Najnovije vesti

VUČIĆ PRED PUT U BRISEL POSLAO JASNU PORUKU KURTIJU: Nemoj više da nam pretiš, nemojte da se igrate tih igara sa nama
Foto: screenshot Pink tv

važni razgovori

VUČIĆ PRED PUT U BRISEL POSLAO JASNU PORUKU KURTIJU: Nemoj više da nam pretiš, nemojte da se igrate tih igara sa nama

Politika
13:54h

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da "nisu neki dani pred nama i nije ružičasta situacija i nije vreme za velike reči već za čvrst stav i da pokažemo koliko želimo dijalog."

On je istakao da je treba da pokažemo koliko nam je važno da gledamo u budućnost i da sačuvamo mir i stabilnost.

Povodom tužbi za genocid od strane Aljbina Kurtija, predsednik ističe da time dokazuje da on nije spreman za dijalog.

- Svakog dana albansko rukovodstvo napada Srbiju. On to ponavlja kao Paja Patak svaki dan. Moja poruka Kurtiju je nemoj više da nam pretiš, nemojte da se igrate tih igara sa nama. On će nama da preti tužbom za genocid, a mi ćemo da se sigiramo, pa će neko treći da ih sprečimo, a vi priznajte nezavisno Kosovo. Slobodno podnesi tužbu pa ćemo da vidimo ko je počinio genocid. To pokazuje da su oni protiv dijaloga - rekao je predsednik Vučić.

Aleksandar Vučić, Manastir Prohor Pčinjski
foto: screenshot Pink tv

- On može da dovede neke ljude, možemo i mi, ali to opet pokazuje da nije spreman na dogovor. U Brisel vredi ići, jer nemate alternativu u razgovoru, jer je svaki razgovor bolji od ispaljenog metka. Ja hoću da sačuvam mir. Ako oni to ne žele i ako misle da time ucenjuju i prete, neka nastave sa tim - dodao je predsednik.

Istakao je i da "voleti svoju naciju, nije ništa loše, to je kao da volite svoju porodicu."

- Autošovinizam je imanentan beogradskim kvazi intelektualcima, i srećan sam što moja pamet neće dosegnuti taj nivo koliko oni mrze svoj narod, dodao je predsednik.

O uspesima Srbije

Predsednik se dotakao i uspeha koji je Srbija postigla, najavivši da ćemo ponovo biti u samom vrhu Evrope, samo ako budemo marljivi i vredni.

- Morate da razgovarate sa svima, kao što morate da dovodite investitore. Mislite da je neko srećan u Evropi, ko ne daje nikakve pare nama, mi budemo ispre dnjih. A to možemo samo ako smo vredni, marljivi, i opet možemo da budemo prvi ili drugi u Evropi. Nemojte da imate iluzije. Njegova Svetost mi je rekao: "Čestitamo, sjajni su uspesi, ali što mora da se priča o tome?" Zamislite da ne smem da pričam o stopi rasta, stopi javnog duga? - pitao se predsednik.

EU ne otvara nova poglavlja

Kada je reč o tome da EU ne otvara poglavlja i pregovore sa zemljama Zapadnog Balkana, predsednik Vučić kaže da nema zelenog svetla ni za koga.

- Video sma da se Ana nasekirala, mučila se, radila tri meseca danonoćno da bi se spremili za klastere, uradili su odmotavanje, akcize, ma sve što su tražili, i ništa. Moja poruka je da nastave da rade, mi smo na evropskom putu. Izborićemo se na kraju, kada vidimo naše stope rasta i vidimo njihove - dodao je predsednik povodom situacije sa EU.

O delima svedoče ordeni

Predsednik je govorio i o napadima i pretnjama smrću koje dobija svakodnevno.

- To kada napadaju mene, ili govore "Smrt Vučiću" mene to ne pogađa, smeta mi samo što napadaju moju decu. To što oni govore o meni mene ne vređa, ja znam šta sam uradio. Videli ste danas da sam dobio orden, dobio sam i najviši oreden Svetog Save, prvog reda, baš zato što se bavimo očuvanjem duhovnih vrednosti. Mnogima se ne sviđa ni orden od Putina, od Zemana i ostalo - nastavljao je Vučić.

Protesti opozicije

Povodom protesta u Zrenjaninu i pokušaja dela opozicije da oteraju investitore iz ovog grada, predsednik ističe da se neprijatno oseća, jer to može da otera investitore.

- Užas koliko se neprijatno osećam pred ljudima koji treba da ulože 850 miliona evra. Od toga će Zrenjanin da živi, a mogu da ih oteraju. Uprkos svim problemima, nekima smetaju petlje, putevi sa ove, one strane. Ja razumem da svako hoće da vidi zelenilo, ali mi smo se svi doselili u zgrade, pustite ljude. To je zaneman za politiku, moja je zeleno drvo. Posadili smo sto puta više drveća, nego vi svi zajedno - objasnio je Vučić.

Podsetimo, predsednik je danas prisustvovao svečanoj akademiji povodom obeležavanja 950 godina manastira Svetog Prohora Pčinjskog, gde je i primio orden Prepodobnog Prohora Pčinjskog.

Kako je predsednik ranije najavio sutra putuje u Brisel gde ga očekuju važni sastanci i razgovori, a u utorak je i nastavak dijaloga sa Prištinom.

- Sutra idem u Brisel, uprkos silnim pritiscima i pretnjama borićemo se za Srbiju, nećemo biti ničiji podanici, bićemo samo sluge svoga naroda i svoje države.

(Kurir.rs/Pink)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja