Najnovije vesti

SRETEN NE MOŽE VIŠE DA BUDE U ZATVORU: Poljska hitno vraća osuđenog srpskog generala u Hag i traži da ga odmah PUSTE NA SLOBODU
Foto: Printscreen Youtube

pravno nasilje

SRETEN NE MOŽE VIŠE DA BUDE U ZATVORU: Poljska hitno vraća osuđenog srpskog generala u Hag i traži da ga odmah PUSTE NA SLOBODU

Politika

Policijski general Sreten Lukić više ne može u Poljskoj da izdržava zatvorsku kaznu na koju ga je pre šest godina pravosnažno osudio Haški tribunal.

Lukić će zbog toga biti vraćen u pritvor u holandskom Sheveningenu dok se ne donese odluka u koju će drugu zemlju biti prebačen.

Prema poljskim zakonima Lukić je izdržao maksimalnu kaznu za krivično delo za koje je osuđen i tamo više ne može da bude u zatvoru. On je inače pre dve godine izdržao dve trećine kazne od 20 godina robije i po svoj međunarodnoj praksi treba da bude pušten na uslovnu slobodu, ali to ne dozvoljava predsednik Mehanizma za krivične sudove u Hagu Karmel Ađijus.

Lukić je u zatvoru više od 15 godina.

Sreten Lukić
foto: Printscreen Youtube

Njegov branilac Branko Lukić kaže da su Poljaci poslednjih pet godina slali dopise sudu u Hagu da se nekadašnji general policije rehabilitovao, da je za primer i da treba da se pusti na slobodu jer ispunjava zakonske uslove, ali sudija Ađijus to nije dozvolio:

- Apsurdno je Lukića više držati u zatvoru. Suđeno mu je u istom predmetu kao i Nikoli Šainoviću, Dragoljubu Ojdaniću i Vladimiru Lazarević. Ista je presuda, isto sudsko veće i za njih je važilo pravilo dve trećine i svi su izašli na slbodu, a za Lukića ne važi. To je pravno nasilje i čista nepravda - kaže Lukić.

(Kurir.rs/Novosti)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...