ŠOK TAJNE: Đinđić hteo Slobu da spasi hapšenja, Marija ocu pred put u zatvor rekla: "Je**la te Mira tvoja, ubila te s julovcima!
Foto: Profimedia, Sasa Stankovic EPA, Slobodan Pikula EPA

isplivali detalji

ŠOK TAJNE: Đinđić hteo Slobu da spasi hapšenja, Marija ocu pred put u zatvor rekla: "Je**la te Mira tvoja, ubila te s julovcima!

Politika -

Premijer je 2001. bivšem predsedniku preko posrednika poručio: "Reci onoj tvojoj budali da ide u taj Požarevac i da se više ne javlja ni bogu ocu. Da nestane. Da mi pomogne da ga spasem..." Nije ga poslušao

Dvadeset godina nakon hapšenja bivšeg predsednika Srbije Slobodana Miloševića i kasnijeg isporučenja Haškom tribunalu pojavljuju se novi šokantni detalji iz tog perioda! Navodno je tadašnji premijer Zoran Đinđić uputio ponudu Miloševiću da se povuče iz javnog života i tako izbegne hapšenje.

Dva susreta

Taj predlog uputio je februara 2001. na sastanku s Branislavom Ivkovićem, tadašnjim šefom poslaničke grupe socijalista, piše nedeljnik Ekspres. Kako se navodi, Đinđić i Ivković sreli su se nasamo. Jedini premijerov zahtev bila je, donekle, molba koju je Ivković trebalo da prenese Miloševiću - da se konačno "mane politike", da se skloni, da se "zatvori u Požarevac i da ne daje glasa od sebe".

- Rekao je da želi da sačuva Miloševića, da mu nije potrebna ljaga da je međunarodnom sudu isporučio predsednika države. Preklinjao me je da se skloni u Požarevac i da ga "ni poštar kad donosi poštu ne vidi". Sve sam preneo Miloševiću - kaže Ivković. Ta ponuda ipak nije prihvaćena, to jest Milošević nije prekinuo svoje političke aktivnosti.

Slobodan Miloševic
foto: EPA Srđan Suki

Kada su se njih dvojica naredni put sreli, okolnosti su bile drugačije.

- Milošević je bio uhapšen, a Ivković je premijeru doneo pismo od njegove supruge Mire Marković. Iz pisma se moglo zaključiti da su se Đinđić i Markovićeva često viđali tokom devedesetih, te da je postojala i mogućnost da on uđe u vlast. Markovićeva je sada u tom tražila od Đinđića bolje zatvorske uslove za Miloševića, ali i da sve učini da se "Slobodan pusti iz zatvora". Markovićeva je tada Ivkoviću rekla: "Možeš mu preneti moje obećanje da ćemo, kao što je ranije tražio, da se sklonimo u Požarevac, da Sloba neće da se pojavljuje u javnosti".

- Setio sam se prethodnog razgovora s Đinđićem s početka februara, rečenica poput: "Reci onoj tvojoj budali da ide u taj Požarevac i da se više ne javlja ni bogu ocu. Da nestane. Da mi pomogne da ga spasem..." Sada je Mira faktički to prihvatila, ali dva meseca kasnije. Odmah sam bio sumnjičav prema Đinđićevim mogućnostima za tako nešto, ali sam prihvatio da odnesem pismo - navodi Ivković.

Odneo je Đinđiću pismo, ali predlog Markovićeve nije uslišen. Đinđić je navodno rekao: "Mislim da je sada kasno."

Marija Milosevic
foto: EPA/ Slobodan_Pikula

Drama ispred vile

Ekspres je otkrio i nove detalje u danima hapšenja Miloševića marta 2001. u vili Mir u Beogradu. Posebno je bilo zanimljivo ponašanje njegove ćerke Marije. Naime, kada je trebalo ka CZ da krene kolona s vozilima u kojim je i Milošević, nastala je drama. Pred sam polazak kolone vozila u kojoj je Milošević krenuo ka CZ, Marija se ponovo zatrčala ka njemu. Raširio je ruke kako bi je zagrlio i pokušao da poljubi u glavu, ali ga je ona udarala vrišteći: "Budalo jedna, ubij se, je**li te Mirini julovci, je**la te Mira tvoja, ubila te je sa svojim julovcima...", piše Ekspres.

Kurir.rs/J. M.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track