VUČIĆ OD DANAS POČASNI GRAĐANIN BANJALUKE: Ovo je jedno od najvećih priznanja koje sam u životu dobio, počastvovan sam i srećan
Foto: Printscreen/Tanjug

poseta povodom dana grada

VUČIĆ OD DANAS POČASNI GRAĐANIN BANJALUKE: Ovo je jedno od najvećih priznanja koje sam u životu dobio, počastvovan sam i srećan

Politika -

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić nalazi se u poseti Banjaluci, gde mu je uručen ključ Grada i svečana Povelja počasnog građanina.

Odmah po dolasku delegacija Srbije sastala se s predstavnicima Republike Srpske.

11.55 - Predsedniku Srbije uručen ključ Grada i Povelja počasnog građanina Banjaluke.

Aleksandar Vučić
foto: Printscreen/Tanjug

- Drage sestre i braćo, hvala vam na ovom priznanju, tek kada dobijete ovakvo priznanje shvatite koliko ste mali. Dobiti priznanje u gradu Petra Kočića, bana Svetislava Milosavljevića, Veselina Masleše, Marjana Beneša jedno je od najvećih koje sam u životu dobio. I sam postajem Banjalučanin i deo grada i velike i slavne istorije. Pre svega. Banjaluka i danas ostala je najvažniji srpski grad uz Beograd, takav grad u kom je za svakog bilo mesta, uspevao je da uvek izvuče najbolje za one koji u njemu žive. Danas je i pred mene stavljena velika obaveza da budem od onih koji će Banjaluci nešto doneti, dati, pre svega nesebično sve ono što mogu i sve ono što imaju, svu podršku, ljubav samo za to sjajno pravo, za čast da mogu da kazem da sam kao i vi, Banjalučanin. Biti Banjalučanin znači i znati da je ovaj grad, grad svih, koji su sagradile razlike da bi postao grad bez razlika. Posebno sam ponosan na činjenicu da ste, bez obzira na vaše razlike i drugačija politička uverenja, jednoglasno doneli odkluku da mi dodelite ovo priznaje. Zbog toga sam naročito počastvovan i srećan - istakao je predsednik Srbije na svečanosti.

Vučić je ukazao da je u Banjaluci moglo je da se dogodi da jedan Nišljija Svetislav Milosavljević postane jedan do najvećih graditelja u tom gradu i da posle njega Hamzaga Husezinović usred rata organizuje i potpiše rezoluciju kojom su muslimani tražili da ustaški režim prekine sa pogromom i klanjem Srba i Jevreja.

Aleksandar Vučić
foto: Printscreen/Tanjug

- Danas je takva Banjaluka, kako je naglasio, glavni grad Srpske koju volimo, i zbog čega se kada to izgovaramo ne stidimo i ne pravdamo. To se promenilo u odnosima Srbije i Srpske. Banjaluka je glavni grad, samo srce, ne samo jednog od dva bosansko-hercegovačkih entiteta već temelj jedne kulture, tradicije, vere i jezika. Najzapaniji je grad sa većinski srpskim stanovništvom. Onaj koji pokazuje svojom istorijom, raznolikošću, tolerancijom i otvorenošću sve kvalitete koje kao narod moramo da čuvamo - poručio je on.

Vučić je istakao da je to danas, kada političari tako olako barataju strašnim recicma kao što je rat, Banjaluka mora da bude primer i dokaz da ljudi različitih vera i nacija mogu da žive i rade zajedno, da umeju da se razumeju, da mogu zajedničku bducuhnost da stvore bez ratova i krvi.

- Ali niko nama pripadnicima srpskog naroda ne može da uzme pravo da se smatramo jedinstvenim, jednim narodom, da imamo zajednički jezik, pismo, da se time ponosimo, da ih zajednički čuvamo i brinemo za buućnost. Na ovim našim prostorima više niko ne treba da umre zbog krvi i tla, vere i nacije - naglasio je on.

Aleksandar Vučić
foto: Printscreen/Tanjug

Vučić je istakao da je previše grobova bilo u našoj prošlosti, i da budućnost zaheva nešto drugo - kolevke, život, jer bez njih neće btii u stanju da postoje.

A, kaže, Banjaluka dokazuje da razlike mogu da žive zajedno, grade, rastu, daju svima najbolje od sebe.

- Biti deo takve Banjaluke čast je koju sa izuzetnim zadovoljstvo prihvatam kao Srbin, bez ikakvog razloga da se za to pravdam i izinjavam, kojem je stalo da baš ovde uradi sve za očuvanje srpske kulture, jezika i identiteta, ali i kao Srbin koji zna da jezik, kultura i identitet može biti bogatiji kada to što imaju dele i sposobni da prime najbolje od drugih - objasnio je on.

Vučić je najavio da će Srbija ulagati mnogo u Banjaluku i druge delove RS. Istakao je da će Srbija imati sve veću snagu, sve veću ekonomsku moć, sve više novca i taj novac neće trošiti samo u svojim gradovima i selima, već će pomagati kokliko bude mogla Srpskoj. Naglasio je da Srbija ne želi da postoji nikakva razlika, ni u stepenu razvoja.

- Primio sam nekoliko priznanja na koje sam veoma ponosan, različitih iz različitih zemalja. Posle Nikole Pašića sam prvi Srbin koji je od ruskog predsednika dobio orden Aleksandra Nevskog, jedini sam srpski predsednik koji je dobio najviši orden SPC, a dobio sam ordenje za ekonomske uspehe od Privredne komore Austrije i mmogih zemalja koji znaju šta je Srbija uradila. Dobio sam mnoge ključeve mnogih gradova u Srbiji, regionu, ali moram da budem iskren da ne pamtim da sam bio toliko uzbuđen i da mi je ovoliko značilo kao danas kada sam dobio ključeve ovog grada - istakao je on.

Vučić je svoj govorio završio velikom zahvalnošću i rečima od danas sam i ja Banjalučanin.

Vučiću je priznanje uručio predsednik Skupštine grada Mladen Ilić.

Aleksandar Vučić
foto: Printscreen/Tanjug

Povelja počasnog građanina, predsedniku Vučiću dodeljuje se kao znak zahvalnosti građana Banjaluke za brojne donacije, i projekte koji su završeni ili u fazi realiazcije. Kao primer, navedena je izgradnja ambulante, dečijeg vrtića u delu grada Petrićevac, ali i donacija vakcina. Emitovan je i dvominutni film, u kojem je poručeno da ključ grada ide prijatelju Vučiću i da za njega vrata Banjaluke otvorena zauvek.

11.40 - Prisutnima se obratio gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković.

- Važno je sa ponosom i poštovanjem obeležavamo dane oslobođenja, i važno je da o slobodi pričamo svaki dan.

Draško Stanivuković
foto: Printscreen/Tanjug

11.12 - Počela svečana akademija povodom obeležavanja Dana Grada

Predsedniku Srbije biće uručen ključ Grada uz Povelju počasnog građanina.

Aleksandar Vučić, Milorad Dodik, Željka Cvijanović, Ana Brnabić, Ivica Dačić, Aleksandar Vulin
foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

11.00 - Banjalučani su pozdravili predsednika Srbije Aleksandra Vučića dok je od Vlade išao ka gradskoj kući.

00:06

Banjalučani pozdravljaju Vučića

10.50 - Srbija ne razmišlja o ratovima

Srbija želi partnerske, prijateljske i najbolje odnose sa Bošnjacima i Hrvatima, i u Srbiji niko ne razmišlja o sukobima i ratovima, poručio je danas u Banjalucu predsednik Srbije Aleksandar Vučić i dodao da sve izjave u BiH koje idu u smeru sukoba smatra neodgovornim. Vučić je tako odgovorio na pitanje novinara da prokomentarišeto izjavu Bakira Izetbegovića da ne može da kaže da rata neće biti i da bi pre umro nego nego što bi dozvolio da "geonocidaši" zavladaju delom BiH.

- Ne pada nam napamet ni da razmišljamo o sukobima i ratovima. I ne smatram izjave koje idu u tom smeru na bilo koji način odgovornim, kao i uvrede na račun drugih naroda - poručio je kratko predsednik Srbije.

00:38

Vučićev komentar na ratnohuškačke izjave Izetbegovića

10. 47 - Energetsko povezivanje

Vučić je u svom obraćanju rekao da je na sednici Saveta za saradnju jedna od tema bila i energetsko povezivanje.

- Retke su moje posete Banjaluci, posebno sam ponosan činjenicom da ću biti počasni građanin ovog divnog grada, što je obaveza više da za ovo kratko vreme dok sam predsednik Srbije, učinim sve sto mogu da Banjaluku zbližim sa Beogradom i da uradimo što je moguće više za Banjalučane i ovaj grad - rekao je Vučić.

Milorad Dodik, Aleksandar Vučić
foto: Printscreen/Tanjug

10. 45 - Srbija će pomoći izgradnju auto-puta do Bijeljine

Vučić je, u svom obraćanju novinarima, ukazao i na činjenicu da su posle Drugog svetskog rata uvek Srbi u BiH i Srbiji ostajali bez međusobnih komunikacija, kao, dodaje, da je neko želeo da napravi neprobojni zid na Drini.

- Nemamo nijedan auto-put, dobru prugu koja nas je spajala. Zato je moj predlog i tokom Berlinske konferencije i prilikom stvaranja regionalnog ekonomskog saveza, koji se naziva Mini Šengen da pravimo put Beograd-Sarajevo, koji bi povezao Srbiju i RS. Verujem da ćemo u narednom periodu neki odgovor dobiti s tim u vezi - objasnio je on.

Vučić je kazao da je postignuta saglasnost da se pruži značajna podrška građanima RS kroz pomoć u izgradnji auto-puta do Bijeljine. Srbija će platiti kompletnu izgradnju mosta kod Rače preko Save, i spremna je da plati za deonicu autoputa do Bijeljine dugu 17 kilometara od mosta, procenjenje vrendosti od 136 miliona evra.

Aleksandar Vučić, Milorad Dodik
foto: Printscreen/Tanjug

Kaže da Srbija preuzima u tom projektu na sebe obezbeđivanje 100 miliona evra. To znači da RS neće morati da brine o zaduživanju.

- To će značiti bližu vezu. Ostaje da se izgradi i put Bijeljina-Vukosavlje-Doboj. Takođe ostaje i da se izgradi putna komunikacija između Bijeljine i Tuzle i Tuzle i Sarajeva - dodao je on.

Naglasio je da je veoma važna i saradnja u bobri protiv organizovanog kriminala i korupcije, u kojoj su, kaže, u prethodna dva, tri meseca, postignuti značajni rezulalti, ali koji mogu da budu i neuporedivo bolji.

02:35

Vučić o investicijama u Republici Srpskoj

10.42 - Izgradnja memorijalnog kompleksa u Gradini

Predsednik Vučić je istakao i da je bilo govora i o izgradnji memorijalnog kompleksa u Gradini, kako bis ovekovečene jasenovačke žrtve.

- Da svako naše dete dolazi u Gradinu, da to bude obavezna ekskurzija, da vide i nauče šta smo prošli, a ne da to bude prepušteno zaboravu. Ne šireći mržnju prema onima koji su taj logor osnovali, već da gajimo i negujemo kulturu sećanja, već kako bismo naučili da se naše greške nikada ne ponove.

Aleksandar Vučić, Milorad Dodik
foto: Printscreen/Tanjug

10.40 - U izgradnju aerodroma u Trebinju Srbija ulaže oko 75 miliona evra

Vučić je naveo da je razgovarano i o projektu aerodroma Trebinje, čija je vrednost procenjena na između 98 i 100 miliona evra, pri čemu će Srbija uložiti između 73 i 75 miliona evra.

Ukazao je da to nije kraj troškova, jer će prve tri godine aerodrom poslovati sa gubitkom pošto je neophodno više godina da se aerodrom razvija, te istakao da je reč o strateškom projektu važnom za razvoj tog regiona oko Trebinja, Ljubinja, Berkovića, Nevesinja, ali i Mostar, Stolac, a kako je dodao moiže biti važan i za Crnu goru, u zavisnosti kako će funkcionisati aerodromi tamo.

Prema njegovim rečima aerodrom Trebinje ima veliki potencijal i zato će Srbja uložiti veliki novac da donese korist RS i Srbiji kao vlasniku tog aerodroma.

Aleksandar Vučić, Milorad Dodik, Željka Cvijanović
foto: Printscreen/Tanjug

10.30 - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je danas u Banjaluci da je budućnost u zajedničkom radu i miru, te da je najvažnije da se za bolji život građana, razvijaju ekonomski odnosi, uz očuvanje mira i stabilnosti.

- BiH u celini za Srbiju je treća izvozna destinacija, ukupno trgovinski partner broj sedam, uz Nemačku, Italiju, Rusiju, Kinu, Mađarsku i Rumuniju. - BiH je veoma važan partner za nas i verujem da trgovinska razmena u 2021. može da bude značajno veća nego u 2020, kada je zbog korone zabeležen pad od 11 odsto, u momentu kad smo dostigli razmenu od dve milijarde evra - kazao je Vučić i dodao da se nada da su 2021. i 2022. godine rasta i napretka.

Predsednik je rekao da će pomoći četiri opštine u BiH - Drvar u Federaciji i Kostajnica, Dubica i Nevesinje u RS i da će biti uloženi milioni.

Aleksandar Vučić
foto: Printscreen/Tanjug

Poručio je građanima tih opština da će mnogo toga biti urađeno na izgradnji lokalne infrastrukture, od puteva, preko vodovoda i kanalizacije, do objekata kao što su vrtići i škole.

- Imali smo sednicu Saveta za saradnju, pažljivo sam saslušao sve što misle o političkoj situaciji u RS i BiH. Za nas je važno da pokušamo da čuvajući mir i stabilnost, razvijamo ekonomije, kako bi se građanima obezbedila drugačija i bolja budućnost - rekao je Vučić.

Važno je, kaže, da ljudi u Srpskoj i Srbiji mogu da vide da će imati posao, da će njihova deca moći da opstanu na ognjšitima, da će imati budućnost, a da ne budu ophrvani brigama od pre 25-30 godina.

- Već da znamo da je mir budućnost i da je zajednički rad budućnost - poručio je predsednik Srbije.

Aleksandar Vučić
foto: Printscreen/Tanjug

10.12 - Predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik istakao da je ovo najznačajnija poseta Republici Srpskoj.

- Nikada se nije desilo ovo. Trudimo se i vodimo računa da naše pravo ne izađe iz okvira Dejtonskog sporazuma niti želimo da nekoga ugrozimo. Ovo je naš najbolji period, zahvaljujući predsedniku Vučiću možemo da se pohvalimo odličnom saradnjom i važnim projektima. Republika Srpska je privržena Dejtonskom mirovnom sporazumu - kazao je Dodik.

01:11

Dodik posle sastanka sa Vučićem, Dačićem i Brnabić: Republika Srpska nikada nije imala važniju posetu

Dodik je najavio i da će Srbija pomoći četiri opštine, kako bi se uputile na put razvoja, kao i da je razgovarano o izgradnji hidroelektrane.

Najavio je da će sa predsednikom Vučićem za nekoliko meseci posetiti Nevesinje, kojem će Srbija finansijski pomoći.

Aleksandar Vučić, Milorad Dodik
foto: Printscreen TV Pink

10.05 - Završen sastanak Saveta za saradnju Srbije i Republike Srpske.

Aleksandar Vučić
foto: Printscreen/Tanjug

- Razgovarali smo o projektima koje smo zacrtali kao strateške, izgradnja auto-puta i izgradnja aerodroma u Trebinju. Važno je da smo realizovali sve projekte do sada. Naš prioroitet je stabilna i jaka Republika Srpska. Srbija ide putem razvoja i mi želimo taj put i za naše građane - rekla je predsednica RS Željka Cvijanović.

Aleksandar Vučić
foto: Printscreen/Tanjug

9.43 - U toku sednica Saveta za saradnju Republike Srpske i Srbije.

01:11

Delegacija Srbije na sastanku sa delegacijom Republike Srpske

9.13 - Na sastanak u Palati Republike stigli premijerka i predsednik Skupštine Srbije i premijer Srpske.

Aleksandar Vučić
foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

8.51 - U Banjaluci su postavljeni bilbordi dobrodošlice predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću.

8.32 - U Palati Republike počeo sastanak predsednice Srpske Željke Cvijanović i srpskog člana i predsedavajućeg Predsedništva BiH Milorada Dodika sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Aleksandar Vučić, Milorad Dodik, Banjaluka, poseta, ključ grada Banjaluke
foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

8.34 - Premijer Srpske Radovan Višković dočekao premijerku Srbije Anu Brnabić.

U toku sastanak u Vladi Srpske.

Aleksandar Vučić
foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

8.28 - U Narodnoj skupštini Republike Srpske u toku je sastanak predsednika NSRS Nedeljka Čubrilovića i Parlamenta Srbije Ivice Dačića.

8.22 - Delegaciju Srbije ispred Palate Republike dočekala je predsednica Srpske Željka Cvijanović.

Aleksandar Vučić
foto: Printscreen, Printscreen/RTRS

7.59 - Delegacija Srbije uputila se sa Aerodroma "Banjaluka" ka Palati Republike, odnosno Administrativnom centru Vlade Srpske i Narodnoj skupštini.

Aleksandar Vučić
foto: Printscreen/RTRS

07.54 - Avion sa delagacijom Srbije sletio na Aerodrom Mahovljani

Vučić se odmah po dolasku sastao sa predsedavajućim Predsedništvom BiH Miloradom Dodikom i predsednicom Republike Srpske Željkom Cvijanović.

Aleksandar Vučić, Milorad Dodik, Banjaluka, poseta, ključ grada Banjaluke
foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

U delegaciji Republike Srbije, koju predvodi predsednik Vučić, biće i predsednik Narodne skupštine Ivica Dačić, predsednica Vlade Ana Brnabić i ministar finansija Siniša Mali.

(Kurir.rs/Tanjug, RTRS)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track