PRUŽANJE RUKE PRIJATELJSTVA

ANA BRNABIĆ POSLE SASTANKA SA VUČIĆEM I SELAKOVIĆEM: Na predlog predsednika povlačimo odluku o proterivanju ambasadora Crne Gore

Politika -

Srbija će još večeras, unilateralno, povući odluku o proterivanju ambasadora Crne Gore, saopštila je nakon sastanka sa predsednikom i ministrom spoljnih poslova, premijerka Ana Brnabić.

"Predsednik Vučić pozvao je mene i ministra Selakovića na razgovor da se konsultujemo oko odluke vlade. On razume i podržava ovu odluku, jer je u skladu sa Bečkom konvencijom, i protokolima. Ali, nam je rekao da su konvencije važne, ali da su život i naše prijateljstvo sa Crnom Gorom važnije", prenela je Brnabić.

Srbija je sinoć uskratila gostoprimstvo crnogorskom ambasadoru, nakon što je Crna Gora proglasila srpskog ambasadora u Podgorici personom non grata.

Brnabić je podsetila da je to učinjeno u skladu sa članom 9 Bečke konvencije o diplomatskim odnosima.

U želji da Srbija pruži još jednom ruku saradnje i prijateljstva, jer je bilo dosta sukoba u regionu, Vučić je zamolio predstavnike vlade da preispitaju tu odluku.

Brnabić je dodala da je došlo vreme za prijateljstvo sa Crnom Gorom i da će se truditi da da sve od sebe.

"Konsultovali smo i predstavnike srpskog naroda u Crnoj Gori, koji su ovu odluku podržali. Srbija će unilateralno, jednostrano povući još večeras odluku o proterivanju ambasadora Crne Gore u Srbiji", rekla je Brnabić i istakla da su Srbiji, dobri odnosi sa Crnom Gorom iznad svega važni.

Ona je navela da je crnogorska vlada proglasila ambasadora Srbije u Podgorici personom non grata i naložila mu da napusti zemlju zbog izjave u kojoj poziva nekoliko puta na bratstvo, prijateljstvo, slogu i poverenje.

Zatim je pročitala izjavu ambasadora Božovića:

"Velika i slavna mojkovačka bitka kao primer hristolike žrtve za svog bližnjeg i za slobodu, bila je uvod u oslobođenje Crne Gore, i Podgoričku skupštinu, kao Slobodan izraz narodne volje za ujedinjenje sa bratskom Srbijom, istorijska podsećanja treba da nam služe da budemo braća, prijatelji, najbliže komšije, da budemo zajedno u ljubavi, da budemo okrenuti jedni ka drugima i da se međusobno poštujemo i pomažemo da gradimo bratske i prijateljske odnose uvažavajući jasne i nepobitne činjenice sa pravom da ih možda i različito gledamo, poimamo i tumačimo. Bez obzira na neko novo njihovo gledanje emocije i odnose koje može izazvati neki događaj iz prošlosti, moramo se sa dužnom pažnjom i poštovanjem setiti svih tih ljudi, njihovih dela i to uzeti kao istorijsko pamćenje, koje nam samo može poslužiti za dobro u sadašnjosti i budućnosti".

"Kao predsednica vlade, ja, ministar Nikola Selaković i cela vlada, ali i Srbija u potpunosti slažu se sa tom izjavom. Dodala bih da se pola Crne Gore slaže sa ovom izjavom. Ona nikako, ni na koji način ne može biti povod da se ambasador jedne zemlje zbog izjave u kojoj poziva nekoliko puta na bratstvo, prijateljstvo, slogu i poverenje izbaci iz jedne zemlje. Čak i kada se ne slažemo oko izjava, čak i činjenično, to može biti razlog ili povod za protestnu notu, ali zaista nikako za proglašavanje personom non grata jednog ambasadora u jednoj zemlji", kazala je Brnabić.

foto: Kurir

Ocenila je da deluje kao da se nešto u Podgorici očekivalo da se desi, da bi se pojavio razlog da izbace našeg ambasadora i za dodatna neprijateljstva, za dodatni neprijateljski akt.

"Ne želimo da imamo takav sličan neprijateljski akt prema Crnoj Gori. Iz tog razloga doneli smo večeras takvu odluku, pokazujući da sa Crnom Gorom želimo da radimo i sarađujemo. Meni je žao što se sve češće u Crnoj Gori čuje i prekraja istina, istorijska činjenica i govori da je Srbija bila okupator u Prvom svetskom ratu, Srbija koja je izgubila trećinu stanovništva, na koju svi širom sveta gledaju kao najvećeg mučenika Prvog svetskog rata", kazala je ona izražavajući žalost što zvaničnici u Crnoj Gori takvu Srbiju proglašavaju danas okupatorom.

Naglasila je, kada se sve to stavi po strani, mora da se da šansa partnerstvu, prijateljstvu i saradnji.

Kao prvi razlog za to navela je regionalnu stabilnost, saradnju i prijateljstvo sa Crnom Gorom, koje je visoko na lestvici prioriteta vlade Srbije i predsednika države.

foto: Kurir

Drugi razlog, dodala je, je to što je 30 odsto stanovništva Crne Gore su Srbi.

"Bilo kakvo dalje otežavanje situacije Srba u Crnoj Gori nije ni nama ni njima u interesu. Nadamo se da će se ovo protumačiti kao akt dobre volje i da ćemo nastaviti da gradimo sve bolje odnose sa Crnom Gorom. Nama je do tih odnosa stalo", poručila je Brnabić.

Podsetila je i na značajne ekonomske odnose sa Crnom Gorom, ukazavši da je tokom 2019. ukupna robna razmena dostigla vrednost od 857,3 miliona evra, od čega je sroski izvoz bio 787,4 miliona evra.

Isto tako, podsetila je, da su građani Srbije važan činilac za ekonomiju Crne Gore, time što su najbrojniji turisti i na mnogo drugih načina.

"Mi ćemo povući jednostrano našu odluku o proterivanju ambasadora CG iz Srbije. To nekako šaljemo kao akt dobre volje, pruženu ruku prijateljstva i saradnje ubuduće", zaključila je premijerka.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track