PRLJAVI NOVAC: Sumnja se da su Kokeza i deo MUP opljačkali i do 640 miliona evra preko carine!
Foto: Nemanja Nikolić

PARE PREBACIVALI U RIM

PRLJAVI NOVAC: Sumnja se da su Kokeza i deo MUP opljačkali i do 640 miliona evra preko carine!

Politika -

Slaviša Kokeza, predsednik Fudbalskog saveza Srbije, deo MUP i deo Uprave carina nalaze se pod lupom nadležnih organa zbog sumnje da su četiri godine unazad švercovali cigarete iz Crne Gore i time ostvarili enormni profit koji se meri čak u stotinama miliona evra. Prema nekim računicama, i do 640 miliona evra. Novac je odmah iznošen van zemlje i to u jednu banku u Rimu.

Preko Dunava

Zarada na jednom šleperu, prema pisanju medija, bila je čak 220.000 evra, a upućeni kažu da su išla i dva, tri šlepera dnevno. Čak i da je išao samo jedan šleper dnevno, na godišnjem nivou to je 80.300.000 evra. Kad se tome doda da je ova šema funkcionisala čak četiri godine, dođe se od sume, i to minimalne, od čak 321.200.000 evra. Ipak, upućeni kažu da je dnevno prolazilo i po dva-tri šlepera, pa se dolazi i do računice od neverovatnih 640 miliona!

- Zarada na svakom šleperu prošvercovanih cigareta bila je tačno 220.000 evra. Cigarete marke „marbl“ i „ašima“ su zvanično kupovane u Crnoj Gori po ceni od 80.000 evra po šleperu, a potom su uvezene u Srbiju, gde bi se menjala carinska dokumentacija. Taj tovar bi zatim odlazio put Rumunije, gde su prodavane ilegalno ugovorenim kupcima po ceni od čak 300.000 evra - piše nedeljnik Ekspres.

Ogromna pljačka Stotine miliona od šverca cigareta
Ogromna pljačka Stotine miliona od šverca cigaretafoto: Beta/Uprava Carina/MO

Cigarete su, piše ovaj nedeljnik, švercovane rečnim putem preko Dunava, ali i drumskim saobraćajem preko graničnog prelaza Vatin, i to preko carinarnice Vršac. Svaka karika u ovom lancu imala je precizno određenu ulogu. Tu je, kako navode, beogradski ugostitelj (vlasnik čuvene kafane na Voždovcu, ranije držao kazina u Rumuniji), koji je preko svojih veza u rumunskom podzemlju obezbedio vezu s tom zemljom, gde su i završavale švercovane cigarete. Tu su i čelnici MUP koji su obezbeđivali zaštitu celom procesu i nadležni u carini, čiji je zadatak bio „prepravljanje“ dokumentacije.

Da bi posao sa švercom cigareta držao pod kontrolom, jedan od pomenutih čelnika MUP je čak oformio Radnu grupu za borbu protiv krijumčarenja duvana.

Podsetimo, Kurir je već pisao da se Kokeza sumnjiči za učešće u velikoj pljački na carini i to preko svojih ljudi iz FFS, odnosno FSB. Konkretno, sumnja se da je jedan od njegovih saučesnika u ovom poslu bio Željko Popović, potpredsednik Fudbalskog saveza Beograda, a koji je bio na čelu Carinarnice Beograd. Zanimljivo je da je nedavno smenjen i direktor Uprave carina Miloš Tomić.

Razrađene šeme

U Srbiji šverc cigareta nije nikakva novost, stari šverceri su sad savetnici kod novih, a koriste se šeme od pre 20, 30 godina, kaže u razgovoru za Kurir Marko Nicović, nekadašnji direktor beogradske policije.

- Sigurno se radi o stotinama miliona evra. Možda još važnije pitanje, da li su u tim šleperima bile samo cigarete. Iz Crne Gore ide i kokain i sintetičke droge - ističe Nicović.

Prema rečima kriminologa Dobrivoja Radovanovića, ovo je klasičan oblik organizovanog kriminala, važećeg za Srbiju, još iz devedesetih:

- Danas se otkrivaju ulasci velikog broja kamiona, ili drugih transportnih sredstava, nisam siguran da li su korišćeni i avioni, švercovane robe. Zarade su stravične, jer je velika razlika u ceni kad se kupuje na veliko, od proizvođača, od one u maloprodaji. Kad vi još preskočite carinu, što je inače najveća dažbina na tu vrstu robe, vi ste onda napravili veliku zaradu sebi i svojim kompanjonima. Država trpi velike štete zbog toga.

Savet za nacionalnu bezbednost

MOŽDA DANAS SAZNAMO KO JE TO IZ SNS VUČIĆU SPREMAO SNAJPER

Sednica Saveta za nacionalnu bezbednost zakazana je za danas u 18 sati, a sigurno je da će jedna od tema biti organizovani kriminal, uključujući i ovaj sa švercom cigareta u koji je bio upleten deo MUP i Uprave carina.

Član Predsedništva SNS Darko Glišić poručio je da ima pojedinaca koji su opijeni državnim funkcijama i u stranku opšte ne dolaze, da se radi o ljudima koji se nalaze na najvišim državnim funkcijama, na koje su dospeli preko Aleksandra Vučića, a kome su hteli da se zahvale snajperom. Komentarišući na koga je to mislio Glišić, Branislav Nedimović, član Predsedništva SNS i ministar poljoprivrede, kazao je juče:

- Mislim da ćemo vrlo brzo to saznati, možda već sutra.

Inače, kako saznaje Kurir, jedan od visokih funkcionera SNS nije bio na poslednjoj sednici Predsedništva stranke, a ni na sednice Vlade ne dolazi već oko mesec dana.

Kurir.rs/ Ekipa Kurira Foto: Nemanja Nikolić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track