VUČIĆ ŠOKIRAN IDEJOM O UVOĐENJU KOVID PASOŠA: Ko ste vi da ograničite kretanje nekome ko ne želi ili ne može da primi vakcinu?
Foto: Printskrin Tanjug

oštra reakcija

VUČIĆ ŠOKIRAN IDEJOM O UVOĐENJU KOVID PASOŠA: Ko ste vi da ograničite kretanje nekome ko ne želi ili ne može da primi vakcinu?

Politika -

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da je šokiran idejom evropskih lidera o uvođenju kovid pasoša u Evropi i da to smatra sramotnom i antievropskom odlukom, ako do nje dođe.

Kovid pasoši, prema njegovim rečima, gaze najviše evropske vrednosti, to jest slobodu kretanja i izbora.

- Sve najgore mislim o antivakserima, ali ko ste vi da ograničite nekome kretanje ako ne želi ili ne može da primi vakcinu - ukazao je Vučić.

Ocenio je da time pokazuju da im je stalo samo do unutrašnjih kretanja i da je pritisak unutrašnjih politika veliki, ali naglašava da će se Srbija najbrže vakcinisati i omogućiti građanima da putuju dok ćemo "za njih ćemo uvesti kovid pasose".

Napominje i da će sada kod nas pritisak mladih da se vakcinišu biti veliki, a intencija je da se zaštite najpre stariji ljudi. Dodao je i da će danas na Sajmu biti vakcinisano još 600 diplomata.

Istakao je da je Srbija peta u svetu po vakcinaciji i da su ispred nas samo Izrael, Sejšeli, Emirati, i Velika Britanija, a da smo po davanju druge doze prvi u Evropi.

Jutros u 9.50 časova, kako kaže, bilo je 509.000 građana koji su primili drugu dozu neke od dostupnih vakcina.

Preneo je i da su svi u Predsedništvu vakcinisani.

- Ja sam jedini koji nemam antitela jer se nisam vakcinisao - dodao je Vučić.

Najavio je da će se vakcinisati kad broj građana koji su primili obe doze pređe milion.

- Da sam se ranije vakcinisao svaki dan bi bilo o tome u medijima. Nije u pitanju jedna vakcina već princip - kaže Vučić.

Zahvalio je svima koji su doprineli da u Srbiju stignu vakcine: kineskom predsedniku Si Đipingu, britanskom premijeru Borisu Džonsonu, Indiji...

Dodao je i da su zvaničnici u početku primali vakcine da bi motivisali građane, ali da sada ljudi vide da su vakcine dobre i bezbedne:

- Da je bilo po EU ne bismo imali nijednog vakcinisanog. Mi smo na evropskom putu, a vi uvodite kovid pasoše za Zapadni Balkan. Koliko ste nam dali vakcina - nula iz Kovaksa.

Napominje da se EU vakciniše više od dva meseca i da smo mi bili pametni i snalažljivi.

- Vidite koliko su bogati uzeli samo da siromašni ne dobiju vakcine - navodi Vučić i najavljuje da ćemo u narednom periodu od "Moderne" dobiti još milion i po cepiva, ali i još doza kineske i ruske vakcine.

Vučić kaže da ćemo se i mi ponašati kao "pijani milioneri" i napominje da novca za vakcine imamo i da ćemo se za njih boriti. Ocenjuje i da će problemi sa pandemijom biti prevaziđeni i da će se normalno živeti kad bude dva miliona građana koji su primili obe doze.

Kaže i da će slučajno 5. marta, na njegov rođendan, doći 500.000 kineskih vakcina, ali primećuje da smo veliki prijatelji i da je to ogromno za nas. Zatim će stizati Fajzer, a očekuje i da će nešto ipak stići i iz Kovaks programa.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track