VUČIĆ O LICEMERJU VELIKIH SILA: Zar nije humanitarna katastrofa u Siriji i Avganistanu, samo ste Srbiji našli da odvajate Kosovo
Foto: Printscreen PINK

gost u jutarnjem programu

VUČIĆ O LICEMERJU VELIKIH SILA: Zar nije humanitarna katastrofa u Siriji i Avganistanu, samo ste Srbiji našli da odvajate Kosovo

Politika -

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić saopštio je da će svi vakcinisani građani dobiti dodatnu finansijsku pomoć od države u visini od 3.000 dinara.

Vučić je istakao da je lično protiv prekrajanja granica.

Srbija nastojati da se zbliži sa zemljama nekadašnjeg Pokreta nesvrstanih

Predsednik je rekao da će Srbija nastojati da se zbliži i ima još bolje odnose sa zemljama koje su pripadale Pokretu nesvrstanih, ali da to ne znači ponovo osnivanje "Nesvrstanih", kao i da Srbija ostaje na evropskom putu. Vučić je na pitanje novinara da prokomentariše to što je nećaka Jovanke Broze rekla dosta lepih reči o njemu, ali i primetila da postoje obrisi komunizma u njegovoj politici, jer posebni prijateljske odnosi koje gaji sa svetskim zvaničnicima podsećaju na prošlo vreme, rekao da će Srbija gledati da gradi bolje odnose sa afrčkim i azijskim zemljama i da je njegova ideja da se u septembru napravi skup povodom 60-godišnjice Prve konferencije Pokrete nesvrstanih u Beogradu.

- Moja je ideja da u septembru napravim skup, ali zavisiće to od korone, i da da pozovem nekog od visokih indijskih funckionera i ljude koji su osnivali Pokret nesvrstanih - rekao je Vučić dodajući da misli na Indiju, Ganu, Indonezijju, Egipat i druge zemlje.

Aleksandar Vučić
foto: Printscreen PINK

Kako je rekao, to su bile zemlje koje su tada sa Jugoslavijom učestvovale u osnivanju Nesvrstanih.

- I sa svim tim liderima ću da razgovram, ne da pokrećemo novi Pokret nesvrstanih - mi smo na evropskom putu, ali da se zbližavamo i da odnose pravimo još boljim, jer jedni drugima možeo mnogo više da pomognemo nego što i sami mislimo - naveo je Vučić.

Kaže da se Jospi Broz Tito snalazio i pronalazio rešenja za svoju politiku i da to kaže iako, iz nacionalnih razloga, nije najveći podržavalac njegove politike, ali da je besmisleno kada neko kaže da je Tito bio glup i neslažljiv.

Svadbe i venčanja od juna?

Vučić je zamolio Krizni štab da razmotri otvaranje ugostiteljskih objekata bez bašti od petka, 7. maja.

- Molim Krizni štab da uvaži i da se krene sa otvaranjem od petka, da otvorimo i restorane i one zatvorene objekte, ne samo one sa baštama, pa da vidimo da li možemo da izdržimo - kazao je Vučić.

Na pitanje da li ćemo moći da pravimo svadbe i kolektivna venčanja ove godine, predsednik kaže da veruje da će to moći da se čini već od juna meseca.

- Nije na meni, na Kriznom štabu je, ali ako nam uspe sve ovo što planiramo, verujem da ćemo moći već od juna meseca - kazao je Vučić.

Naveo je da veruje da ćemo u junu mesecu moći da imamo kolektivno venčanje u Skupštini grada Beograda, a na predlog voditelja da to bude na Vidovdan i na pitanje da li može on da bude kum, kazao je "mogu".

Aleksandar Vučić
foto: Printscreen PINK

O izjavi Slobodana Stupara: Kad država neće da radi za tajkune, onda sam ja Gebels

Vučić je izjavio da ga njegovi politički protivnici optužuju za korišćenje Gebelsovih metoda, ali da je upravo suprotno, da oni koriste te metode, ponavljajući laži i izmišljotineu nadi da će to onda postati istina.

Vučić je gostujući na Pinku, komentarišući optužbe koje je na njegov račun izneo novinar Slobodan Stupar rekavši za njega da je "nacional - socijalista, populista, nacionalista i pomalo klero fašista"i da radi po "šemama Gebelsa", da sve što radi je upravo suprotno od toga što tvrdi Stupar.

Predsednik je kazao za Stupara da ima mnogo manje obrazovanje od onoga kako se predstavlja i da se su Stuparove tvrdnje besmislene i glupe.

- On to ne razume, zato što nije čitao knjige, a to što je bahat i osion i što preti da će glava nečija da leti, pa može mu se, znate to je BBC, oni mogu sve i da rade šta hoće. To je sve istraživački. Za to ga čak i ne tužim. Na to se samo nasmejem jer je sve to besmisleno i glupo - naveo je Vučić.

Predsednik je istakao da upravo neki od njegovih političkih protivnika koriste metode Gebelsa i Hitlera, ponavaljaju laži ni na čemu zasnovane, računajući da ako to 1.000 puta ponove to da postane istina, kao što je slučaj Jovanjice, Telekoma itd.

- Hteli bi da cela država radi za dvojicu tajkuna, Djilasa i Ssolaka, i kada država to neće, već hoće da radi za kompaniju u kojoj je većinski vlasnik i neće da pusti da se dalje uništava, onda je država kriva i Vučić je onda Hitler i Gebels - istakao je Vučić.

Mene ovo zabavlja, jer je dokaz apsolutne nemoći, neznanja i nedovoljnog obrazovanja, dodao je Vučić.

Aleksandar Vučić
foto: Printscreen PINK

O fudbalskoj mafiji

Vučić je rekao je da je tužan zbog toga kako je izledao završetak fudbalskog prvenstva.

- I ne samo što će var doći sledeće godine, nego kao što sam rekao za Belivukovu grupu, i sada vam kažem tu mafijašku bandu iz fudbala, sve ćemo da ih pohapsimo. Koji puštaju penale da im se smeje ceo svet. I nema veze koji funkcioner im je pomagao - rekao je Vučić na kraju izlaganja.

Aleksandar Vučić
foto: Printscreen PINK

O licemerju velikih sila

- I tu sam se nasmejao. Krenuli smo da razgovaramo s ljudima, naš cilj je da se bolje razumemo, a nekima je bio cilj da ih neko sa strane dovede na vlast. U Srbiji neće ambasadori donositi političke odluke. Srbija više ne zavisi od interesa tajkuna već od svog rasta. Zamislite nekog od ambasadora i tajkuna da mi kaže ovaj može ovaj ne može u vladu. Recite mi ime svetskog političara i tajkuna koji mozez to da uradi. Po tome vidite koiiko je Srbija napredovala. Ne zavisi više od dvojice tajkuna kako će Srbija napredovati, već od rasta i rezultata

- Hoću da poručim onima u Prištini koji svakog dana prete Srbiji tužbama za genocid. Jasan nam je vaš stav po pitanju dijaloga, tužba za genocid protiv države koja je jedina postojala pravno na KiM možete samo preko Albanije što bi značilo ujedinjenje s Albanijom. Molim Albance s Kosova da to ne čine. Kada pozovete ovde ljude i čujete ljude iz inostranstva znajte da su oni za promene granica, jer su oni za to da se promene granice Srbije. Kada ste imali najnesposobnije ljude ovde kao i neodgovorne koji nisu razumeli da ne sme da se ulazi u sukob sa NATO i da ste protiv promene granice a za Kosovo ste rekli da je bila humanitarna katastrofa, zar nije veća humanitarna katastrofa bila u Siriji i Avganistanu. Pa što niste Basru odvojili od Iraka, ili Homs od Damaska? Ne, nego samo Srbiji odvajate teritoriju. Evropi je uspešna Srbija samo bez Kosova. A što je to tako? I velike sile su uvek radile isto, i hoće da ujedinjenje protiv Srba - kaže predsednik.

Predsednik kaže da Srbija lako može da se dogovori sa zemljama u regionu, ali da strani akteri stalno žele da ograniče i obuzdaju Srbiju.

On je dodao da je određena delegacija i za međustranački razgovor uz posredovanje predstavnika EU, koju će činiti Vladimir Đukanović i Aleksandar Martinović.

- Ja kao predsednik ne mogu da pregovaram u prisustvu stranih zvaničnika. Zato ću ja nastaviti da se bavim drugim pregovorima, bez posrednika EU - rekao je on.

Aleksandar Vučić
foto: Printscreen PINK

O izjavi Dragana Đilasa koji je objašnjavao na koji način se obogatio

Đilas je kazao da je prodavao reklamne minute koji koštaju mnogo, ali je i napravio grešku u računanju.

- Žalim što sam to propustio, ovo je takav nivo arogancije i uvrede za građane. To je bila takva uvreda za građane. Nije potreban mašinski mozak, on je bio loš student, nikakvog talenta osim velike vlasti i moći.

Vučić je komentarisao i izjavu Dragana Đilasa da je država u sprezi sa državom.

- Kad kažu ko je stvarao, on i njegovi su nam stvori ambijent za kriminalce da su nam na stepeništu Merkatora ubijali državne funcionere. Mi u poslednja tri i po meseca nemamo nijedno mafijaško ubistvo od hapšenja Belivuka. Đilas se hvali time da je u vreme svoje vlasti da je prihodovao 619 miliona evra.

Vučić kaže da niko nikada nije spomenuo Đilasovu decu i da je ponosan na to.

- Od mog najstarijeg sina su pravili kriminalca, Milicu su nazivali najpogrdnijim imenima, a o Vukanu je ideolog Marinike Tepić rekao da treba da odgovara i da ga treba staviti na optuženičku klupu. O majci da ne pričam. To su ti dvostruki standardi. Mi sebi nećemo dozvoliti da napadamo nečiju decu. Rekli su da im napadamo decu kada su čuli na nekom zvučniku "Đilasu lopove", a to nije istina. Oni kažu u njihovim medijima "Vučić kaže da je pukao u Beogradu", pa ne samo u Beogradu. Nisu oni baš toliko glupi, nego se prave. Mislim da su favoriti iz više razloga. Rezultati će doneti prevagu kod ljudi, moraće da bude promena i kod nas, ali rezultati će biti istorijski. Beograd ima više nego duplo veći budžet nego u vreme Dragana Đilasa, nikada se nije ovoliko gradilo.

Aleksandar Vučić
foto: Printscreen PINK

Besan na presednike opština koji se nisu vakcinisali

Predsednik je povodom antivaksera rekao da postoji mnogo prevaranata kojima su društvene mreže omogućilo takvo delovanje. Vučić je to kazao komentarušići najavu zakazanog skupa za 21. jun ove godine na kojem će, kako najavljuju, građane navodno obučiti za samouklanjanje čipa nakon vakcine protiv virusa korona, a za šta je kotizacija 15.000 dinara ili za strance 150 evra ili 180 dolara.

- Imate mnogo prevaranata, društvene mreže su im dale sve mogućnosti za takvo delovanje. Ovo je ekstremni slučaj, ali i do sada sam svašta slušao - kako iz helikoptera bacamo sarin, kako se čipuju ljudi - kazao je Vučić.

Predsednik je naveo da mu se već sedam ili osam puta sa prijateljima desilo to da i ne zna da su antivakseri, ali da to naknadno sazna i to kada se kasnije zaraze i razbole.

- Računam da imam posla sa ozbiljnim i odgovornim ljudima, a naknadno saznam da su antivakseri. Ali, kada se oni razbole i nedeljama ih čuvamo u bolnici kao malo vode na dlanu, potrošimo najskuplje moguće lekove da im sačuvamo život, onda saznate da im ni članovi familije nisu vakcinisani jer je vakcina loša i onda i njima treba da sačuvate život - naveo je.

Predsednik ističe da za njih ima samo pitate da li imaju imalo časti i obraza da kažu - "izvinite".

- Ne treba mi hvala, nemojte ni lekarima govoriti hvala, ni državi jer su lekovi skupi i nemojte da mi kažete da ste to platili kroz socijalno osiguranje jer ste platili samo jedan dan - istakao je predsednik.

Vučić dodaje da je njegova ideja da se ljudima da račun, ne da ga plate, već samo da vide koliko je koštalo to njihovo lečenje. Kako navodi, to iznosi ne manje od 600 evra. Ironično je pozvao sve koji veruju u teorije zavere da dođu pre 21. juna da im o trošku države izvade čipove, kako bi videli, kako kaže, "kako neki ljudi mogu tako prevarantski da se ponašaju i još da ljudima otimaju pare".

- Naše je da motivišemo sve ljude da se vakcinišu do 31. maja, dobiće svi oni koji su se vakcinisali dodatnu pomoć - kaže predsednik.

Aleksandar Vučić
foto: Printscreen PINK

Kako kaže, želi da se ljudima daju računi da se vidi koliko košta lečenje a koje će biti znatno manje nego u Nemačkoj. Vučić objašnjava da je zvao predsednike opština iz SNS koji se nisu vakcinisali, i da ih je ukorio zbog toga, pogotovo zato što oni moraju da daju primer svima. Vučić ističe da je na državi da motiviše sve koji su se vakcinisali, i pohvalio je kompanije koje daju nagrade za vakcinisanje.

- Nisam mogao da budem dovoljan autoritet za 20 predsednika opština da prime vakcinu. Ja sam dobar kao autoritet dok mogu da izvuku korist od mene.

Vučuć je rekao da će Srbija pokušati da uzme još milijardu za lokalne i regionalne puteve od MMF, a onda se osvrnuo i na putovanja i sezonu odmora koja nam predstoji.

- Mi ćemo obezbediti ljudima, postigli smo sporazume sa Grčkom, uskoro i sa Egiptom i Turskom, sa tim zemljama ćemo imati da nisu potrebni PCR testovi, već da svako dobije sertifikat ko se revakcinisao do određenog datuma. Moćićete da idete u Mađarsku, postići ćemo sa Rusijom, i sa mnogim drugim zemljama. Bez PCR-a, bez karantina i provera, samo sa dokazom da ste revakcinisani - kazao je Vučić.

Aleksandar Vučić
foto: Printscreen PINK

Dodatna novčana pomoć za vakcinisane

- Vakcinacija nam je uslov za sve. Do kasno sam se sinoć konsultovao s premijerkom. Pošto ne možemo da donosimo negativne diskriminacione mere, razmišljali smo kako da nagradimo ljude koji su pokazali odgovornost. Doneli smo odluku da damo dodatnu pomoć vakcinisanima. Doneli smo odluku da svi svi stariji od 16 godina koji su se vakcinisali ili koji će se vakcinisati do 31. maja dobiju dodatnu finasijsku pomoć od 3.000 dinara. Računamo da do kraja maja možemo da dođemo do brojke od blizu tri miliona ljudi koji su se vakcinisali makar jednom dozom, kako bi stekli kolektivni imunitet.

Predsednik je rekao da će biti i drugih vidova pomoći. Vučić je objasnio i da zaraženi koronom koji se nisu vakcinisali neće imati plaćeno bolovanje, dok će vakcinisani imati.

- Želimo da motivišemo ljude da se vakcinišu - objasnio je predsednik i dodao da je svojom vakcinacijom dosta ljudi u ruralnim sredinama motivisao da se vakcinišu.

- Krenuću autobusima od Obrenovca, Uba, Lajkovca po selima da razgovaram s ljudima - otkrio je Vučić.

O platama, penzijama, BDP...

Vučić je istakao da se posebno brine o penzionerima, te da sutra kreće isplata državne pomoći najstarijim građanima.

- Ponosan sam i na to što penzioneri imaju najveća primanja u istoriji Srbije. Moramo da im posvetimo dodatnu pažnju, i zato će sutra početi isplata. Čak 5.000.050 već ima osiguranu pomoć, kada uračunamo one koji ne moraju da se prijavljuju za nju - istakao je Vučić.

Vučić je rekao da za pomoć ne treba da se prijavljuje 1,9 miliona ljudi, a to su penzioneri, korisnici socijalne pomoći, kao i ljudi zaposleni u zavodima za izvršenje krivičnih sankcija, jer su već u sistemu.

Predsednik je rekao da će prekosutra krenuti isplata i za korisnike socijalne pomoći i ljude u zavodima za izvršenje krivičnih sankcija.

- Od 12. maja ide isplata prvih 30 evra za sve građane koji su se prijavili. To je za ovih 3,2 miliona ljudi, a verujem da će ih biti i 3,7 miliona evra - rekao je Vučić.

Predsednik je odgovarajući na izjavu predsednika Fiskalnog saveta Pavla Petrovića da će javni dug Srbije biti uvećan preko 60 odsto BDP-a zbog velikih troškova države, rekao da sve zavisi od privrednog rasta i vakcinacije, kao i da će ukoliko u drugom kvartalu rast bude preko 10 ili 11 odsto, BDP u 2021. možda iznositi i preko sedam odsto, a javni dug biti i manji od sadašnjih 58 odsto. Vučić je rekao da je to posao Fiskalnog saveta da kaže da se ne povećaju plate i penzije da uvek treba da se potroši manje. Predsednik je rekao da je Srbija imala rast BDP u prvom kvartalu od čak 1,2 odsto umesto planiranih minus 1,3 odsto. Vučić objašnjava da je država uspela ranije sa 78 odsto javnog duga da ga smanji na 52 odsto, koji sada iznosi oko 58 odsto, dok je u mnogim drugim razvijenim zemljama i preko 100 i 200 odsto zbog kovid krize.

- Verujemo da ćemo održati javni dug ispod 60 odsto do kraja godine - istakao je Vučić.

Kako kaže, ne postoji nijedna zemlja u Evropi koja je manjom brzinom, možda jedna ili dve, koja je imala manji rast javnog duga u vreme korone. Ako budemo imali rast preko šest odsto, svakako će javni dug biti ispod 60 odsto BDP-a, dodao je predsednik kao i da nam sve nam zavisi od privrednog rasta i vakcinacije.

Aleksandar Vučić
foto: Printscreen PINK

O infrastrukturnim projektima

Predsednik je istakao da je ponosan na uspeh Srbije kada su u pitanju infrastrukturni projekti, kao i na dogovor sa EU o pomoći u izgradnji pruge do Severne Makedonije, dok se i sa kineskim prijateljima radi mnogo projekata.

- Jedna od najvažnijih stvari za našu zemlju, za mene je najveća radost kada mogu da govorim o napretku Srbije u infrastrukturnim projektima. Mi ove godine očekujemo da ćemo dostići visinu u apsolutnim brojkama BDP od 50 milijardi. Za devet godina uvećan je BDP za 50 odsto. Ponosan sam na dogovor koji smo napravili sa EU i nadam se da ću narednih dana moći da pokažem odgovor Ursule fon der Lajen. S našim kineskim prijateljima radimo na mnogim projektima širom Srbije - rekao je predsednik i dodao da je posebno ponosan na činjenicu što će ljudi videti velike radove na putu Gornji Milanovac-Kladovo gde ništa nije rađeno decenijama.

Uz pugu Beograd - Niš i dalje ka Severnoj Makedoniji, podsetio je da je počela gradnja Fruškogorskog koridora, a gradiće se i brze saobraćajnice do Požarevca, zatim do Gradišta i Golupca. Dodao je da Moravski koridor uveliko napreduje, kao i deonice Ruma-Šabac, Kuzmin-Sremska rača, a uskoro bi, naveo je, trebalo da se završe "papiri" za brzu saobraćajnicu Beograd - Zrenjanin.

- Uskoro bi trebalo da, posle deonice Čačak-Požega, idemo na deonicu auto-puta od Požege ka Arilju, Ivanjici, Sjenici, Dugoj poljani, do granice sa Crnom Gorom. Nadamo se da će Crna Gora pronaći novac da uradi 60 kilometara auto-puta od Boljara do dela puta koji je već izgrađen - rekao je Vučić.

Srbija dobija drugačiji izgled za devet, deset meseci, podvukao je on.

- Od 2012. do 2021. godine 50 odsto smo uvećali, u apsolutnim brojakama, BDP naše zemlje, ali toliko su uvećane i plate, u realnim brojevima, u nominalnim i više 60 odsto. Penzioneri imaju najveće penzije u istoriji, ali to još nije dovoljno i zato posebno brinemo o njima - rekao je Vučić.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track