Najnovije vesti

prikaz 11 novih tenkova M72MS

MITIĆU, JEL BOLJA MAŠINA? Vučić iznenadio tenkistu iz niške kasarne pa otkrio da je bio pešadija! Pogledajte šta je dobio na dar

Politika

Vučić je u govoru posle prikaza pozdravio sve i zahvalio se pa se i izvinio što su se smrzli ali je onda odmah poručio: Sad ćemo u toplo na pasulj! Smrzao sam se skroz, rekao posle odgovaranja na pitanja

NIŠ - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas je boravio u niškoj kasarni "Mija Stanimirović" gde su mu predstavljeni savremeni tenkovi T-72 MS dobijeni od, kako je rekao, ruskih prijatelja i predsednika Putina.

1 / 14 Foto: Tanjug Printscreen

U pitanju su ruski tenkovi T-72, u modernizovanoj varijanti, koji se smatraju jednim od najboljih tenkova ikada napravljenih. Ovi tenkovi, koji su udarna snaga kopnene vojske, raspolažu aktivnim oklopom, kao i ubojitim naoružanjem čiji je osnov top kalibra 122 milimetra. 

Prikazu prisustvuju i ministar odbrane Nebojša Stefanović, načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović i ambasador Rusije Aleksandar Bocan-Harčenko.

Vučić najavio povećanje plata vojnicima i lakši dolazak do stanova 

Predsednik je najavio povećanje plata u Vojsci Srbije već u 2021. i to preko onog predviđenog od 5 odsto koje sleduje svim javnim službenicima. On je naglasio da će pripadnicima VS biti omogućeno da lakše dođu do stana i da reše svoje stambeno pitanje, te da je dosad mnogo učinjeno na poboljšanju standarda pripadnika VS kao i na polju nabavke opreme za vojsku poput odeće, obuće...

Posle pozdravnog govora i defilea tenkova i oklopnih vozila, predsednik je pošao u razgledanje pa je i tenkistu Mitića upitao kakvi su ovi novi tenkovi.

- Mitiću, jel bolja mašina?  - upitao je Vučić na šta su mu tenkista i njegov pretpostavljeni odgovorili da su prezadovoljni.  

foto: Printscreen

Nešto kasnije predsednik je otkrio i da je vojsku služio u pešadiji. Predsednik je u znak zahvalnosti i za uspomenu na ovu posetu dobio na poklon zlatni tenk.

Vučić je u govoru posle prikaza pozdravio sve i zahvalio se pa se i izvinio što su se smrzli ali je onda odmah okupljenima poručio: "Sad ćemo na pasulj! Je l’ beše pasulj? U toplo na pasulj"

 Podsetimo, Ruska Federacija donirala je Srbiji 30 tenkova T-72MS, a vrednost donacije je oko 30 miliona evra.

foto: Printscreen

Tenkove T-72 Srbija je dobila kao donaciju u okviru vojno-tehničkog sporazuma koji je postignut izmedu predsednika Srbije i Rusije Aleksandra Vučiča i Vladimira Putina.

foto: Printscreen

U okviru vojno-tehnickog sporazuma, Srbija je od Rusije, pored ovih tenkova, dobila i druga oklopna vozila, 30 oklopnjaka BRDM-2. 

Vojska Srbije tako prvi put ima tenk sa aktivno-reaktivnim oklopom. To su tenkovi sa mogućnošću lansiranja raketa iz cevi topa kalibra 125 milimetara.

Takođe, tenk ima i spregnuti mitraljez 7,62 milimetra, koji se nalazi uz cev topa i prati okretanje kupole, kao i mitraljez kalibra 12,7 milimetara na vrhu, koji se okreće nezavisno od kupole. 

Tenkovi T-72 koje je Srbija dobila i srpski tenk M-84 imaju zajedničku bazu sovjetskog T-72, ali i niz zajedničkih novih komponenata i agregata ruske proizvodnje. Podsećanja radi, u okviru vojno-tehnicke saradnje Srbija je iz Rusije nabavila i avione Mig-29, helikoptere Mi-17 i Mi-35 i PVO sisteme "Pancir".

(Kurir.rs)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...