ŠTA DONOSI NOVI NON-PEJPER: Za Kosovo specijalni status u okviru Srbije na 99 godina, Albancima - srpsko državljanstvo!
Foto: Printscreen

POLITIKA

ŠTA DONOSI NOVI NON-PEJPER: Za Kosovo specijalni status u okviru Srbije na 99 godina, Albancima - srpsko državljanstvo!

Politika -

Autori navodnog dokumenta, koji citira nemački list Cuerst, nisu poznati. Predlaže se da na Kosovu i u Srbiji u aprilu 2022. budu održani zajednički izbori. Sve je u skladu s Rezolucijom 1244

Nakon navodnog slovenačkog, potom i francusko-nemačkog, pojavio se još jedan non-pejper koji se bavi rešavanjem kosovskog pitanja! Naime, nemački magazin Cuerst (Zuerst) objavio je da postoji novi non-pejper u vezi sa Kosovom, koji predviđa da južna srpska pokrajina dobije specijalni status u okviru Srbije na 99 godina.

- Pojavio se novi takozvani non-pejper. Ponovo nisu poznati autori, a dokument, u koji je redakcija imala uvid, sadrži 16 tačaka i predstavlja mali diplomatski podvig jer ne krši ni u jednoj tački Rezoluciju Saveta bezbednosti UN 1244 - ističe Cuerst.

Balkan, Mapa
foto: Profimedia

Taj non-pejper predlaže, kako se navodi, da svi građani Kosova, a posebno se pominje 873.000 kosovskih Albanaca, treba da dobiju državljanstvo Republike Srbije. Takođe se predlaže da na Kosovu i u Srbiji u aprilu iduće godine budu održani zajednički izbori, i to na svim nivoima. U non-pejperu se navodi da bi izabrani guverner Kosova trebalo da bude i zamenik predsednika Narodne skupštine Srbije, piše Cuerst, koji se povezuje sa nemačkom desnicom. Uz to, na 99 godina Beograd mora garantovati specijalni status za pokrajinu Kosovo. Promet robe između Kosova i Srbije ponovo bi trebalo da se podstakne, a obezbeđivanje spoljnih granica preuzeli bi službenici Kosova i Srbije zajedno.

Kako se tvrdi, ambasador Srbije pri UN, prema ovom non-pejperu, trebalo bi da ima zamenika određenog od prištinskih vlasti.

Ovaj novi dokument, prema Cuerstu, razlikuje se od ostalih predloga time što bi mogao stvarno da oživi debatu o budućnosti i među kosovskim Albancima. Novi non-pejper predviđa Kosovo kao pokrajinu u sastavu Srbije, ali, što je novo, dodaje magazin, predlog je da postoji neka vrsta partnerstva između Beograda i Prištine.

Realizaciju ovakvog rešenja, smatra magazin, mogle bi da miniraju SAD, jer bi mirni dogovor Beograda i Prištine značio potiskivanje SAD sa Balkana.

Milisav Paić Predlozi nisu loši

Diplomata Milisav Paić za Kurir ocenjuje da je ovaj dokument korak u dobrom pravcu, te da treba videti koji međunarodni autoriteti stoje iza njega:

- Ovo sada je jedan vrlo interesantan pristup, koji je očito baziran na Rezoluciji Saveta bezbednosti 1244 u kojoj se kaže da rešenje treba tražiti u vidu visokog stepena autonomije u okviru države Srbije, kao međunarodno pravnog naslednika bivše države. On je vrlo interesantan jer predviđa da samo Srbija ima međunarodno pravni subjektivitet, a da Albanci na KiM uživaju najviši stepen autonomije u okviru Srbije. Svakako je vrlo interesantan predlog i predstavlja mnogo bolju osnovu za pregovore nego dosadašnji zahtevi Zapada.

Foto/Source:Printscreen/

I. Ž.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track