NAPETO NA BRDU KOD KRANJA! Osmani optužila Srbiju za genocid, Vučić nije ostao dužan: Ako je druge sramota da vam kažu evo ja ću
Foto: EPA/Georgi Licovski, Marina Lopičić, Predsedništvo Srbije

Varnice na Brdu kod Kranja

NAPETO NA BRDU KOD KRANJA! Osmani optužila Srbiju za genocid, Vučić nije ostao dužan: Ako je druge sramota da vam kažu evo ja ću

Politika -

Verbalni sukob između predsednika Srbije Aleksandra Vučića i Vjose Osmani, predsednice Kosova, obeležio je prvi plenarni sastanak lidera zemalja Zapadnog Balkana u okviru procesa Brdo - Brioni koji se održava danas na Brdu kod Kranja.

- Probajte dogovor da postignete, kompromis, a to što ćete tužbama da pretite pala muva na medveda, što bi se u našem narodu reklo - poručio je Vučić Vjosi Osmani tokom napetog dijaloga, a prenosi izvor.

Osmani je najpre protestovala jer se u zajedničkom dokumentu, koji bi trebalo da bude usvojen, ne pominje pojam država, a zatim je optužila Srbiju da idejama menjanja granica "ruši kosovsku nezavisnost".

Vučić je odgovorio da se Srbija "ne slaže da vas zovemo countries - evo ja da vam kažem, ako je druge sramota da vam kažu".

- Što se tiče promene granica, vi ste ih promenili otcepljenjem delova teritorije suverene države. Niste primljeni ni u UN. Mi smo tražili da ne bude promene granica, ali onih zemalja koje su pravno i međunarodno priznate. A ne princip kad se Srbija cepa onda može, kad neko drugi pita onda ne može - odgovorio je Vučić.

Osmani je ponovo optužila Srbiju za genocid nad kosovskim Albancima tokom sukoba na Kosovu i širenje "malignog uticaja na Kosovo", a zatim je zatražila da se pokrene proces o nestalima.

Vučić je na to odgovorio da "ne sme ni da kaže koliko srpskih porodica traži pravdu".

- Rekao sam na sastanku sa evropskim institucijama da vi ukažete na bilo koje mesto u Srbiji, jer mi Kosovo smatramo Srbijom, kao i u centralnoj Srbiji, gde se nalazi bilo koje mesto gde je moguće naći nestale, odmah ćemo da ih iskopamo. Ali brutalno se albanska strana suprotstavila našoj ideji jer bi to značilo da i mi možemo da pokažemo mesta, kao na primer u Đakovici. Jer se plašite da otvorite, plašite se šta biste mogli da nađete - rekao je Vučić.

Vučić je optužio Vjosu Osmani da pričom o pravdi i genocidu šalje poruku da ne želi kompromis i dijalog, jer se nada da će se Beograd uplašiti pretnji.

- E, neće biti ništa od toga. Maligni uticaj, a to je prva reč koju na engleskom naučite, imaju oni koji su hteli da razaraju suverene države. Probajte dogovor da postignete, kompromis, a to što ćete tužbama da pretite pala muva na medveda, što bi se u našem narodu reklo - rekao je Vučić.

Prvi plenarni sastanak lidera zemalja Zapadnog Balkana u okviru procesa Brdo - Brioni, koji se održava danas na Brdu kod Kranja, počeo je u kongresnom centru. Prema ranijim najavama, na njemu će se razgovarati o zajedničkim zaključcima, možda i deklaraciji, o nepromenjivosti granica na Zapadnom Balkanu, a biće reči i o posledicama pandemije korona virusa i ekonomskom oporavku regiona.

Sastanku koji se odvija iza zatvorenih vrata prisustvuju predsednik Srbije Aleksandar Vučić, predsednik Hrvatske Zoran Milanović, predsednik Albanije Ilir Meta, predsednik Crne Gore Milo Đukanović, članovi Predsedništva BiH Milorad Dodik, Željko Komšić i Šefik Džaferović, predsednik Makedonije Stevo Pendarovski i predsednica privremenih prištinskih institucija Vjosa Osmani.

(Kurir.rs/Novosti)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track