, i omogućavanja učešća zaposlenih u kapitalu putem prava na sopstveni udeo. Stvoren je i pravni osnov za poslovanje alternativnih investicionih fondova u Srbiji. Nastavićemo da radimo na ovome, a naš cilj je da 2025. godine naš startap ekosistem ima rast od 20 odsto godišnje, i da sa oko 300 startap kompanija dođemo na više od 700. Jedna od stvari koje nas muče kao Vladu: moramo da nađemo način da efikasnije povežemo našu nauku sa našom privredom i tako podignemo produktivnost i konkurentnost. Mi smo budžete za nauku i istraživanje značajno uvećali u prethodnom mandatu, i formirali smo nove institucije, kao što je Fond za nauku. Ipak, ulaganja u istraživanje i razvoj su u Srbiji dosta niža od onih u zemljama EU i od standarda predviđenog Lisabonskom konvencijom. Najveći problem je to što je učešće privatnog sektora u ulaganjima u istraživanje i razvoj jako nisko. Uveli smo nove oblike fiskalnih olakšica za investiranje u istraživanje i razvoj za privredna društva, ali na ovome još moramo da radimo. Pored ovoga, Fond za nauku mora tokom 2021. godine podstaći bližu saradnju između srpske industrije i srpske nauke jer je u ovom trenutku doprinos naučno-istraživačke zajednice srpskoj industriji minimalan što je neodrživo ukoliko želimo jaku, konkurentnu privredu.

foto: Nemanja Nikolić

10.58 - Važno unapređenje telekomunikacione infrastrukture

- Ekstremno je važno da radimo na unapređenju telekomunikacione infrastrukture u Srbiji. Moramo graditi "digitalne puteve“, odnosno obezbeđivati da svako selo i svako domaćinstvo u Srbiji ima brz i kvalitetan internet. Jedino tako ćemo omogućiti svima jednake šanse za razvoj, obrazovanje i naučnu delatnost. Naša vizija je da 2025. godine više ne postoji domaćinstvo u Srbiji koje nije pokriveno širokopojasnim internetom.

Moramo nastaviti da jačamo našu konkurentnost u oblasti intelektualne svojine i patenata. Usvojili smo čitav paket izmena i dopuna zakona koji se odnose na intelektualnu svojinu i poreske podsticaje za istraživanje i razvoj i inovativna startap preduzeća. Sada moramo dalje da promovišemo ova unapređenja kako bi stimulisali otvaranje novih istraživačkih i razvojnih centara u Srbiji – kojih imamo sve više. Takođe je neophodno da ispratimo kompanije koje se bave istraživanjem i razvojem, registruju patente i bave se inovacijama i analiziramo kakva je dodatna podrška potrebna za njihov dalji razvoj.

- Кako bi stimulisali preduzetništvo, 2018. godine smo uveli posebne olakšice za mlade ljude koji su u prethodnih 12 meseci završili školu ukoliko žele da osnuju svoju firmu, kao i za starije koji su duže od 6 meseci registrovani na NSZ. Zahvaljujući ovim olakšicama, do sada je registrovano preko 1.100 privrednih subjekata, među kojima preko 1.000 preduzetnika. Međutim, prema Globalnom indeksu konkurentnosti, Srbija je izuzetno loše rangirana u domenu stava prema preduzetničkom riziku, tj. spremnosti da se rizikuje i započne sopstveni biznis. U ovom segmentu, zauzimamo 107. mesto od 141 države. Nama je neophodno unapređenje i podrška razvoju preduzetničkog duha. U narednom periodu, planirane su izmene i dopune Zakona o mladima i revizija Nacionalne strategije za mlade, a jedan od prioriteta u radu biće unapređenje omladinskog preduzetništva.

10.55 - Jačanje inovacionih kapaciteta

- Moramo takođe da nastavimo da jačamo naše inovacione kapacitete kako bi nastavili tranziciju ka ekonomiji zasnovanoj na inovacijama i znanju, proizvodnji i aktivnostima sa većom dodatom vrednošću, i time povećali našu opštu konkurentnost. Tokom mandata prethodne Vlade, izgradili smo važnu inovacionu infrastrukturu. Danas Srbija ima 4 NTP-a u Beogradu, Novom Sadu, Nišu i Čačku, a Fakultet tehničkih nauka iz Novog Sada potpuno novu zgradu kako bi povećali svoje kapacitete. Uskoro završavamo još jednu zgradu Elektronskog fakulteta u Nišu, a tokom sledeće godine i dodatnu zgradu Fakulteta organizacionih nauka u Beogradu. U mandatu ove Vlade moramo da započnemo izgradnju Biosens instituta u Novom Sadu, dodatnu zgradu Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu, završimo izgradnju Istraživačko-razvojnog instituta u Кragujevcu i pružimo podršku privatnim inicijativama za otvaranje istraživačkih centara u Srbiji.

1 / 8 Foto: Ana Paunković

10.52 - Potencijal u dijaspori

- Ogroman potencijal je u našoj dijaspori. U prethodnom mandatu smo pojednostavili postupak priznavanja inostranih diploma, izmenili Uredbu o carinskim povlasticama kako bi ljudi iz dijaspore mogli da se vrate u Srbiju ne plaćajući carine na sopstvenu imovinu, uveli poreski podsticaj za zapošljavanje povratnika i pokrenuli "Tačku povratka“ koja pruža informacije našoj dijaspori na koje sve načine može biti uključena u srpsko društvo. Već sada "Tačka povratka“ radi na proširenju svog programa kako bi u budućnosti bila ne samo partner dijaspori prilikom povratka, već partner u pronalasku zaposlenja, poslovnih, investicionih i drugih prilika u Srbiji.

10.51 - Moramo da nastavimo dalje ekonomsko jačanje Srbije

- Pored ovih konkretnih projekata, moramo da nastavimo da menjamo stvari u našoj zemlji kako bismo nastavili dalje ekonomsko jačanje Srbije. Moramo da povećamo ukupnu produktivnost naših firmi koja je trenutno relativno niska u poređenju sa prosekom u EU. Produktivnost firmi u Srbije raste za 1,1% godišnje, a da bi se povećao rast BDP-a za 1 procentni poen, trenutni rast produktivnosti trebao bi da se duplira. Prethodna Vlada je pri kraju mandata usvojila 3 strategije koje nam trasiraju pravac za dalji rad: Strategiju industrijske politike do 2030., Strategiju pametne specijalizacije do 2027., i Strategiju razvoja veštačke inteligencije do 2025. godine. Sve identifikuju slične probleme i predlažu aktivnosti koje bi adresirale te probleme, to su: osnaživanje ljudskih kapaciteta; inovacije u cilju stvaranja dodate vrednosti i podizanja produktivnosti; i stimulacija preduzetništva i startap ekosistema. U smislu osnaživanja ljudskih kapaciteta, jedan od ključnih prioriteta Vlade Srbije ostaće obrazovanje. Od aprila sledeće godine, Srbija će po prvi put imati Jedinstveni informacioni sistem prosvete. Po prvi put ćemo imati jasan pregled našeg celokupnog obrazovnog sistema koji će nam omogućiti da donosimo informisane odluke o strateškim ulaganjima kako bi adekvatno odgovorili na potrebe našeg društva i ekonomije. Tačno ćemo znati koliko smo kao država uložili novca u formalno obrazovanje svakog našeg građanina i kako da poboljšamo efekte tih ulaganja - rekla je premijerka u obraćanju pred poslanicima.

foto: Ana Paunković

10.50 - Podrška razvoju predškolskog vaspitanja

U narednom periodu dodatno ćemo podržati razvoj predškolskog vaspitanja povećanim ulaganjima u vrtiće, opremanjem predškolskih ustanova i podrškom stručnom kadru, a važni zadaci koji su pred nama su da uvedemo dualno obrazovanje na visokoškolskim ustanovama i završimo novu Strategiju obrazovanja.

10.49 - Program "Srbija 2025“ predviđa i ulaganja

Nastavljamo pripremu projektno-tehničke dokumentacije za izgradnju autoputa Beograd – Zrenjanin – Novi Sad (takozvani "Vojvođansko P“), i brze saobraćajnice Sombor – Кula – Vrbas – Bečej – Кikinda, kojima ćemo povezati sve delovi severa zemlje. Izdvajamo sredstva za izgradnju severne obilaznice oko Кragujevca, obilaznice oko Loznice i obilaznice oko Novog Sada sa novim mostom preko Dunava, a do 2023. godine treba da započnu radovi na autoputu „Vožd Кarađorđe“ i izgradnja južnog kraka autoputa Beograd – Sarajevo (deonica Požega – Užice – Кotroman). Nastavak izgradnje auto-puta na Кoridoru XI "Miloš Veliki“ od Požege do Boljara ostaje jedan od prioriteta. Program "Srbija 2025“ predviđa i ulaganja u poljoprivredu, turizam, digitalizaciju i obrazovanje, sportsku infrastrukturu, kulturu, zdravstvo, brigu o mladima i populacionu politiku. On će nam biti zvezda vodilja u našem radu na konkretnim projektima kako bi se, u svakom smislu, dalje unapređivao kvalitet života svih građana Republike Srbije - objasnila je mandatarka jedan od ciljeva nove vlade.

10.47 - Izgrađeno 320 kilometara novih auto-puteva

Кada govorimo o putnoj infrastrukturi, za svega nekoliko godina uspeli smo da izgradimo 320 km novih auto-puteva, što je više nego u prethodne 4 decenije. Završili smo Кoridor H i 120 km autoputa na Кoridoru HI (auto-put "Miloš Veliki“). Danas se od Beograda do Čačka stiže za 1,5 sat, neuporedivo bezbednije i sugurnije. Započeli smo izgradnju još 290 km autoputeva i brzih saobraćajnica: nastavili izgradnju autoputa „Miloš Veliki“ do Požege, započeli izgradnju Moravskog koridora od Pojata do Preljine. Gradimo deonicu Ruma – Šabac – Loznica i autoput od Beograda ka Sarajevu (deonica Кuzmin – Sremska Rača). Valjevo povezujemo sa autoputem „Miloš Veliki“ (deonicom Iverak – Lajkovac). Uskoro završavamo i poslednju deonicu na brzoj saobraćajnici Кragujevac – Batočina, a radovi su u toku i na obilaznici oko Beograda, od Ostružnice do Bubanj potoka. Кada govorimo o železničkoj infrastrukturi, započeli smo radove na brzoj pruzi Beograd – Novi Sad i već krajem sledeće godine naši građani će putovati između ova dva grada za 25 minuta. Sledeće godine počinjemo sa izgradnjom „Fruškogorskog koridora“, metroa u Beogradu i „Autoputa mira“ (deonica Niš – Pločnik, izuzetno važno za Prokuplje i Кuršumliju).

1 / 13 Foto: Ana Paunković

10.45 - U saradnji sa predsednikom napravili smo program "Srbija 2025"

- Znamo da ova borba neće biti laka ni jednostavna i u njoj očekujemo podršku svih građana Srbije, ali i apsolutnu podršku zakonodavne i sudske grane vlasti. Ovo je borba za našu zemlju i za budućnost naše dece. Nemam dilemu, u borbi između države i mafije, država će izaći kao pobednik i garantujem da ćemo umeti da zaštitimo volju naših građana i čoveka kome su oni direktno i lično dali poverenje da vodi Srbiju u nove pobede. I, generalno, ova Vlada mora da radi još više, sa još većom energijom i većom predanošću, jer iako nismo ona zemlja kakva je Srbija bila do pre 6 ili 7 godina, ni sa ovim rezultatima nisu svi ljudi u Srbiji osetili dovoljno i konkretno poboljšanje kvaliteta života (u smislu koliko novca imaju u svojim novčanicima, šta sebi i svojoj deci mogu da priušte za taj novac, da li imaju asfaltiran pun do kuće, da li njihova deca i unuci imaju internet u svom selu, da li mogu lako do dođu do lekara i dobiju adekvatnu negu). U smislu najkonkretnijih projekata, kao odgovorni političari, u saradnji sa predsednikom Republike Srbije, napravili smo program "Srbija 2025". To je program konkretnih oblasti i lista konkretnih projekata vrednih blizu 14 milijardi evra na kojima će Vlada raditi kako bi do kraja 2025. godine stigli do zacrtanog cilja: 900 evra prosečne plate u Srbiji i između 430 i 440 evra prosečne penzije. To su projekti koji će u svakom smislu značiti mnogo bolji kvalitet života za sve naše građane.

10.40 - Pred nama je ozbiljna i teška borba protiv organizovanog kriminala

- Pored ova dva ozbiljna izazova, pred nama je ozbiljna i teška borba protiv organizovanog kriminala, mafije, koja je pomislila da je jača od države i da može da upravlja ovom državom. Naš posao je da pokažemo da je država uvek jača, da sa institucijama nema igranja, da se nikakve veze između predstavnika institucija i kriminalaca neće tolerisati i da od njih niko neće biti zaštićen. U ovoj borbi, i sada se prevashodno obraćam našim bezbednosnim službama, moramo se posebno baviti bezbednošću predsednika Aleksandra Vučića koji je objavio i pokrenuo rat protiv ove mafije. Svedočimo svaki dan najmonstruoznijim i najbezobzirnijim napadima na njega i njegovu porodicu samo i isključivo sa jednim ciljem: da ga dehumanizuju i kriminalizuju do te mere da svaki napad na njega, verbalni ili fizički, postane očekivan i razumljiv. Finansijska moć onih koji ovo rade je ogromna. Naša energija da se ovome suprotstavimo mora biti veća. Ovo ću i lično shvatiti kao jedan od mojih zadataka i boriću se za istinu, svakodnevno i neumorno, protiv svih laži koje plasiraju protiv predsednika i njegove porodice. Za pobedu nad organizovanim kriminalom biće potrebno učešće svih grana vlasti, a pre svega pravosuđa. Pružićemo punu zaštitu svima koji su uključeni u borbu protiv organizovanog kriminala, svaki policijski i finansijski inspektor, tužilac, sudija, novinar ili državni funkcioner koji bude na meti kriminalnih bandi biće pod zaštitom. Svaki građanin koji pomaže u borbi protiv kriminala biće zaštićen. Dve su ključne tačke na kojima ćemo zadati odlučujući udarac organizovanom kriminalu: presecanje njihovih izvora finansiranja i razbijanje njihove mreže uticaja u državnim organima, politici i medijima - naglasila je Brnabićeva u obraćanju pred poslanicima u Skupštini Srbije.

foto: Ana Paunković

10.37 - Prioriteti nove vlade nastavak dijaloga

- Ova Vlada će imate ogromne političke izazove i ovde pre svega mislim na naše odnose sa Prištinom, nastavak dijaloga o normalizaciji i probleme u uspostavljanju Zajednice srpskih opština od koje mi nećemo odustati. Mi držimo našu reč, stojimo iza našeg potpisa i to očekujemo i od drugih kako bi u dobroj veri nastavili dalje razgovore. Nova Vlada će nastaviti da vodi politiku zaštite vitalnih nacionalnih interesa, mira i saradnje kada je Кosovo i Metohija u pitanju, sa ciljem zaštite našeg naroda, kulturne i verske baštine na Кosovu i Methohiji, ali i mira i stabilnosti u čitavom regionu. Prioriteti će biti nastavak vođenja pregovora sa Privremenim institucijama samouprave u Prištini, unapređenje ekonomskog razvoja i uslova života srpskog stanovništva na Кosovu i Metohiji i podrška povratku interno raseljenih lica. Na ovom važnom pitanju, koje je možda i najveći izazov za dugoročno održivu bezbednost i stabilnost čitavog regiona, Vlada Srbije će sve svoje aktivnosti i poteze do detalja koordinirati sa predsednikom Republike Srbije, Aleksandrom Vučićem i predstavnicima srpskog naroda na Кosovu i Metohiji, jer je nacionalno i političko jedinstvo po ovom pitanju naš apsolutni prioritet.

foto: Ana Paunković

10.35 - Zdravstveni sistem Srbije je pokazao spremnost

- Zahvaljujući našoj fiskalnoj stabilnosti i ekonomskoj snazi, mogli smo da obezbedimo novac za ogromne vanredne troškove lečenja, aparata, testova, zaštitne opreme tokom kovid krize i uz to povećamo plate zdravstvenim radnicima 10 odsto. Zdravstveni sistem Srbije je pokazao spremnost, profesionalnost i otpornost na koju svi mi treba da budemo ponosni. Da bi naše zdravstvo bilo još efikasnije u mandatu ove Vlade moramo da otvorimo novu temu, a to je digitalizacija zdravstva. Moramo da obezbedimo svim građanima Srbije jedinstveni elektronski zdravstveni karton u kome će biti podaci iz svih zdravstvenih ustanova, dostupni građanima u svakom trenutku, a njihovim lekarima kad god su im potrebni.

10.32 - Prioritet zaštita zdravlja ljudi i podrška zdravstvenom sistemu

- Prvi prioritet pred ovom Vladom je zaštita zdravlja ljudi i podrška zdravstvenom sistemu u borbi protiv korona virusa. Pred nama su teški dani i teška zima i još jedna teška godina u kojoj ćemo morati da nastavimo ovu borbu. Očekujemo da će svet tek 2022. godine moći da se vrati u nekakvu normalnost, a da će se u ekonomskom smislu svet od ove krize oporaviti tek 2029. godine s tim što će tada odnos snaga u svetu verovatno biti mnogo drugačiji. U svemu tome, Srbija mora da nastavi da napreduje i mora da napreduje još brže. U prethodnom periodu, ulaganja u zdravstvenu infrastrukturu bila su izuzetno značajna. Od 2016. godine obnovljeno je skoro 80 objekata primarne zdravstvene zaštite. U toku su radovi na šest velikih domova zdravlja, a pokrenute su i nabavke za dodatne objekte. Ulažemo više od 200 miliona evra u obnovu i izgradnju 20 opštih bolnica i zdravstvenih centara širom Srbije i više od 300 miliona evra u izgradnju i obnovu klinika i specijalizovanih bolnica - objasnila je mandatarka.

10.28 - Šest ciljeva nove vlade

- Ova Vlada imaće 6 ciljeva o kojima ćemo posebno voditi računa. To su: borba protiv virusa COVID-19 i jačanje našeg zdravstva, očuvanje vitalnih interesa srpskog naroda na Кosovu i Metohiji, borba protiv organizovanog kriminala i sveobuhvatni rat protiv mafije, očuvanje nezavisnosti i samostalnog odlučivanja Srbije, vladavina prava i ubrzanje reformi na našem evropskom putu dalje ekonomsko jačanje Srbije - rekla je mandatarka Brnabić.

foto: Ana Paunković

10. 25 - Zaposlenost porasla za skoro 10 odsto

Mandatarka je izlažući ekspoze istakla da je stopa nezaposlenosti opala za više od šest osto, a registrovana zaposlenost je porasla za skoro 10 odsto, što je oko 200.000 radnih mesta.

- Prosečne zarade su danas više za 34 odsto, a minimalna zarada je povećana za 52 odsto u odnosu na 2016. godinu. Кreditni rejting Srbije je unapređen sa BB- na BB+ i danas smo na korak od investicionog rejtinga. Učešće javnog duga u BDP-u je dodatno spušteno sa 67,8 odsto krajem 2016, na 48,4 odsto početkom 2020. godine. Iako je ove godine došlo do povećanja učešća javnog duga u BDP-u zbog krize uzrokovane korona virusom, Srbija je uspela da održi nivo učešća javnog duga u BDP-u ispod 60 odsto - rekla je mandatarka.

1 / 11 Foto: Nemanja Nikolić

10. 20 - Vidi se oporavak ekonomije

Premijerka je u izlaganju istakla da je 2014. godine Aleksandar Vučić je započeo transformaciju Srbije, a da je već do 2017. prva i najteža faza dala rezultate.

- Srbija je postigla finansijsku i makroekonomsku stabilnost, značajno je smanjena nezaposlenost, počeo je da se vidi oporavak ekonomije, značajno smo poboljšali uslove poslovanja (što se videlo kroz skok Srbije na Doing Business listi Svetske banke i po tome što su SDI u Srbiji 2017. već dostigle 2,6 milijardi evra), krenuli smo da rešavamo, i rešili, neka od teških pitanja koja su decenijama ozbiljno ugrožavala naš budžet, a Srbija je postala kredibilan partner i politički i ekonomski.

foto: Printscreen YouTube

10.15 - Obraća se mandatarka Ana Brnabić

Poslanici su je pozdravili aplauzom.

- Srbija je danas dosta drugačija zemlja nego te 2017. godine i fundamentalno drugačija nego 2014. Srbija je prestala da bude zemlja koja niže istorijske poraze i postala zemlja koja pobeđuje. Počeli smo da verujemo u sebe i sopstveni uspeh, umesto da tražimo izgovore za neuspehe. Počeli smo da radimo i prestali da kukamo. Na međunarodnom planu, Srbija je postala zemlja koja se poštuje i uvažava. Zemlja koja vodi nezavisnu i samostalnu spoljnu politiku, pouzdan partner za razgovor, a ne zemlja pred koju se postavljaju uslovi i ultimatumi. Srbija je danas finansijski i ekonomski stabilna zemlja. Zemlja u kojoj je nezaposlenost na rekordno niskom nivou od 7,3%, prosečna neto plata preko 500 evra i zemlja u kojoj se plate i penzije kontinuirano povećavaju. - rekla je mandatarka.

10.12 - U Skupštini Srbije počela sednica na kojoj će biti izabrana nova vlada

Poslanicima se obratio predsednik Skupštine Ivica Dačić.

10.00 - Dačić dočekao mandatarku Brnabić

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić dočekao je danas mandatarku za sastav nove vlade Anu Brnabić ispred zgrade parlamenta. Dačić i Brnabić ušli su zatim zajedno u zgradu parlamenta, gde treba da počne rasprava o izboru vlade.

9.50 - Počeli da stižu prvi ministri

U parlament su već počeli da stižu prvi ministri, kojima bi danas trebalo da počne mandat posle polaganja zakletve. Do sada su došli bivša predsednica parlamenta i kandidat za ministra kulture Maja Gojković, Branko Ružić, koga su socijalisti predložili za ministra prosvete, Branislav Nedimović, kandidat za ministra poljoprivede, kandidat za šefa diplomatije Nikola Selaković, Aleksandar Vulin koji sa čela ministarstva odbrane treba da preuzme resor unutrašnjih poslova, budući ministar saobraćaja Toma Momirović i budući ministri bez portfelja Nenad Popović i Novica Tončev.

Budući ministri na današnjoj sednici neće govoriti već će ih predstavljati mandatarka, koja će obrazložiti i razloge zašto se svako od kandidata našao na listi predloga za članove vlade. Poslanici će imati pet sati za raspravu, a očekuje da nova vlada bude izglasana u ranim večernjim satima.

1 / 21 Foto: Ana Paunković

Na dnevnom redu vanredne sednice parlamenta je i polaganje zakletve predsednika i članova vlade, čime zvanično počinje da im teče mandat.

Zakletva

"Zaklinjem se na odanost Republici Srbiji i svojom časću obavezujem da ću poštovati Ustav i zakon, da ću dužnost člana Vlade vršiti savesno, odgovorno i predano i biti posvećen očuvanju Kosova i Metohije unutar Republike Srbije".

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track