STANIŠIĆ OTKRIO CIA GDE SE NALAZE MASOVNE GROBNICE: Advokat nekadašnjeg šefa DB-a izneo ŠOKANTNE DETALJE na završnoj reči u Hagu
Foto: EPA

uskoro presuda

STANIŠIĆ OTKRIO CIA GDE SE NALAZE MASOVNE GROBNICE: Advokat nekadašnjeg šefa DB-a izneo ŠOKANTNE DETALJE na završnoj reči u Hagu

Politika -

Nekadašnji šef Službe državne bezbednosti Srbije Jovica Stanišić stupio je 1991. godine u kontakt sa američkom Centralnom obaveštajnom službom, a 1993. je CIA "vodio" do masovnih grobnica u Bosni, rekao je danas pred sudom u Hagu njegov branilac Vejn Džordaš.

Tokom završne reči na suđenju Stanišiću advokat se tom tvrdnjom suprotstavio optužbi da je Stanišić od 1991. do 1995. godine bio učesnik u udruženom zločinačkom poduhvatu progona Hrvata i Muslimana koji je navodno predvodio predsednik Srbije Slobodan Milošević.

- Stanišić je stupio u kontakt sa CIA 1991. godine i potom je bio pouzdani sagovornik te službe - rekao je Džordaš u sudnici i naglasio da Stanišić ne bi 1993. godine vodio CIA vodio u BiH da nađe masovne grobnice da je bio učesnik u zločinačkom udruženju.

Advokat Džordaš je nakon suđenja medijima dodatno objasnio tvrdnju.

Potvrdio je da je "Stanišić 1991. stupio u kontakt s CIA i sa njom sarađivao kako bi pomogao da se rat završi".

- Ta saradnja sa CIA je obuhvatala različita pitanja od pomoći Srbiji uključujući i traženje masovnih grobnica u Bosni 1993. godine - napisao je Džordaš u odgovoru medijima.

Da je Stanišić bio njen "pouzdani sagovornik" CIA je ranije potvrdila u pismu Stanišićevoj odbrani.

U oktobru 2019. godine Stanišića je pred haškim sudom "tajnim agentom CIA" nazvao i bivši britanski ambasador u Srbiji ser Ajvor Roberts i to kao svedok Stanišićeve odbrane.

Roberts je u sudnici potvrdio da u svojoj knjizi o službovanju u Beogradu 1994-1997. napisao da je Stanišić "tajni agent CIA" dodajući da toj tvrdnji valja verovati.

Za Stanišića je Roberts tada rekao i da bio Miloševićev "zastrašujući" šef tajne policije.

- Stanišić je znao gde su tela zakopana - kazao je Roberts ne precizirajući da li koristi stilsku figuru za tajnu u engleskom jeziku ili misli doslovno.

Presuda u dogledno vreme

Ponovljeno suđenje bivšim čelnicima Službe državne bezbednosti Jovici Stanišiću (70) i Franku Simatoviću Frenkiju (71) optuženim za zločine u Hrvatskoj i BiH okončano je inače danas pred sudom u Hagu.

Stanišić je zajedno sa operativcem SDB Simatovićem optužen za progon, ubistva, deportaciju i prisilno premeštanje Hrvata i Muslimana u Hrvatskoj i BiH od 1991. do 1995.

Sudija Barton Hol je rekao da će presuda biti izrečena u "dogledno vreme".

Tužioci su u završnoj reči zatražili da ih sud osudi na kaznu doživotnog zatvora zbog zločina protiv čovečnosti i kršenja zakona i običaja ratovanja. Branioci su zatražili da Stanišić i Simatović budu oslobodjeni zato što njihova krivica nije dokazana.

Optuženi nisu prisustvovali raspravi zato što su na privremenoj slobodi u Srbiji.

Ponovljeno suđenje Stanišiću i Simatoviću poslednji je proces pred haškim sudom u kojem se utvrđuje da li su zvaničnici Srbije bili odgovorni za ratne zločine u Hrvatskoj i BiH. Do sada nijedan funkcioner Srbije nije proglašen krivim za ta zlodela.

Posle prvog suđenja Haški tribunal je Stanišića i Simatovića u maju 2013., oslobodio krivice. Postupak traje već 18 godina i to je najduži postupak u istoriji suda u Hagu.

(Kurir.rs/Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track