VUČIĆ NA TORLAKU: Prešli smo 3 MILIONA vakcina, za 15 dana imaćemo 1,8 miliona revakcinisanih SUTRA IMAMO VAŽAN SASTANAK
Foto: Printscreen/Tanjug

Institut za virusologiju i serume torlak

VUČIĆ NA TORLAKU: Prešli smo 3 MILIONA vakcina, za 15 dana imaćemo 1,8 miliona revakcinisanih SUTRA IMAMO VAŽAN SASTANAK

Politika -

* Predsednik Srbije uručio AstraZeneka vakcine srpskom članu Predsedništva BiH Miloradu Dodiku

* Vučić pokazao prvu dozu ruskog Sputnjika koja je spakovana u Srbiji

* Dodik i ja smo gabaritni, za nas i nema onih odela pa ni ne možemo unutra, našalio se predsednik Srbije

BEOGRAD - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić posetio je danas u 10 sati Institut za virusologiju i serume "Torlak" gde je tom prilikom uručio 10.000 AstraZeneka vakcina za Republiku Srpsku.

Donaciju je preuzeo predsedsedavajući Predsedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik, saopštila je pres služba predsednika.

1 / 5 Foto: Printscreen Tanjug

Vučić je posle obilaska i razgovora sa zaposlenima rekao:

- Imam s vama da podelim radosnu vest! Prešli smo 3 miliona vakcinisanih, a za 15 dana imaćemo 1,8 miliona revakcinisanih - rekao je Vučić dodavši da su to velike brojke naglašavajući da će se sutra održati veliki i važan sastanak u Predsedništvu na kojem će se razgovarati i odlučivati o vakcinama.

Vučić je lično pokazao i dozu jedne od komponenti ruske vakcine Sputnjik koja je spakovana tu kod nas, u Srbiji, na Torlaku, zamolivši da jednu dozu zadrži za uspomenu. Vučić je rekao i da su prethodnih godina milioni uloženi u Torlak u njegovu unutrašnjost, u uređaje... i da je tako spasen institut koji je bio na ivici propasti. On je dodao da će se sad ulagati u spoljašnost Torlaka tako da će i taj deo biti sređen.

Aleksandar Vučić
foto: Printscreen Tanjug

Stiže 211.000 Fajzera i 200.000 Sputnjika

U Srbiji je dato više od tri miliona doza vakcina - dato je preko 1,8 miliona prve doze i revakcinisano preko 1,2 miliona, saopštio je danas predsednik Aleksandar Vučić. "Važno je što možemo da kažemo da ćemo za 15 dana imati 1,8 revakcinisanih ljudi, to je važan rezultat", istakao je Vučić tokom posete "Torlaku". On je istakao da veruje da ćemo moći da značajno ubrzamo proces vakcinacije, čim obezbedimo značajno veću količinu, što očekuje do kraja aprila.

Vučić je rekao da će u ponedeljak u Srbiju stići još 211.000 Fajzerovih vakcina, kao i da je juče stiglo 50.000 druge komponente ruske vakcine, dok bi sutra trebalo da stigne isto toliko, a u ponedeljak ili utorak još 100.000 prve komponente "Sputnjika V". Očekuju se i kineske "Sinofarm" vakcine pre kraja ovog meseca. "To su važne stvari, to znači život, ne samo za nas, već i za ceo region", rekao je Vučić.

Na samom početku posete predsednik je pozdravio zaposlene koji su mu predstavili sve aspekte rada i poslovanja instituta kao i proizvode koje Torlak sam pravi, pre svega vakcine i to ne samo one protiv gripa nego i ostale koje dobijaju bebe po rođenju kako bi se zaštitile od raznih bolesti u okviru redovne imunizacije koja je zakonom propisana u Srbiji.

- Sutra imamo veliki sastanak u Predsedništvu... Pošaljite dva stručnjaka za vakcine da kažu šta vam treba od opreme - rekao je predsednik Vučić zaposlenima i obećavši im da će se nabaviti i najskuplja oprema jer je zdravstvo u Srbiji danas jedan od prioriteta.

1 / 10 Foto: TV Pink Printscreen

Vučić je tokom obilaska dobio informaciju da laboratorija tog instituta može dnevno da obradi 3.000 testova i istakao da je potrebno da mogu da obrade 10.000 testova dnevno i da će država uložiti dodatni novac.

"Treba da uložimo u to i sutra ćemo imati sastanak i gledaćemo da proširimo kapcitete. Dovedite sutra na taj sastanak i eksperte za vakcine i laboratorije, kako bi mogli da traže novac od države i da to rešimo", poručio je Vučić.

Prve vakcine sa Torlaka između 5. i 10. juna

Prve doze ruske vakcine sa Instituta "Torlak" izlaze između 5. i 10 juna, najavio je danas predsednik Aleksandar Vučić i dodao da veruje da ćemo pre kraja godine moći i samostalno da proizvodimo vakcine.

"Da li Sinofarmovu ili Sputnjikovu, videćemo, ali verujem do marta i jednu i drugu, da ljudima možemo da ponudimo paletu različitih vakcina", rekao je Vučić. Kako je rekao, ići će se na to da u početku možemo da proizvodimo 20 miliona, a zatim i 30 miliona, kako bismo mogli da obezbedimo sve potrebe Srbije. "Ali, ne samo Srbija, već i šireg regiona, jer ne možemo mi da budemo zdravi, ako su svi ostali oko nas bolesni", rekao je Vučić.

Dodao je da su Rusi i Kinezi bili oduševljeni onim što su videli kada su bili u poseti Torlaku, stanjem i opremom, uprkos tome što su neki u Srbji u prethodnom periodu pokušavali da unište Torlak. "Svuda smo kupovali nove mašine, kao i za Insitut Torlak, i za vakcine i za punjenje vakcina", kazao je Vučić.

Aleksandar Vučić
foto: Printscreen Tanjug

On je pitao zaposlene i na koliko se ari ili hektara prostire institut, čime sve raspolaže, šta je od opreme potrebno i koliko to košta...

- Nisam ulazio unutra ali Kinezi kad su bili, bili su oduševljeni svime što je unutra - rekao je Vučić pa se našalio: Dodik i ja smo gabaritni, za nas i nema onih odela pa ni ne možemo unutra...

Ovo je komponenta ruskog Sputnjika koja će se pakovati u Srbiji

Vučić je pokazao i komponentu ruskog Sputnjika koji će se pakovati u Srbiji i zamolio da jednu dozu zadrži za uspomenu, a držaće je u kabinetu.

Aleksandar Vučić
foto: Printscreen Tanjug

- A sad bi antivakseri rekli... Šta ima unutra - rekao je Vučić na šta mu je jedna od doktorki sa Torlaka rekla: Sve što treba da ima! Na to joj je predsednik rekao da je to pravi odgovor.

Direktorka Insituta Vera Stoiljković predstavila je zvaničnicima proces pripreme uzoraka za PCR dijagnostiku, kao i proces proizvodnje vakcine protiv sezonskog gripa. Vučić je u razgovoru sa Stoiljković najavio da će država proširiti kapacitete Torlaka i najavio da će sutra tim povodom biti održan sastanak. Dodao je da treba nabaviti i nove mašine za pakovanje i ektiketiranje doza, kako se to ne bi radilo ručno, već na najbolji način.

Predsednik kaže da će se već za nekoliko meseci u Torlaku proizvoditi i supstanca i tečnost, kada će Srbija biti nezavisna po tom pitanju.

Inače, proizvodnja vakcine "Sputnjik V" u Srbiji počinje od 20. maja.

Na Tviteru ''Sputnjika V" objavljeno je da se ''Torlak" pridružio snagama koje će svetu doneti više njihovih vakcina. Obilasku Instituta prisustvovao je i ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

(Kurir.rs/SĐP)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja