ŽESTOKA PROVOKACIJA IZ ZAGREBA: Hrvatska podiže vojnu bazu na KiM
Foto: Profimedia

albanci jedva dočekali

ŽESTOKA PROVOKACIJA IZ ZAGREBA: Hrvatska podiže vojnu bazu na KiM

Politika -

Hrvatski ministar spoljnih poslova Gordan Grlić Radman najavio je u Prištini da će njegova zemlja formirati vojni kamp na KiM radi veće bezbednosti i naglasio podršku dijalogu sa Beogradom i ukidanju viza EU za žitelje srpske pokrajine.

- Podržavamo bilateralni dijalog između Kosova i Srbije i nadamo se da će rešenje biti pronađeno - rekao je Gordan Grlić Radman na zajedničkoj konferenciji za novinare s ministarkom lažne države Donikom Grvalom.

Istakao je da je Hrvatska protiv svake promene granica u istočnoj Evropi.

- Odlučili smo da na Kosovu postavimo vojni kamp koji će doprineti stabilnosti. Hrvatska je nedavno donela odluku o povećanju svog vojnog kontingenta u okviru mirovne NATO operacije na Kosovu, a operacija Kfora ima poseban značaj za Hrvatsku, jer se nalazi u našem neposrednom susedstvu, što može da ima posebne implikacije na stabilnost cele regije - naveo je Radman.

Izrazio je nadu da će dijalog Beograda i Prištine biti nastavljen u junu i preneo očekivanje da će jednostranu nezavisnost Kosova priznati i zemlje koje to nisu učinile.

- Republika Hrvatska daje punu podršku liberalizaciji viznog režima. Ne smemo da zaboravimo činjenicu da je Hrvatska među prvim zemljama priznala nezavisnost Kosova. Dali smo veliku podršku Kosovu da uđe u regionalne i međunarodne organizacije. Odlučili smo da na Kosovu postavimo vojni kamp koji će doprineti stabilnosti - rekao je Radman.

Dodao je da su Hrvatska i Kosovo "tradicionalno dve prijateljske zemlje koje imaju veoma dobre odnose" i otkrio da je Hrvatska obezbedila 10.000 vakcina protiv kovida-19 za stanovnike na KiM.

Donika Grvala je rekla da je Hrvatska podržavala Kosovo i pre jednostrano proglašene nezavisnosti i da je podrška nastavljena u kasnijim fazama razvoja.

- Razgovarali smo i o spoljnopolitičkim prioritetima Kosova i evroatlantskim integracijama i potrebi da imamo kontinuirane konsultacije sa hrvatskom državom, kako bismo imali koristi od hrvatskog znanja i iskustva - dodala je Grvala.

Hrvatski ministar se kasnije u Prištini sastao sa predsednicom lažne države Vjosom Osmani, a onda i s premijerom Aljbinom Kurtijem.

Osmani je prenela hrvatskom ministru da proces dijaloga sa Beogradom ne bi trebalo da bude povezan s liberalizacijom viza jer je prema njenim rečima Priština već ispunila kriterijume uprkos činjenici da je bilo dvostruko više kriterijuma od ostalih zemalja.

(Kurir.rs/RTS)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track