SREĆOM, BILI SMO DOVOLJNO PAMETNI DA RADIMO ZA SRBIJU Vučić: Sve vakcine nabavili smo direktno od proizvođača, a ne preko Kovaksa
Foto: Tanjug Printscreen

predsednik jutros lično dočekao milion doza kineske vakcine

SREĆOM, BILI SMO DOVOLJNO PAMETNI DA RADIMO ZA SRBIJU Vučić: Sve vakcine nabavili smo direktno od proizvođača, a ne preko Kovaksa

Politika -

BEOGRAD - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je Srbija sve vakcine koje stižu u našu zemlju nabavila bilateralno, u direktnom dogovoru sa proizvođačima, a ne preko Covax programa.

Srbija, kako je precizirao, još nije dobila nijednu vakcinu preko Kovaksa, već su sva cepiva koja su stigla u zemlju rezultat bilateralnih dogovora - sa Amerikancima za Fajzer, sa Rusima za Sputnjik V i sa Kinezima.

"Srećom, bili smo dovoljno pametni da radimo za zemlju i da izvučemo najviše od naših partnera. Imam iskustva, znam kako to ide i koliko morate da se borite da bi zemlja nešto dobila. Ima zemalja koje nemaju nijednu vakcinu", rekao je Vučić.

Milion doza vakcine kineske kompanije "Sinofarm" stiglo je danas u Srbiju, a avion koji je dopremio vakcine na beogradskom aerodromu dočekao je predsednik Aleksandar Vučić.

1 / 21 Foto: Tanjug Printscreen

Avion "Er Srbije" kojim je dopremljen prvi kontigent kineske vakcine protiv korona virusa sleteo je na aerodrom "Nikola Tesla" oko 9.45.

Pored predsednika, avion sa cepivom su dočekali i ambasadorka Kine u Srbiji Čen Bo i ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

Vučić je, u razgovoru sa novinarima na aerodromu, rekao da će vakcina biti u upotrebi čim dobije dozvolu naše Agencije za lekove i medicinska sredstva (ALIMS).

Dolazak kineske vakcine izraz velikog prijateljstva

Vučić je rekao danas za kinesku državnu televiziju da je dolazak kineske vakcine dokaz velikog prijateljstva Srbije I Kine I najavio da će se on vakcinisati upravo tom vakcinom. Vučić je, za kinesku televiziju Si Si Tv (C CTV), kazao da je došao na aerodrom da iskaze poštovanje I kaže sve najbolje o pravom prijateljstvu koje negujemo sa Kinom, veoma dugo.

Kao odgovor na to prijateljstvo, dodaje, dobili smo vakcine, na čemu je posebno zahvalan predsedniku Kine Siju Đinpingu. Iskazao je posebnu zahvalnost I ambasadorki Kine u Beogradu Ccen Bo, koja je, prema njegovim rečima, uložila velike napore u ovaj vazan poduhvat.

- Nadali smo se vakcinama iz Kine, ali nije bilo lako to I očekivati. Kao običan čovek I predsednik Srbije uveren sam u kvalitet kineske vakcine, o čemu će odlučiti naša nadležna agencija, objasnio je on.

Aleksandar Vučić, kineske vakcine, Sinofarm
foto: Tanjug Printscreen

- Imao sam nedavno jednu drugu infekciju, ne koronu, pa mislim da ću za desetak dana dobiti ovu vakcinu, kako bih pokazao ljudima da je vakcina bezbedna I kvalitetna, podvukao je on. Kazao je da je ponosan kao predsednik Srbije što nam je pošlo za rukom da se dobije milion doza vakcina iz Kine, koje će spasti mnogo života. Podsetio je da u Srbiji imamo vakcine Biontek-Fajzer, Sputnjik I sada kinesku vakcinu iz Pekinga.

Vučić i Lončar primiće kinesku vakcinu

Vučić i ministar zdravlja Zlatibor Lončar primiće kinesku vakcinu protiv korona virusa. To je danas, prilikom dolaska milion doza kineske vakcine u Srbiju, potvrdio sam Vučić. Prvu vakcinu koja je stigla u Srbiju, kompanije "Fajzer-Biontek", primili su krajem decembra premijerka Ana Brnabić, ministarka za rad Darija Kisić Tepavčević i epdiemiolog Predrag Kon.

Po dolasku ruske vakcine, Sputnjik V primili su predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić, ministar odbrane Aleksandar Vulin i državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Mirsad Đerlek. Državni zvaničnici žele da time što se vakcinišu različitim vakcinama, pokažu građanima da su sve vakcine bezbedne i dobre. Ukazao je da je premijerka Ana Brnabić primila Fajzerovu vakcinu, predsednik Skupštine Ivica Dačić rusku, a da će on najverovatnije primiti kinesku.

- Onda ćemo dobiti Astra Zeneka vakcinu. To pokazuje sposobnost srpskoh političkog liderstva. Dokaz je da ne strahujemo da pokazujemo veliko prijateljstvo sa Kinom, koje ne krijem nigde, već se time ponosim I uložiću još napora da ga dalje izgrađujemo, zaključio je on u izjavi kineskoj televiziji koja je propratila dolazak kineskih vakcina u Srbiju.

Vučić zahvalio predsedniku Siju i kineskom narodu

Vučih se zahvalio na Instagramu predsedniku Kine Si Đinpingu i kineskom narodu na isporuci milion doza vakcine Sinofarm protiv korona virusa, koje su danas stigle u Srbiju. "Milion doza kineske vakcine Sinofarm stiglo je u Srbiju. Hvala predsedniku Siju i kineskom narodu", napisao je Vučić na Instagram profilu buducnostsrbijeav, uz fotografiju na kojoj se ispred aviona Er Srbije, kojim su vakcine dopremeljene, vide zastave Srbije i Kine. Vučih je na beogradskom aerodromu Nikola Tesla dočekao avion koji je dopremio vakcine iz Kine.

Novinari na listi prioriteta za vakcinisanje

Vučić je zatražio od Vlade Srbije da novinare stavi na listu prioriteta za vakcinisanje. Vučić je rekao da je zamolio vladu da to učini, a na inicijativu Udruženja novinara Srbije.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track