Najnovije vesti

AFERA PRISLUŠKIVANJE PREDSEDNIKA! Vučićeve razgovore prodavali kriminalnim klanovima i strancima?! CENA JE SAMO MAŠTOM OGRANIČENA
Foto: Zorana Jevtić

OPASNO

AFERA PRISLUŠKIVANJE PREDSEDNIKA! Vučićeve razgovore prodavali kriminalnim klanovima i strancima?! CENA JE SAMO MAŠTOM OGRANIČENA

Politika

Radna grupa MUP je ustanovila da je bilo nezakonitog prisluškivanja predsednika, ali pitanje je šta je deo policije, koji je stavio šefa države na
mere, uradio s dobijenim. Bezbednjaci ne isključuju ni prodaju informacija

Pošto je radna grupa MUP, po nalogu Tužilaštva za organizovani kriminal, prikupila dokaze koji pokazuju da jeste bilo nezakonitog prisluškivanja predsednika Srbije Aleksandra Vučića i članova njegove porodice od strane dela pripadnika policije, nameće se pitanje koji interes je imala pomenuta grupa da šefa države stavi na mere. Prema oceni sagovornika Kurira, motiv može biti i prodaja informacija kriminalnim klanovima i strancima, jer detalji razgovora predsednika jedne zemlje s članovima porodice ili saradnicima predstavljaju kapitalne informacije, čija je cena nemerljiva.

Odbila poligraf, da li nešto krije Dijana Hrkalović
Odbila poligraf, da li nešto krije Dijana Hrkalovićfoto: Zorana Jevtić

Saslušano 50 osoba

Policija je, podsetimo, u vezi sa aferom prisluškivanja predsednika saslušala oko 50 osoba, uključujući i bivšu državnu sekretarku MUP Dijanu Hrkalović i Dejana Milenkovića Bagzija, nekadašnjeg načelnika Službe za specijalne istražne metode UKP. Hrkalovićka, najviše rangirana među saslušanima, poslata je i na poligraf. Ona je najpre prihvatila poligrafsko ispitivanje, da bi, kako pišu mediji, bukvalno u trenutku kad je trebalo da bude priključena na aparat, rekla da se predomislila i da odbija ovakav način ispitivanja.

Marko Nicović
foto: Marina Lopičić

Marko Nicović, nekadašnji direktor beogradske policije, kaže za Kurir da se informacije iz prisluškivanih razgovora neke osobe mogu prodavati, a da njihova cena zavisi od važnosti same osobe koja je slušana.

- Informacije vrede onoliko koliko vredi ta osoba koja je prisluškivana. Najskuplje su, naravno, informacije o predsedniku jedne zemlje, to su onda kapitalne informacije... Cena? Samo je maštom ograničena. Zainteresovana strana platiće za tako nešto koliko god se traži - kaže Nicović i dodaje:

Teško krivično delo

- Prisluškivanjem takve osobe vi možete saznati konstalacije u zemlji, da vidite s kim se ta osoba čuje, ko je važan, šta pričaju... Zatim, odnosi unutar stranke, ko su klanovi, ko je u toj hijararhiji važan... Kad imate takve informacije, onda znate i kako da se postavite, opredeljujete...

Orhan Dragaš
foto: Dado Đilas

Direktor Međunarodnog instituta za bezbednost Orhan Dragaš podseća da je mnogo aspekata u ovoj aferi sa prisluškivanjem predsednika Srbije koji moraju biti ispitani.

- Pre svega, mora se utvrditi koje su interese hteli da ostvare oni koji su se drznuli da nelegalno prisluškuju prvog čoveka države. Da li je u pitanju saradnja s kriminalnim krugovima ili sa stranim službama, a ne treba isključiti ni obe varijante zajedno. Sam taj postupak, prisluškivanje predsednika države, nešto je što je teško krivično delo i ne postoji zakonski okvir za tako nešto - ističe Dragaš.  

DUGA LISTA  

Spisak prisluškivanih

Javnost je o aferi sa prisluškivanjem saznala upravo od Aleksandra Vučića. Predsednik Srbije je u intervjuu za novogodišnje izdanje Kurira otkrio da je prisluškivan oko godinu i po dana i da ima dokaze za svoje navode - sopstvene snimljene razgovore. Kad je klupko počelo da se odmotava, saznalo se da su prisluškivani i članovi njegove porodice brat Andrej Vučić i stariji sin Danilo, kao i saradnici Miloš Vučević, Nikola Selaković, Vladimir Đukanović i Luka Petrović. Na spisku prisluškivanih je bio i sportski funkcioner Zvezdan Terzić. Oprema za prisluškivanje je nabavljena tajno, mimo svih, i bila je MUP.

Kurir.rs/ Katarina Blagović  Foto: Zorana Jevtić

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...