Najnovije vesti

OPLJAČKALI 40 MILIONA! VUKOV FINANSIJER PAO ZBOG PRANJA PARA! Jeremić preti: Brutalno ću vam se revanširati!
Foto: Marina Lopičić, Dragana Udovičić, MUP

Uhapšeni

OPLJAČKALI 40 MILIONA! VUKOV FINANSIJER PAO ZBOG PRANJA PARA! Jeremić preti: Brutalno ću vam se revanširati!

Politika

Zoran Vučković, nekadašnji direktor DSS koji je vodio i navodno finansirao
kampanju Vuka Jeremića, uhapšen je juče s još dvojicom odgovornih lica zbog
višemilionskih malverzacija u JP „Resavica“

Pripadnici MUP u saradnji sa BIA, po nalogu Tužilaštva za organizovani kriminal, uhapsili su juče tri osobe zbog sumnji da su malverzacijama u vezi sa ugovaranjem kupovine vozila i radnih mašina oštetile JP za podzemnu eksploataciju uglja „Resavica“ za oko 40 miliona dinara! Među uhapšenima je i Zoran Vučković, saradnik i finansijer stranke Vuka Jeremića, a nekadašnji direktor DSS!

Zbog postojanja osnova sumnje da su učinili krivično delo zloupotreba položaja uhapšen je Marko Vuković (37), odgovorno lice JP „Resavica“, a sa njim i Vladimir Perović (37), odgovorno lice preduzeća „Rembas trans d. o. o.“ Resavica, dok se Zoran Vučković (52), odgovorno lice „Imperija kompani A3 plus d. o. o.“ iz Beograda tereti za krivično delo pranje novca. Takođe, krivična prijava podneta je protiv 55-godišnjeg muškarca iz preduzeća „Rembas trans“ zbog sumnje da je učinio krivično delo zloupotreba službenog položaja. Procenjuje se da ukupna šteta i protivpravna imovinska korist koju su navodno prisvojili „Imperija kompani A3 plus“ i osumnjičeni Vučković iznosi 39.519.699,04 dinara.

Pritvor

Osumnjičeni se terete da su u periodu od maja 2018. godine do novembra 2020. godine organizovali navodnu nabavku većeg broja autobusa i radnih mašina za potrebe preduzeća „Rembas trans d. o. o.“ iz Resavice od preduzeća „Imperija kompani A3 plus d. o. o.“ iz Beograda.

Istovremeno, JP za Podzemnu eksploataciju uglja „Resavica“ je preduzeću „Imperija kompani A3 plus“ na ime depozita kao garancije za realizaciju navedenog posla isporučilo ugalj iz svog proizvodnog asortimana, uplatilo novac i ustupilo potraživanja u ukupnom iznosu od 47.591.172 dinara, iako preduzeće „Imperija kompani A3 plus“ nije izvršilo ugovorenu isporuku vozila i radnih mašina, već je isporučilo samo jedan autobus. Na taj način oni su, kako se sumnja, oštetili JP za PEU „Resavica“ za ukupno 39.519.699 dinara i omogućili sticanje protivpravne imovinske koristi preduzeću „Imperija kompani A3 plus“ Beograd u iznosu od 24.519.699 dinara, kao i sticanje protivpravne imovinske koristi odgovornom licu preduzeća „Imperija kompani A3 plus d. o. o.“ Beograd.

Osumnjičenima je određeno zadržavanje 48 časova i oni će, uz krivičnu prijavu, biti privedeni nadležnom tužilaštvu.

Pokušao da se opere

Na vest da je uhapšen njegov finansijer, burno je, pretnjama medijima, reagovao na Tviteru Vuk Jeremić. Iako je Vučković javno govorio da radi kampanju za Jeremića, lider Narodne stranke je pokušao da se od njega opere.

- Lažovčine koje će biti predmet brutalnog revanšizma, na čelu sa svojim urednicima. Cvileće da su morali da lažu da bi obezbedili egzistenciju. To neće biti zadovoljavajuća odbrana. Niko od uhapšenih nema nikakve veze ni sa mnom, niti sa Strankom naroda - napisao je Jeremić na Tviteru.

Ipak, podsećanja radi, sam Vučković nije krio bliske veze s Jeremićem. Vučković je, inače, do 2017. godine bio direktor DSS.

- Otkako je iz DSS otišla Sanda Rašković Ivić, nisam više osećao da treba da ostanem u stranci, nisam se slagao sa tom politikom. Zato sam podneo ostavku na funkciju direktora DSS i napustio stranku. Sada sam angažovan u Jeremićevoj kampanji za predsedničke izbore - rekao je Vučković za Alo 2018. Dodao je i da se nada nekoj funkciji u NS.

Ekipa Kurira

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja