BELIVUK PREPISAO PLAN ZEMUNSKOG KLANA KOD HALE LIMES: Preseći Vučićevu kolonu pod pratnjom, pa OTVORITI VATRU IZ MITRALJEZA!
Foto: Marina Lopičić

NA TOPČIDERSKOJ ZVEZDI

BELIVUK PREPISAO PLAN ZEMUNSKOG KLANA KOD HALE LIMES: Preseći Vučićevu kolonu pod pratnjom, pa OTVORITI VATRU IZ MITRALJEZA!

Politika -

Mafijaški klan Veljka Belivuka planirao je da izvrši atentat na predsednika Aleksandra Vučića 5. ili 6. februara na kružnom toku Topčiderska zvezda u Beogradu! Plan je bio da se kolona predsednika "preseče" rafalima iz protivoklopnog mitraljeza "brauning" koji je pronađen u mafijaškom šteku u Ritopeku.

Kako je do sada utvrdila istraga, Belivuk i ekipa nameravali su da "brauning" postave na kamion sa ceradom, koja bi se podigla u trenutku nailaska predsedničke kolone automobila.

"Za taj napad imali su spreman i redenik sa nanizanih gotovo stotinu specijalnih 'antipancir' metaka kalibra 12,7, koji bez problema može da probije svaku blindu. Imali su i određenog pucača, sve je bilo spremno za atentat. Država je to, na sreću, na vreme saznala i zlo je sprečeno", prenosi sagovornik iz istrage.

Zamalo veliko zlo

Veljko Belivuk i njegovi saradnici uhapšeni su u rano jutro 4. februara, samo 24 časa odnosno 48 sati pre realizacije "paklenog plana"!

"Članovi Belivukove bande slali su jedni drugima poruke: 'Akcija u petak ili subotu', kao i: 'Akcija sa kamionom', koje su na vreme primećene i dešifrovane kao preciziranje plana za atentat! Samo nekoliko dana pre toga policija je imala saznanja da se nešto sprema i na dan svečanog otvaranja Spomenika Stefanu Nemanji u Beogradu 27. januara, na kojem je govor držao predsednik Vučić i što je, prema obaveštajnim saznanjima, bio prvi termin za pokušaj ubistva predsednika", kaže izvor Informera.

O planiranom atentatu govorio je i sam Aleksandar Vučić.

"Upravo zbog tih saznanja o atentatu imali smo najveći broj naših snajperista na otvaranju Spomenika Stefanu Nemanji. Nisam nosio pancir i nikada neću da ga nosim! Vulin (ministar policije, prim. aut.) tresao se od straha, a ja sam izašao i pročitao svoj govor. E sad… Da li sam ja bio meta ili neko drugi, još nemamo čvrste dokaze, ali imamo dokaze da su oni govorili da im je veoma malo nedostajalo, samo 48 sati da preuzmu svu vlast u Srbiji", rekao je Vučić za TV Prva.

oružje, Ritopek
foto: MUP

On je dodao i da je pronađeno oružje koje je bilo namenjeno za likvidaciju i da je to oružje sa skladišta MUP.

"Policija povremeno prodaje viškove oružja firmama koje su ovlašćene za tu delatnost. Iz jedne takve prodaje potiče i oružje nađeno kod Belivuka. Naše je sada da nađemo ko je kupio to oružje i predao ga mafijašima. Tu je bila i pancirna municija, koja je očigledno planski nabavljena… Blindirano vozilo koje sam dobio na poklon od šeika Muhameda ne može se probiti običnim automatom. Ali ako uzmete ovu municiju koju smo pronašli kod Belivuka, napravićete pesak od tog automobila", rekao je predsednik.

Komentarišući sve ovo, pukovnik KOS u penziji Ljuban Karan kaže da se sada potvrđuje kakve je opasne namere imao kriminalni klan, koji je, kako kaže, stvorio sve uslove za prevrat.

"Obezbeđeno je adekvatno oružje i izvršena je obuka u gađanju štićene mete snajperom i teškim mitraljezom. Imali su arsenal oružja kojim su mogli nakon toga da naprave haos i upadnu u državne institucije. Imali su podršku nekih visokih funkcionera MUP, kao i mogućnost da koriste tehniku za prisluškivanje i sve ostalo što im je potrebno iz ove institucije. I, što je veoma važno, imali su podršku unutrašnjih političko-tajkunskih struktura i spoljnjeg faktora. Imali su jasan i ostvariv plan kako da sruše vlast i kako da silom uspostave novu. Prema tome, plan je bio realan i presečen je u zadnji čas", naglašava Karan.

"Recept" iz 2003.

Orhan Dragaš, direktor Međunarodnog instituta za bezbednost, kaže da je Belivuk svoj "recept" za državni udar prepisao od "zemunskog klana", koji ga je primenio 2003. godine kada je ubijen premijer Srbije Zoran Đinđić.

"Sve ovo već smo gledali 2003. i znamo, nažalost, kako se završilo. Recept je potpuno isti, ali ja sam uveren da baš zbog te naučene lekcije nećemo imati tragičan ishod kakav smo imali u to vreme. Najvažnije je da na ovom polju rade BIA, MUP i strukture u vojsci koje su odgovorne za Vučićevu bezbednost. Na njima je presudna odgovornost za to da li će u ovom izuzetno ozbiljnom slučaju koji prevazilazi razmere klasičnog kriminala pobediti pravo i država, ili će trijumfovati ubice i zločinci", kaže Dragaš, koji ističe da je veoma važno što se u ovom opasnom bezbednosnom izazovu predsednik Aleksandar Vučić ponaša kao državnik.

"Vučić je izneo izuzetno uznemiravajuće činjenice. Veoma je opasno relativizovati rizik kojem je bio i kojem je još izložen, a to upravo rade njegovi politički oponenti. Još opasnije je to što su i Vučić i njegova porodica izloženi pokušajima kriminalizacije, čime se pravi atmosfera da je normalno i logično da ga neko likvidira", zaključuje Dragaš.

Zoran Đinđić
foto: Beta Milan Obradović

Podsetimo, na isti način "zemunski klan" planirao je da ubije premijera Zorana Đinđića 2003. godine, dvadesetak dana pre atentata ispred zgrade Vlade Srbije.

U petak 21. februara 2003, oko pola deset izjutra, na autoputu Beograd–Zagreb u blizini hale Limes u Novom Beogradu, kamion marke "mercedes" sa austrijskim tablicama naglo je iz srednje trake krenuo u levu, kojom je upravo prolazila kolona službenih limuzina u kojoj se nalazio i premijer Đinđić. Kamion je presekao put koloni i zamalo udario u BMW iz Đinđićeve pratnje, ali je vozač limuzine u poslednji čas i sam skrenuo levo, tik do bankine, i za dlaku izbegao udes. I kamion i konvoj su u prvi mah nastavili vožnju, ali su se posle stotinak metara izdvojila dva automobila iz pratnje, zaustavila kamion i privela vozača u obližnju stanicu saobraćajne policije. Za volanom je bio Dejan Milenković Bagzi, a plan je bio da, pošto zaustave kolonu pod pratnjom, iz suprotnog smera naiđu "zemunci" i otvore paljbu iz automatskog oružja. Paralelno sa njima, "rezerva" je bio Željko Tojaga, zvani Žmigi, koji je kod same hale čekao sa zoljom, kojom je mogao da raznese blindirana vozila.

Tajkuni za rušenje Vučića dali više od milijardu evra

Prema procenama predsednika Srbije, tajkuni su uložili više od milijardu i 200 miliona evra u njegovo političko rušenje.

"Ulažu u jedan medij, u drugi medij, u treći medij, u analitičare… Za jednog smo mislili da je navijački analitičar, a on je uzeo 200.000 dolara od američke ambasade. Nije ni on baš toliko lud da radi za džabe"…, rekao je Vučić.

(Kurir.rs/Informer)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track