Najnovije vesti

OVO SU SVI MINISTRI NOVE VLADE SRBIJE! Članovi kabineta Ane Brnabić se zaklinju da će plate biti 900 evra, a penzije iznad 400!
Foto: Kurir, Beta, Milan Ilić

A SAD - NA POSAO

OVO SU SVI MINISTRI NOVE VLADE SRBIJE! Članovi kabineta Ane Brnabić se zaklinju da će plate biti 900 evra, a penzije iznad 400!

Politika

Pred kabinetom Ane Brnabić šest ključnih ciljeva: borba protiv koronavirusa i jačanje zdravstva, očuvanje interesa Srba na KiM, borba protiv mafije, očuvanje samostalnosti, vladavina prava i ubrzanje reformi na putu ka EU i dalje ekonomsko jačanje Srbije

BEOGRAD - Premijerka Ana Brnabić najavila je da će se nova vlada Srbije, sa 21 resorom i dva ministra bez portfelja, boriti da postigne i više od zacrtanog. Predstavljajući u Narodnoj skupštini ekspoze nove vlade, ona je juče naglasila da slede izazovna vremena, ali da Srbija, uprkos tome, 2025. godine mora biti zemlja u kojoj su prosečne plate 900 evra, a prosečne penzije iznad 400 evra.

Ključni ciljevi

Brnabićeva je pred poslanicima rekla da je ponosna na činjenicu da je predloženo šest novih ministara i čak 11 žena koje će voditi neke od najkompleksnijih resora u vladi i biti suočene s nekim od najvećih izazova. Mandatarka je objasnila da će vlada imati šest ključnih ciljeva: borbu protiv kovida 19 i jačanje zdravstva, očuvanje vitalnih interesa srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, borbu protiv organizovanog kriminala i sveobuhvatni rat protiv mafije, očuvanje nezavisnosti i samostalnog odlučivanja Srbije, vladavinu prava i ubrzanje reformi na našem evropskom putu i dalje ekonomsko jačanje Srbije.

- Ja sa ovog mesta pozivam privredu i sve druge činioce u društvu da prate primer koji danas dajemo - i Vlada, i vi kao Skupština, koja u ovom trenutku ima skoro 40 odsto žena u poslaničkim klupama - poručila je Brnabićeva, koja je dobila još jedan uzastopni mandat za predsednika Vlade Srbije.

Nova energija

U govoru koji je trajao oko sat i po, premijerka je navela da promene u Vladi govore o tome da su pažljivo slušali šta su im građani poručili na izborima i razumeli da moraju još energičnije da rade, te da su potrebna nova znanja i entuzijazam. - Tražim da se borimo, da se ne mirimo s trenutnim stanjem, nego da uvek pokušavamo da postignemo više. Ne zaboravite da smo odgovorni Skupštini i svim građanima i da su jedino oni ti za koje radimo... Srbija mora biti zemlja u kojoj je nezaposlenost na nivou evrozone, zemlja modernog obrazovanja i infrastrukture, dobro povezana, lider u naprednim tehnologijama i digitalizaciji. Srbija mora biti zemlja perspektive i zemlja pobednik u svakom smislu, a za to svako od nas mora da da sve od sebe svaki dan - naglasila je Brnabićeva.

Borba protiv mafije

Jedan od glavnih prioriteta nove vlade je borba s mafijom, koja je, kako je navela premijerka, pomislila da je jača od države i da može da upravlja državom. - Pred nama je ozbiljna borba sa organizovanim kriminalom, i da kriminalci i mafija nikada neće pobediti, i nikada neće biti zaštićeni. U ovoj borbi bezbednosne službe se moraju posebno baviti bezbednošću Vučića, koji je objavio i pokrenuo rat protiv ove mafije. Svedočimo svaki dan najmonstruoznijim i najbezobzirnijim napadima na njega i njegovu porodicu samo i isključivo s jednim ciljem: da ga dehumanizuju i kriminalizuju do te mere da svaki napad na njega, verbalni ili fizički, postane očekivan i razumljiv - izjavila je Brnabićeva.

Kako je naglasila, država će pružiti svu zaštitu svima koji se bore protiv kriminala, bilo da su u pitanju policajci, tužioci, novinari ili građani. - U borbi između države i mafije država će izaći kao pobednik, u to nemam sumnje - poručila je ona.

Skandal u Skupštini  

Kamberi napao Srbiju

Poslanik Ujedinjene doline - SDA Sandžaka Šaip Kamberi nije birao reči kada je u Skupštini ocenjivao vlast u Srbiji i uporedio našu zemlju s Belorusijom. Zbog toga je reagovao predsednik Skupštine Ivica Dačić i upozorio ga da vodi računa o svom rečniku. - Ja ne predstavljam ni žute, ni crne, ni plave, već diskriminisane Albance. Ko bi mogao da pomisli da će jedina opozicija u Skupštini Srbije biti Albanci i Bošnjaci. Baš tužno za demokratiju. Ovakav parlament nije mogao da proizvede čak ni Slobodan Milošević - rekao je, između ostalog, Kamberi, koji je govor počeo s "Mirdita, dobar dan". Dačić mu je odgovorio da u Bujanovcu, gde je 50 odsto Srba, nema nijednog u vlasti. Na Kamberijev govor je reagovao i predsednik Aleksandar Vučić, rekavši da je srećan što u Srbiji neko, posebno Albanci, mogu da govore o totalitarnom sistemu Srbije i položaju zajednica, a da tako nešto nije moguće na nekim drugim teritorijama. - Upitao bih smeju li tako da govore neki drugi i u Prištini i Tirani ili na nekom drugom mestu... O ugroženosti manjinskih zajednica govori čovek koji je iz vlasti u Bujanovcu izbacio 42 odsto Srba a traži ministarsko mesto sa 0,5 odsto glasova, a onima koji imaju 42 odsto ne daje pravo da učestvuju u vlasti - rekao je Vučić.

OVO JE KABINET ANE BRNABIĆ

Prosečna starost članova Vlade - 49 godina

Ana Brnabić (45) - premijerka

foto: Tanjug/Rade Prelić

Nikola Selaković (37) - spoljni poslovi

Aleksandar Vulin (48) - unutrašnji poslovi

foto: Ministarstvo odbrane

Tatjana Matić (48) - trgovina, turizam i telekomunikacije

foto: Ministarstvo trgovine turizma i telekomunikacija

Tomislav Momirović (37) - građevinarstvo, saobraćaj i infrastruktura

Siniša Mali (48) - finansije

foto: instagram/Siniša Mali

Anđelka Atanasković (62) - privreda

foto: Kurir/Ž.M.

Branislav Nedimović (43) - poljoprivreda, šumarstvo i vodoprivreda

Irena Vujović (37) - zaštita životne sredine

foto: Dado Đilas

Zorana Mihajlović (50) - rudarstvo i energetika

foto: Beta/Zoran Petrović

Maja Popović (50) - pravda

Marija Obradović (46) - državna uprava i lokalna samouprava

foto: Marina Lopičić

Nebojša Stefanović (44) - odbrana

foto: Printscreen MUP

Milan Krkobabić (68) - briga o selu

Ratko Dmitrović (62) - briga o porodici i demografija

Gordana Čomić (62) - ljudska i manjinska prava i društveni dijalog

foto: Zorana Jevtić

Jadranka Joksimović (42) - evropske integracije

foto: Mirko Tabasević

Darija Kisić Tepavčević (45) - rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja

foto: Tanjug/Sava Radovanović

Branko Ružić (45) - prosveta, nauka i tehnološki razvoj

foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Zlatibor Lončar (49) - zdravlje

foto: Printscreen TV Pink

Maja Gojković (57) - kultura i informisanje

foto: Nemanja Nikolić

Vanja Udovičić (38) - omladina i sport Nenad Popović (54) - bez portfelja

Novica Tončev (58) - bez portfelja

foto: Marina Lopičić

Ivana Kljajić

MINISTRI  

Ana Brnabić (45) - premijerka Nikola Selaković (37) - spoljni poslovi Aleksandar Vulin (48) - unutrašnji poslovi Tatjana Matić (48) - trgovina, turizam i telekomunikacije Tomislav Momirović (37) - građevinarstvo, saobraćaj i infrastruktura Siniša Mali (48) - finansije Anđelka Atanasković (62) - privreda Branislav Nedimović (43) - poljoprivreda, šumarstvo i vodoprivreda Irena Vujović (37) - zaštita životne sredine Zorana Mihajlović (50) - rudarstvo i energetika Maja Popović (50) - pravda Marija Obradović (46) - državna uprava i lokalna samouprava Nebojša Stefanović (44) - odbrana Milan Krkobabić (68) - briga o selu Ratko Dmitrović (62) - briga o porodici i demografija Gordana Čomić (62) - ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Jadranka Joksimović (42) - evropske integracije Darija Kisić Tepavčević (45) - rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Branko Ružić (45) - prosveta, nauka i tehnološki razvoj Zlatibor Lončar (49) - zdravlje Maja Gojković (57) - kultura i informisanje Vanja Udovičić (38) - omladina i sport Nenad Popović (54) - bez portfelja Novica Tončev (58) - bez portfelja

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...