MINISTAR TONČEV: Za kvalitetniji život građana, mnoge opštine nemaju ni planove za razvoj (FOTO)
Foto: Kabinet ministra Novice Tončeva

palata srbija

MINISTAR TONČEV: Za kvalitetniji život građana, mnoge opštine nemaju ni planove za razvoj (FOTO)

Politika -

BEOGRAD - Kabinet ministra Novice Tončeva, zaduženog za razvoj nedovoljno razvijenih opština, u saradnji sa Kabinetom premijerke Ane Brnabić organizovao je danas, u Palati Srbije, dijalog „Održivi razvoj – izazovi i mogućnosti na lokalnom nivou“ uz podršku Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju (GIZ).

Dijalog je samo jedan u nizu aktivnosti u okviru projekta koji ima za cilj održiv ekonomski razvoj jedinica lokalnih samouprava kroz podizanje ljudskih, infrastrukturnih i razvojnih kapaciteta, što će doprineti ekonomskom rastu, boljem standardu i kvalitetnijem životu svakog građanina.

Na današnjem dijalogu razgovaralo se o mehanizmima pružanja adekvatne pomoći i podrške za rast i razvoj, smanjivanju siromaštva, poboljšanju socijalno - ekonomske situacije najnerazvijenijim opštinama u Srbiji i direktnom polapanju ovih aktivnosti sa ciljevima Agende 2030.

Novica Tončev
foto: Kabinet ministra Novice Tončeva

Na dijalogu su učestvovali Novica Tončev, ministar u Vladi Republike Srbije zadužen za unapređenje razvoja nedovoljno razvijenih opština, prof. dr Slavica Đukić Dejanović, specijalna savetnica predsednice Vlade za sprovođenje Agende 2030, Nada Lazić, posebna savetnica za održiv razvoj ministarke za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, Gordana Bjelobrk, načelnik odeljenja za demografiju RZZS i konsultant Kabineta ministra za razvoj nedovoljno razvijenih opština, Đorđe Stanišić, generalni sekretar Stalne konferencija gradova i optina (SKGO), Christian Schilling, šef odeljenja za razvojnu saradnju pri Nemačkoj ambasadi, Sascha Müller, šef sektora za upravljanje pri Švajcarskoj kancelariji za razvoj i saradnju i predstavnici pet devastiranih opštin: Mali Zvornik, Golubac, Žitorađa, Surdulica i Vladičin Han.

Polazna tačka u sagledavanju stepena razvijenosti pojedinih opština je njihov status na osnovu Uredbe o utvrđivanju jedinstvene liste razvijenosti regiona i jedinica lokalne samouprave za 2014. godinu kao i Uredbe o utvrđivanju metodologije za izračunavanje stepena razvijenosti regiona i jedinica lokalne samouprave za 2015. godinu. Kriterijum za odabir ovih pet opština, koje su uključene u projekat, jeste njihova pripadnost kategoriji devastiranih opština u kojima je vrednost bruto-domaćeg proizvoda po glavi stanovnika ispod vrednosti republičkog proseka.

Novica Tončev
foto: Kabinet ministra Novice Tončeva

„Činjenica je da je neujednačen ekonomski rast u Republici Srbiji poslednjih decenija doprineo produbljivanju već postojećih nejednakosti na lokalnom nivou i izdvajanju opština sa izrazito niskim stepenom razvijenosti. Ova tema je izuzetno značajna i mi ćemo, kao Kabinet za razvoj nedovoljno razvijenih opština, u saradnji sa našim partnerima raditi na pružanju adekvatne pomoći i podrške opštinama. Ovakav tip dijaloga je važan kako bismo, svi zajedno, sagledali poteškoće opština na lokalnom nivou, a onda zajedničkim snagama radili i doprineli ostvarivanju održivog razvoja. Naš zadatak je da kroz ovaj projekat edukujemo opštine kako da usklade svoje planove sa ciljevima Agende 2030 i podstaknemo održiv ekonomski razvoj. Želim da se zahvalim predsednicima pet opština što su se odazvali pozivu na dijalog i predstavili nam izazove sa kojima se susreću, ali i prednosti i specifičnosti karakteristične za sredinu iz koje dolaze. Siguran sam da ćemo zajedničkim snagama napraviti velike pomake i da, kako i sama Agenda 2030 kaže, niko neće biti izuzet“ – izjavio je ministar Novica Tončev.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja