Oglasila se britanska ambasada: Evo šta je zvanični stav o dokumentima koja su objavljena o Srebrenici
Foto: AP/Peter Dejong, Profimedia

objavljeni na sajtu Nacionalnog arhiva Velike Britanije

Oglasila se britanska ambasada: Evo šta je zvanični stav o dokumentima koja su objavljena o Srebrenici

Politika -

Ratko Mladić, prvi predsednik Republike Srpske, Radovan Karadžić i još nekoliko visokih oficira Vojske RS pravosnažno su osuđeni u Haškom tribunalu kao učesnici udruženog zločinačkog poduhvata, koji su planirali i izvršili genocid nad muslimanima u Srebrenici.

Ipak, neki beogradski mediji u analizi ove presude pominjali su dokumenata britanskog Ministarstva odbrane, sa kojih je skinuta oznaka tajnosti, a koji navodno bacaju drugačije svetlo na dešavanja u Srebrenici. Važno je reći da britanska ambasada u Sarajevu iznosi službeni stav da je u Srebrenici ipak bilo genocida.

Ambasada Velike Britanije u BiH iznela je prošle godine službeni stav o prirodi dokumenta koji se pojavio u javnosti, kao i o službenoj poziciji koju Velika Britanija zauzima povodom događaja u Srebrenici.

- Nacionalni arhiv Ujedinjenog Kraljevstva, u cilju transparentnog delovanja, nedavno je objavio dokumente o Bosni i Hercegovini stare 25 godina. Neupitan stav Ujedinjenog Kraljevstva je da je u Srebrenici počinjen genocid. Merodavne ocene o događanjima u Srebrenici i drugim mestima su presude međunarodnih sudova, sam Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju je saslušao hiljade svedoka, za šta postoje milioni stranica transkripta.

Mediji tvrde da su ovi papiri objavljeni na sajtu Nacionalnog arhiva Velike Britanije, čiji su operativci sa terena u Srebrenici tih dana slali izveštaje centrali u London, koji su sabrani na oko 200 strana te da se u njima opisuju događaji koji su prethodili dešavanjima u Srebrenici i reakcije holandskog bataljona UN nakon ulaska srpske vojske.

Mediji tvrde da se u ovim izveštajima operativaca navodno jasno navodi da Pale, kako oni oslovljavaju vlasti RS, nisu imale plan da osvoje enklavu Srebrenica, već da je do napada došlo na inicijativu lokalnog komandira.

dokument, Srebrenica
foto: Printscreen
dokument, Srebrenica
foto: Printscreen

- Akciju na Srebrenicu je zbog toga pokrenuo lokalni komandir, a napad je izvršen samo sa jednom četom i četiri tenka. Potisnuli su snage Armije BiH nazad ka Srebrenici. Srbi nisu planirali ulaz u enklavu i njeno zauzimanje, već su se na to odlučili nakon što su konstatovali da je otpor Armije BiH vrlo slab. Ne mislimo da je deo plana iz Pala da se enklava pregazi, govori se između ostalog u dokumentima.

Inače, o dokumentima britanske vlade o Srebrenici pisao je i list Politika u januaru prošle godine.

Da podsetimo, bivši komandant Vojske Republike Srpske Ratko Mladić 8. juna 2021. osuđen je pravosnažno na doživotni zatvor zbog genocida, zločina protiv čovečnosti, kršenja zakona ili običaja ratovanja tokom rata u BiH 1992-1995. Žalbeno veće Haškog tribunala potvrdilo je prvostepenu presudu kojom je Mladić proglašen krivim po deset tačaka optužnice – za učešće u genocidu u Srebrenici, progon, istrebljenje, ubistvo, deportaciju stanovništva, prisilno premeštanje stanovništva, terorisanje stanovništva, protivpravne napade na civile i uzimanje talaca. Žalbeno veće nije usvojilo žalbu Tužilaštva da Mladić bude proglašen krivim za genocid u šest opština u BiH – Sanski Most, Vlasenica, Foča, Kotor Varoš, Ključ i Prijedor – za šta je prvostepenom presudom bio oslobođen.

(Kurir.rs/Večernje novosti/Politika)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track