VUK ZANEMEO, A DANA PRETI TUŽBOM: Drašković ćuti o dogovoru s Hagom
Foto: Damir Dervišagić

Lider SPO se ne oglašava

VUK ZANEMEO, A DANA PRETI TUŽBOM: Drašković ćuti o dogovoru s Hagom

Politika -

Političar ostao bez komentara na tvrdnje da je svojevremeno sklopio dogovor s Hagom

Otkriće nekadašnjeg načelnika (1993-1998. godine) beogradskog centra Državne bezbednosti (DB) Zorana Mijatovića da je lider Srpskog pokreta obnove (SPO) Vuk Drašković imao nekakav dogovor s Hagom, te da zato nije završio u haškom pritvoru - iako je ideolog paravojske koja je devedesetih išla na ratišta u bivšoj Jugoslaviji i činila brojne zločine - uzburkala je javnost!

Ćutanje

U danu kada je Mijatovićevo svedočenje objavljeno u Kuriru, Vuk Drašković se nije oglašavao. Nakon što smo ga pozvali, Drašković je najpre spustio slušalicu, a kasnije se nije javljao. S druge strane, njegova supruga Danica Drašković otvoreno je zapretila tužbom. Kako je, između ostalog navela u SMS poruci, „na sudu ćete dobiti priliku za udbaško orgijanje i dokazivanje vaših laži koje vrtite po nalozima iz mraka mržnje“.

Zoran Mijatović
foto: Zorana Jevtić

Pod isti koš

Mijatović je, podsetimo, naveo da su prve paravojne jedinice formirali SPO i SRS, te da Haški tribunal nije pravio razliku kad je reč o dobrovoljcima SRS Vojislava Šešelja i dobrovoljcima koje je na ratište slao SPO i Vuk Drašković, ali su ih, kako kaže, sve stavili pod isti koš - pod koš SRS. - Zaboravilo je haško tužilaštvo da su Vukovi dobrovoljci bili na teritoriji Hrvatske i Bosne i Hercegovine, da su tamo ratovali, usput pljačkali, silovali i ubijali. Da su komandanti njegove paravojske postajali takozvani kontroverzni biznismeni. Ali Vuka u Hagu nema da podeli sudbinu sa svojim ideološkim prijateljem i kumom. A zašto je to tako? To Vuk dobro zna. Zna i tužilaštvo - naveo je Mijatović u knjizi „Strane službe, kovači haške pravde“.

Kurir / B. K.

Foto: Damir Dervišagić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track