ISPRAVKA Les nije rekao da Bajden vaskrsava Jugoslaviju već da bi se kladio da će podsticati novi multietnički entitet
Foto: Marina Lopičić

SEZNACIONALNO

ISPRAVKA Les nije rekao da Bajden vaskrsava Jugoslaviju već da bi se kladio da će podsticati novi multietnički entitet

Politika -

Nekoliko portala, među njima i sajt Kurir.rs, objavio je očekivanje diplomate Timoti Lesa da će novi predsednik SAD-a kao jedan od zadataka možda imati i povezivanje regiona Zapadnog Balkana, koje bi ličilo na Jugoslaviju, predstavilo naslovima sa tvrdnjom da “Bajden vaskrsava Jugoslaviju”, te da to “otkrivaju američki mediji”. U članku se navodi da Timoti Les, potpisan kao “bivši diplomata na Balkanu”, kaže da će ovaj region, pod administracijom novog predsednika SAD-a Bajdena “biti neka vrsta “EU-Jugoslavije“.

Izvor članka na Kuriru je tekst koji je Timoti Les objavio za Opendemocracy 23.11.2020. Kako je već i u analiziranim člancima navedeno, reč je tek o mogućnosti da nova američka administracija radi u pravcu stvaranja svojevrsnog “multietničkog entiteta” našeg regiona, odnosno o predviđanju o kojem je pisao Les.

U tom članku, Less tek u zaključku, nakon opsežnog objašnjavanja o aktuelnim, ali i mogućim ekonomskim povezivanjima regiona, navodi kako bi se “kladio se da će Bajdenova administracija podsticati novi multietnički entitet”.

Iz navedenog je jasno da Bajden “ne vaskrsava Jugoslaviju” niti je tačno da “ulazi šest balkanskih zemalja”, nego da određeni eksperti, kao što je Les, misle da bi Bajdenova administracija u narednom periodu mogla da na određeni način, najpre ekonomski, poveže region, što bi donekle ličilo na Jugoslaviju.

Navedena ispravka urađena je u skladu sa detaljnom analizom portala raskrinkavanje.ba.

Međutim, kako je Kurir, a potom i svi mediji koji su preneli Kurirov članak, izvornuo citat i preveo na nešto drugačiji način. Umesto originalne tvrdnje u kojoj je Les napisao da se “kladi” da će Bajdenova administracija poduzeti korake u povezivanju regiona, Kurir je naveo da Les “kaže da će ovaj region, pod administracijom novog predsednika SAD Džoa Bajdena, biti neka vrsta “EU-Jugoslavije”.

Podsetimo, bivši diplomata na Balkanu Timoti Les kaže da će ovaj region, pod administracijom novog predsednika SAD Džoa Bajdena, biti neka vrsta „EU-Jugoslavije“ - novi multietnički entitet, usko povezan sa EU, u kome je šest država zapadnog Balkana, sa sedištem u Beogradu.

- To neće biti baš nova Jugoslavija, koja je bila proizvod svog vremena. Ali činjenice na terenu primoravaće Bajdena da se vrati logici nedavne prošlosti i založi za stvaranje svoje inkarnacije 21. veka - nove EU-Jugoslavije - piše Les u autorskom tekstu za Opendemokracy.net.

Nova stvarnost

Les ističe i da nema sumnje da će Bajdenova administracija želeti da otkaže ono što je radio dosadašnji šef Amerike Donald Tramp, da neki već predviđaju odbijanje Srba i „njihove snove o novom teritorijalnom dogovoru“, ali da takvo razmišljanje ignoriše novu stratešku stvarnost. Dodaje da, pošto su evropske integracije, iz različitih razloga, slomljene, Srbija je u međuvremenu obnovila svoju poziciju najistaknutije države na Balkanu nakon pojave snažnog lidera koji je okončao haos iz dvehiljaditih i perioda strukturnih reformi. Takođe, Les ističe i da se Srbija angažovala na „pronicljivom diplomatskom manevrisanju“, koje joj je omogućilo da iskoristi podršku nezapadnih sila koje žele prisustvo na Balkanu: Rusije, Kine, Turske. Upravo to je, dodaje, ojačalo poziciju Srbije u odnosu na SAD.

- Ako predsednik Bajden želi da ostane veran američkom cilju uspostavljanja neke vrste trajnog mira na Balkanu, koji omogućava njegov unutrašnji razvoj i spoljnu integraciju sa Zapadom, on mora raditi u okvirima ove nove stvarnosti - piše Les u tekstu.

Zoran Milivojević, karijerni diplomata, za Kurir

Realnije da se svi prime u EU

Bivši diplomata Zoran Milivojević pak sumnja da je razvoj situacije kakav predviđa Les zaista i moguć. - Maksimum koji su države učinile jeste odricanje od suvereniteta zbog ulaska u EU. Jugoslavija je bila prototip kako treba da funkcioniše država, ali teško je to rekonstruisati, a da svi dobrovoljno pristanu - kaže Milivojević. Dodaje da je maksimum da se ovaj prostor primi u EU, pa da se tako stvori ambijent kojim bi se rešila sva otvorena pitanja i da se vratimo na prostor koji je nekad funkcionisao po principu SFRJ. - Međutim, ono u čemu ne greši, to je da su se stvari promenile i da ništa u regionu ne može da se učini bez Srbije. Ceo region je moguće integrisati jedino ako se uvaži pozicija Srbija.

Neki su protiv

Prema rečima Ivice Dačića, predsednika Skupštine i bivšeg šefa diplomatije, Srbija podržava bližu koordinaciju regiona, ali je dosta država protiv toga.

- Uvek smo spremni za bližu koordinaciju delovanja u zajedničkom interesu svih na zapadnom Balkanu, ali to nije po volji nekih, i oni su se protivili i mini-Šengenu zato što liči na Jugoslaviju i što će biti pod dominacijom Srbije, kako oni kažu - kaže Dačić za Kurir.

foto: Marina Lopičić

Ispravka

Izvor članka na Kuriru je tekst koji je Timothy Less objavio za Opendemocracy 23.11.2020. Kako je već i u analiziranim člancima navedeno, reč je tek o mogućnosti da nova američka administracija radi u pravcu stvaranja svojevrsnog “multietničkog entiteta” našeg regiona, odnosno o predviđanju o kojem je pisao Timothy Less.

U tom članku, Less tek u zaključku, nakon opsežnog obašnjavanja o aktuelnim, ali i mogućim ekonomskim povezivanjima regiona, navodi kako bi se “kladio se da će Bajdenova administracija podsticati novi multietnički entitet”.

(...) Dakle, kladio bih se da će Bajdenova administracija podsticati novi multietnički entitet, usko povezan sa EU, koji uključuje šest država zapadnog Balkana i čije je sjedište u Beogradu. To zapravo neće biti nova Jugoslavija, koja je bila proizvod svog vremena; ali činjenice na terenu primorat će Bajdena da se vrati logici nedavne prošlosti i pogura za stvaranjem njene inkarnacije 21. veka - nove EU Jugoslavije (...) Iz navedenog je jasno da Joe Biden “ne vaskrsava Jugoslaviju” niti je tačno da “ulazi šest balkanskih zemalja”, nego da određeni eksperti, kao što je Timothy Less, misle da bi Bidenova administracija u narednom periodu mogla da na određeni način, najpre ekonomski, poveže region, što bi donekle ličilo na Jugoslaviju. Primetno je kako je Kurir, a potom i svi mediji koji su prenijeli Kurirov članak, izvorni citat preveo na nešto drugačiji način. Umesto originalne tvrdnje u kojoj je Less napisao da se “kladi” da će Bidenova administracija poduzeti korake u povezivanju regiona, Kurir je naveo da Less “kaže da će ovaj region, pod administracijom novog predsednika SAD Džoa Bajdena, biti neka vrsta “EU-Jugoslavije”. Razlika između originalne tvrdnje i one koju je objavio Kurir je ta da je u Kurirovoj verziji pretpostavka predstavljena kao najava činjeničnog stanja. Na ovaj način je nešto što je izvorno jasno definisano kao mišljenje pri prenošenju i prevodu pretvoreno u činjeničnu najavu.

Kurir.rs/Katarina Blagović

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja