SRBI KOJI SU SE SKORO ODSELILI U AMERIKU U ŠOKU: Došli iz Srbije zbog boljeg života, našli se u posvađanoj i podeljenoj zemlji
Foto: EPA / Jim Lo Scalzo

IPAK se rADUJU PROMENI

SRBI KOJI SU SE SKORO ODSELILI U AMERIKU U ŠOKU: Došli iz Srbije zbog boljeg života, našli se u posvađanoj i podeljenoj zemlji

Politika -

Naviknuti na političke i druge krize oni koji su sa juga Srbije otišli u Ameriku tamo krizu vlasti nisu očekivali. Kažu takođe i kako se raspoloženje srpske zajednice menjalo, kako su se opredeljivali između Bajdena i Trampa i prenose atmosferu iz svojih gradova u Americi koja od juče ima novog, 46. predsednika.

Ilustracija
Ilustracijafoto: EPA/JUSTIN LANE

Svetski događaj, inauguraciju novog predsednika SAD-a kome su prethodili i nemiri na Kapitol Hilu, u nekim američkim gradovima je i ranije proslavljen, kada je Bajden i zvanično dobio izbore, pa se u Provinstaunu slavilo tri dana, kaže za Južne vesti Nišlijka Katarina Veličković, koja već godinama radi u Americi.

Ona boravi u gradu na Kejp Kodu u oblasti Provinstaun u Masačusetsu, pa prenosi da je pobeda demokrata izazvala pravo raspoloženje među stanovnicima, naročito zato što tamo živi više manjinskih grupa kojima Tramp nije bio naklonjen.

- Samim tim su svi demokrate, jer ovde su kao mali “comunity” svi mnogo glasni, naročito kad su izbori u pitanju. Bukvalno su restorani neki zatvoreni da bi se pratila inaguracija kod kuće. Kada je Bajden zvanično dobio izbore slavilo se tri dana – kaže Veličkovićeva.

Provinstaun
Provinstaunfoto: Južne vesti/K.V.

Za nerede koji su izbili zbog upada Trampovih pristalica u Kapitol u Vašingtonu ističe da su toliko odjeknuli da je to na svakom koraku bila glavna vest, pa i kad se ode kod lekara, te da su svi tada pričali da on treba da se pomeri sa vlasti. Kao osveženje ljudima sa Balkana i nekim Srbima kaže da je došao dolazak Bajdena.

- Mog momka i skoro sve ostale ljude sa Balkana baš raduje što je Bajden pobedio – navodi Veličkovićeva.

Da je demokratija veoma važna i da su Amerikanci po tom pitanju izuzetno “glasni”, Katarina objašnjava jednim događajem koji je preplavio društvene mreže.

- Lik koji živi i ima restoran pola sata od grada je bio deo skupa republikanaca koji su upali u parlament, i oni su se svi organizovali i bukvalno ga “urnisali” na Yelpu i ostalim aplikacijama za ocenu restorana, i on ne sme da otvori restoran sad. Takvog su stava da ako nisi za Bajdena i demokratiju onda ne žele da razgovaraju sa tobom niti da te podrže – ističe Veličkovićeva.

Fort Loderdejl na Floridi je grad u kome boravi Miljana Milovanović iz Vlasotinca, a ona svedoči da je u tom mestu stanovništvo veoma volelo Trampa.

Donald Tramp, Džo Bajden
foto: EPA / STEFANI REYNOLDS/ POOL

- Svi su bili za njega do negde pre godinu dana, i onda je pre godinu dana počelo da se dešava jedno, drugo, njegove izjave i drskost i onda su odjednom naprasno svi počeli da pričaju kako on više ne valja. Što se mene lično tiče ja Trampa jesam gotivila pre, ali je onda počeo da izbacuje baš neke drske izjave, baš ono kao što je naš "nek vas se skupi i 5 miliona", ja sam predsednik, baš takve izjave je imao i onda se većini ogadio – ističe Milovanovićeva.

Dodaje da je srpska zajednica u Americi većinom bila za Trampa, ali da je on nakon poraza na društvenim mrežama kategorisan kao "najgori u istoriji", a razlog je što je bio i dva puta opozvan. Smatra da će se Bajden više okrenuti globalnoj politici, te da će morati da se koncentriše i na ekonomiju na koju je uticala pandemija virusa korona.

Drugačija situacija bila je u Njujorku, priča za Južne vesti Nišlijka Mina Bojić, a ona takođe godinama živi u Americi. - Generalno Njujork je demokratski grad tako da je još nakon zvaničnih izbora atmosfera bila pozitivna i ulice su bile pune ljudi koji su slavili Bajdenovu pobedu. Naravno u milionskom gradu mišljenja su svakako podeljena ali se oseća veće prisustvo demokratskih pristalica – kaže Bojićeva.

Inauguracija
foto: Profimedia

Dodaju da sličan stav ima i srpska zajednica koja žive u tom gradu, a promene koje su se dogodile dolaskom Bajdena na čelo SAD-a smatra da će uticati na život Srba u Americi.

- U centru pažnje bila je inauguracija novog predsednika i svi mediji su prenosili ovaj događaj, ali su se osvrnuli i na Trampov poslednji dan kao predsednika i njegov odlazak iz Bele kuće – navodi Bojićeva.

Podeljena mišljenja o večitim rivalima, demokratama i republikancima, kao i atmosferu nakon inauguracije 46. predsednika Amerike, Srbi sa juga podelili su za Južne vesti iz različitih gradova u Americi. Mandat Džoa Bajdena i prve žene potpredsednice Kamale Haris je počeo, a procene analitičara su da nova administracija ne znači i novi, drugačiji odnos kada je reč o Srbiji.

(Kurir.rs/Južne vesti, J.A./T.T.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja