USTAŠKO DIVLJANJE U BOROVU SELU! Hrvati na pravoslavni Uskrs urlali: Ubij Srbina, policija sve posmatrala sa strane
Foto: Printscreen Nova, Profimedia, Ilustracija

Brutalne pretnje i provokacije

USTAŠKO DIVLJANJE U BOROVU SELU! Hrvati na pravoslavni Uskrs urlali: Ubij Srbina, policija sve posmatrala sa strane

Politika -

Hrvatski navijači uputili jezive pretnje srpskom narodu. Iz Beograda traže objašnjenje, ali i sankcionisanje

Iz Hrvatske ponovo stižu provokacije i brutalne pretnje Srbima! Novo ustaško divljanje ovoga puta se desilo u Borovu Selu, i to baš na pravoslavni Uskrs, kad je grupa navijača uzvikivala, između ostalog, i „Ubij Srbina“. Iako su ovaj incident osudili iz hrvatskog državnog vrha, stručnjaci ističu da su navijače upravo država i porodica odgojili da budu takvi - mrzitelji Srba i svega srpskog, te podsećaju da je samo tokom prošle godine, uprkos vanrednoj situaciji zbog korone, zabeleženo čak 214 napada na Srbe.

Borovo, ustaše
foto: Printscreen

Jezive poruke

Nekoliko desetina muškaraca je u nedelju, u pratnji policije, marširalo Borovom i uzvikivalo antisrpske parole „Ubij Srbina i „Oj, hrvatska mati, Srbe ćemo klati“. U pitanju su pripadnici jedne navijačke grupe koji su tog jutra položili venac kod spomen-obeležja u Borovu, predratnom Borovom Selu, povodom 30-godišnjice ubistva 12 pripadnika vinkovačke specijalne jedinice policije. Iako je bila prisutna, policija gotovo da nije reagovala na ove brutalne pretnje Srbima.

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin odmah je zatražio od nadležnih hrvatskih organa objašnjenje incidenta u Borovu.

- Ustaško divljanje u mestima u Hrvatskoj gde žive Srbi nije novost, pa čak ni kada im se smrt priziva na pravoslavni Vaskrs, ali jeste novost da policija Hrvatske poslušno sledi siledžije i kukavice dok prete Srbima u Borovu Selu klanjem i ubijanjem. Činjenica da postoje ustaše, ne govori ništa ni o Hrvatima, ni o hrvatskoj državi, ali ako ne budu kažnjeni i oni i policajci koji ih štite, to će mnogo govoriti i o Hrvatima i o hrvatskoj državi - ocenio je Vulin.

Potpredsednik hrvatske vlade iz redova Srba Boris Milošević rekao je da je zgrožen incidentom u Borovu.

- Zgrožen sam ovim porukama i oštro ih osuđujem. Kome je potrebno sejanje mržnje? Put mira neće zaustaviti - naveo je on.

Milanović se oglasio na Fejsu

Reagovao je i predsednik Hrvatske Zoran Milanović.

- To je sramota i za svaku osudu. Ali video sam da im je tamo mirnom vožnjom asistirala i policija. Policija kojom upravljaju zajedno Plenković i Pupovac. Šta je tamo radila policija ako nije preventivno štitila red i zakon? - poručio je Milanović na Fejsbuku. Dodao da će „još ispasti da je on kriv što Plenkovićeva i Pupovčeva policija u Borovu nije radila svoj posao“.

Hrvatska policija je juče privela 14 osoba zbog ovog incidenta u Borovu. Terete se za krivično delo javnog podsticanja na nasilje i mržnju, prenosi Index.hr.

Milorad Pupovac, Miodrag Linta, Savo Štrbac
foto: Canva.com, Dado Đilas, Zorana Jevtić, Beta/Mario Strmotić

Hrvatska najavljuje pomoć Prištini u formiranju vojske

Vučić: Neće se igrati vatrom, Srbija nije slaba

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prokomentarisao je najavu ministra odbrane Hrvatske da je ta zemlja spremna da vlastima u Prištini pomogne u nameri da transformiše bezbednosne snage u vojsku, kao i da će povećati broj svojih vojnika pri Kforu pet puta.

- Hrvatska ima veoma snažnu vojsku. Albanci na Kosovu nisu na tom nivou, ali imaju Bondstil i američku vojsku iza sebe. Neka oni rade svoj posao. Srbija je suverena zemlja i radiće svoje. S ponosom mogu reći da srpska vojska nije slabija ni od jedne vojske u okruženju, ne računajući rumunsku i mađarsku. Ubrzano se snažimo. Svi drugi nisu snažniji od Srbije - poručio je on.

stampano izdanje 04.05.2021
foto: Kurir

Ivana Žigić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track