prikaz 11 novih tenkova M72MS

MITIĆU, JEL BOLJA MAŠINA? Vučić iznenadio tenkistu iz niške kasarne pa otkrio da je bio pešadija! Pogledajte šta je dobio na dar

Politika -

Vučić je u govoru posle prikaza pozdravio sve i zahvalio se pa se i izvinio što su se smrzli ali je onda odmah poručio: Sad ćemo u toplo na pasulj! Smrzao sam se skroz, rekao posle odgovaranja na pitanja

NIŠ - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas je boravio u niškoj kasarni "Mija Stanimirović" gde su mu predstavljeni savremeni tenkovi T-72 MS dobijeni od, kako je rekao, ruskih prijatelja i predsednika Putina.

1 / 14 Foto: Tanjug Printscreen

U pitanju su ruski tenkovi T-72, u modernizovanoj varijanti, koji se smatraju jednim od najboljih tenkova ikada napravljenih. Ovi tenkovi, koji su udarna snaga kopnene vojske, raspolažu aktivnim oklopom, kao i ubojitim naoružanjem čiji je osnov top kalibra 122 milimetra.

Prikazu prisustvuju i ministar odbrane Nebojša Stefanović, načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović i ambasador Rusije Aleksandar Bocan-Harčenko.

Vučić najavio povećanje plata vojnicima i lakši dolazak do stanova

Predsednik je najavio povećanje plata u Vojsci Srbije već u 2021. i to preko onog predviđenog od 5 odsto koje sleduje svim javnim službenicima. On je naglasio da će pripadnicima VS biti omogućeno da lakše dođu do stana i da reše svoje stambeno pitanje, te da je dosad mnogo učinjeno na poboljšanju standarda pripadnika VS kao i na polju nabavke opreme za vojsku poput odeće, obuće...

Posle pozdravnog govora i defilea tenkova i oklopnih vozila, predsednik je pošao u razgledanje pa je i tenkistu Mitića upitao kakvi su ovi novi tenkovi.

- Mitiću, jel bolja mašina? - upitao je Vučić na šta su mu tenkista i njegov pretpostavljeni odgovorili da su prezadovoljni.

foto: Printscreen

Nešto kasnije predsednik je otkrio i da je vojsku služio u pešadiji. Predsednik je u znak zahvalnosti i za uspomenu na ovu posetu dobio na poklon zlatni tenk.

Vučić je u govoru posle prikaza pozdravio sve i zahvalio se pa se i izvinio što su se smrzli ali je onda odmah okupljenima poručio: "Sad ćemo na pasulj! Je l’ beše pasulj? U toplo na pasulj"

Podsetimo, Ruska Federacija donirala je Srbiji 30 tenkova T-72MS, a vrednost donacije je oko 30 miliona evra.

foto: Printscreen

Tenkove T-72 Srbija je dobila kao donaciju u okviru vojno-tehničkog sporazuma koji je postignut izmedu predsednika Srbije i Rusije Aleksandra Vučiča i Vladimira Putina.

foto: Printscreen

U okviru vojno-tehnickog sporazuma, Srbija je od Rusije, pored ovih tenkova, dobila i druga oklopna vozila, 30 oklopnjaka BRDM-2.

Vojska Srbije tako prvi put ima tenk sa aktivno-reaktivnim oklopom. To su tenkovi sa mogućnošću lansiranja raketa iz cevi topa kalibra 125 milimetara.

Takođe, tenk ima i spregnuti mitraljez 7,62 milimetra, koji se nalazi uz cev topa i prati okretanje kupole, kao i mitraljez kalibra 12,7 milimetara na vrhu, koji se okreće nezavisno od kupole.

Tenkovi T-72 koje je Srbija dobila i srpski tenk M-84 imaju zajedničku bazu sovjetskog T-72, ali i niz zajedničkih novih komponenata i agregata ruske proizvodnje. Podsećanja radi, u okviru vojno-tehnicke saradnje Srbija je iz Rusije nabavila i avione Mig-29, helikoptere Mi-17 i Mi-35 i PVO sisteme "Pancir".

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track