KOGA MI PLAĆAMO: Koka, Lav Pajkić, Mrkonjić, Karić, Zagrađanin i ekipa uzimaju DEBELE PARE, a skoro ni da beknu!
Foto: Marina Lopičić, Zorana Jevtić, Nebojša Mandić, Sonja Spasić

mudro ćute

KOGA MI PLAĆAMO: Koka, Lav Pajkić, Mrkonjić, Karić, Zagrađanin i ekipa uzimaju DEBELE PARE, a skoro ni da beknu!

Politika -

„Radom“ u Skupštini, konkretno javljanjem za reč, za šta dobijaju po skoro 120.000 mesečno, nisu se proslavili ni Zagrađanin, Krkobabić, Šormaz, Karić, Filipovski, Jovanovićeva...

Iako su narodni poslanici za ovih sedam meseci dosadašnjeg saziva parlamenta inkasirali prosečno po oko 840.000 dinara, pojedini za sve to vreme nisu nijednom beknuli na sednicama! Ili su svoje velike plate „opravdali“ sa svega dva javljanja za reč.

Ni prstom mrdnuli

Među onima koje nismo mogli da čujemo u parlamentu, iako su se zavetovali na borbu u toj instituciji za bolji život građana, jeste proslavljena glumica Jelica Sretenović, poznatija kao Koka iz „Boljeg života“, koja se svega dva puta obratila sa govornice. Toliko je „radio“ i njen kolega iz poslaničke grupe Milutin Mrkonjić, dok potpredsedniku SPS Vladanu Zagrađaninu, na primer, nijednom nismo čuli glas. Nijednom se poslanicima nije obratila ni najstarija poslanica Smilja Tišma.

Jelica Sretenović
foto: Printscreen YT

Možda najupečatljiviji poslanik koji prstom nije mrdnuo, a čak i ne živi u Srbiji, jeste socijalista Ljubo Petrović, fudbalski trener koji živi u - Vijetnamu! To ga pak ne sprečava da na konto poslaničkog mandata svaki mesec inkasira ukupno 116.019 dinara (plata 82.871 i paušal od 33.148 dinara). Tako je za ovih sedam meseci kao narodni poslanik „zaradio“ ukupno 812.133 dinara.

Lav Pajkić
foto: Printscreen/Magazin In

Ni u klubu naprednjaka situacija ništa nije bolja. Tako smo, na primer, mlađanog Lava Grigorija Pajkića, sina pokojne poznate spisateljice Isidore Bjelice, čuli samo jednom, a njegove koleginice Dubravku Filipovski i opersku divu Jadranku Jovanović, koje su u parlamentu već veteranke, svega dva puta. Po jednom su se javili i dobro poznati parlamentarci Dragan Šormaz i Milovan Drecun, a „čak“ dva puta oglasio se Dragomir Karić.

Nije se proslavio ni podmladak porodice Krkobabić - Stefan Krkobabić, koji nije govorio nijednom. Među onima koji nijednom nisu zatražili reč za svih ovih sedam meseci jeste i poslanik Radovan Tvrdišić iz Spasa Aleksandra Šapića. Iako ne prima platu u parlamentu, on mesečno inkasira 95.000 dinara kao predsednik Skupštine opštine Novi Beograd, gde se možda makar pojavljuje.

Neprihvatljivo

Marko Matić iz Medijske mreže Antidot poručuje da poslanička funkcija sa sobom nosi veliku odgovornost koja podrazumeva i aktivno učešće u radu Skupštine svih poslanika:

- To su morali da znaju i sami poslanici još od trenutka kada su odlučili da se nađu na izbornoj listi svojih stranaka. Krajnje je vreme da se takvoj praksi stane na put i da se kreiraju mehanizmi koji bi sankcionisali bilo koji vid neodgovornosti i nerada predstavnika najvišeg zakonodavnog tela u našoj državi.

Đorđe Milićević
foto: Ana Paunković

Ima i svetlih primera Milićević rekorder, govorio čak 74 puta

Rekorder po broju govora u parlamentu je šef poslaničke grupe SPS Đorđe Milićević, koji se iz Skupštine obratio čak 74 puta tokom ovog saziva parlamenta. Za zabušante nema baš lepe reči.

- Parlament je glas naroda, mesto gde legitimno izabrani predstavnici građana razgovaraju o alternativama kako da dođu do zakonskih rešenja koja će biti u najboljem interesu građana. Čast i privilegija je biti jedan od 250, i to je naša obaveza i odgovornost - rekao je Milićević.

Ivana Žigić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track