VUČIĆ PRIMIO ORDEN U MANASTIRU PROHOR PČINJSKI: Obećavam da ćemo se boriti za Srbiju i da nećemo biti ničiji podanici
Foto: screenshot Tanjug

obeležavanjE 950 godina manastira

VUČIĆ PRIMIO ORDEN U MANASTIRU PROHOR PČINJSKI: Obećavam da ćemo se boriti za Srbiju i da nećemo biti ničiji podanici

Politika -

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvuje danas svečanoj akademiji povodom obeležavanja 950 godina manastira Svetog Prohora Pčinjskog.

- Velika mi je čast i hvala vam na ovom ordenu. Nisam neko ko inače žudi za nagradama, ali mnogo znači ovaj orden. Čini mi se da kada zajedno rastu srpska država i srpska crkva da je tada i najbolje našim građanima - rekao je predsednik.

O odlasku u Brisel

- Uprkos pritiscima koji dolaze sa Kosova i Metohije od strane albanskih političara, uprkos pretnjama, koliko sutra idem u Brisel i predvodiću našu delegaciju i biće još mnogo takvih razgovora. Jednu stvar mogu da vam obećam, stvari nisu ružičaste za nas, obećavam da ćemo se boriti za Srbiju, da nećemo biti ničiji podanici osim što ćemo uvek biti sluge svoga naroda i svoje države. Borićemo se čvrstinom, odgovornim i ozbiljnim stavom. Hoćemo da pobeđujemo novim fabrikama, većim platama i penzijama i jedino što ćemo da kažemo ništa vaše nećemo, ništa tuđe, samo vam nećemo dati da budemo po merilima nekih drugih. Sa sigurnošću vam kažem da ćemo čuvati i štititi i Kosovski zavet i Vidovdan.

Aleksandar Vučić, Manastir Prohor Pčinjski
foto: screenshot Tanjug

Dodao je i da "moramo da radimo još više da se borimo još više i da budemo još uspešniji. Posle ordena Svetog Save jedini sam srpski predsednik koji je primio taj orden u istoriji i mnogo mi znači jer je neko primetio koliko se borimo."

Obaveza više

Uz orden koji je primio istakao je i da je dobio obavezu više.

- Devet i po vekova su obaveza i odgovornost, naša je obaveza da narodu koji živi ovde da obezbedimo opstanak i da uradimo sve ono što smo izgubili u pretohodnih 30 godina. Da pokrenemo fabrike, da bujanovačka banja bude mesto gde će se okupljati ljudi iz cele Srbije, da mladi žive ovde - kazao je predsednik.

Aleksandar Vučić, Manastir Prohor Pčinjski
foto: screenshot Tanjug

Savet pravoslavne Eparhije vranjske doneo je odluku da predsedniku Vučiću dodeli orden Prepodobnog Prohora Pčinjskog, orden je uručio episkop vranjski Pahomije.

Aleksandar Vučić, Manastir Prohor Pčinjski
foto: screenshot Tanjug

Predsednik Vučić je pokrovitelj proslave i njemu će na svečanosti biti dodeljen orden Eparhije vranjske "Prepodobni Prohor Pčinjski".

Proslavi jubileja manastira prisustvuju i srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik, ministri u Vladi Srbije Nebojša Stefanović, Tomislav Momirović, Tatjana Matić, Maja Popović, Nikola Selaković, direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković, kao i ministar bez portfelja Novica Tončev.

Svečana akademija započela je pesmom posvećenoj svetom Prohoru Pčinjskom i himnom Srbije.

Arhijerejsku liturgiju od 9 služio je patrijarh Porfirije.

Patrijarh Porfirije poručio je da je molitva Hristova njegovom ocu poziv na jedinstvo i to ne na bilo kakvo jedinstvo, ne na jedinstveno u ideologijama ovoga sveta, ne na jedinstva koja nas dele od drugih, nego na jedinstvo upravo u Hristu.

Na putu do manastira predsednik Vučić posetio je vinariju u Vranju.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track