Najnovije vesti

PAKT PROTIV SRBIJE! Crna Gora pokrenula talas udara! Sarajevo i Priština samo idu stopama Podgorice!
Foto: Boris Pejovic EPA, Profimedia, Pakenzo Tribouillard

Udruženi napad na našu zemlju

PAKT PROTIV SRBIJE! Crna Gora pokrenula talas udara! Sarajevo i Priština samo idu stopama Podgorice!

Politika
09:27h

Region gotovo sinhronizovano uveo nova pravila ponašanja i nametnuo kazne za negiranje navodnog genocida u Srebrenici. Cilj je udar na Srbiju i kidanje veza sa RS, ocenjuju sagovornici Kurira

Politički talas koji je regionu nametnuo nesvakidašnja pravila ponašanja - kažnjavanje svakoga ko negira genocid u Srebrenici - zapravo je unapred pripremljen plan uperen protiv Srbije, ocenjuju sagovornici Kurira.

Prva je iskočila Crna Gora,koja je, uprkos revoltu prosrpskih stranaka iz vladajuće većine, ispunila diktat pojedinih struktura sa Zapada i usvojila antisrpsku rezoluciju uz pomoć glasova bivšeg režima Mila Đukanovića.

Ovaj potez Podgorice pokrenuo je lavinu - ubrzo se i kosovski parlament pridružio ovom udaru na Srbiju, a tim putem krenulo je i Sarajevo, zahvaljujući nalogu odlazećeg visokog predstavnika za BiH Valentina Incka.

Valentin Incko
foto: Profimedia

Pritisak i ucena

Bivši šef diplomatije Živadin Jovanović objašnjava za naš list da je na delu koncept pojedinih zapadnih centara moći, čiji je cilj da se nanese što veća šteta Srbiji i srpskom narodu.

- Jasna je želja i nastojanje da se rukovodstvo Srbije drži pod pritiskom i ucenom da bi priznalo lažnu državu Kosovo. Ništa se iz ovih poslednjih dešavanja ne može razumeti izvan koncepta razbijanja Srbije. Kad se srpski narod dalje pocepa i sataniše, treba da prihvati ucenu i odrekne se KiM. Nevažno je ko će i odakle prvi da krene, jer sve zapravo počinje u Vašingtonu. Nijedna od tih državica nema resurse i kapacitet da vodi politiku nezavisne države - smatra naš sagovornik.

On upozorava da ova dešavanja vode daljoj destabilizaciji Balkana, ali će posledica biti i po stabilnost i bezbednost Evrope.

U interesu sila

Istoričar Srđa Trifković ocenjuje za Kurir da se iza svega kriju novi pokušaji da se stvari na Balkanu dovrše u interesu SAD.

- Reaktiviranje srebreničkog mita kao aduta za srubljivanje Republike Srpske mene uopšte ne iznenađuje. U ovoj kampanji vidim samo jedan aspekt sveukupnog napada na opstanak RS, koji traje od dolaska nove administracije u Vašingtonu. Za Bajdenov tim ovo je čak preči „nedovršeni“ posao na Balkanu, čak i od pritiskanja Srbije da prizna tzv. republiku Kosovo. Ta će se kampanja samo zaoštravati i ona iziskuje odlučniji odgovor zvaničnog Beograda. Jasnije je nego ikada da su interesi i sudbine Beograda i Banjaluke neraskidivo vezane, a upravo neprijatelji opstanka Srba zapadno od Drine žele da stvore utisak da iz tog scenarija Srbija može biti isključena - objašnjava naš sagovornik.

Vraćanje u mračno vreme

Politikolog Nenad Kecmanović ocenjuje da zbog odluke Incka da nametne zakon o zabrani i kažnjavanju negiranja genocida sledi internacionalizacija problema i dalje zaoštravanje situacije do međunarodne konferencije o Bosni. Kako je ocenio, ići će se logikom da je narod koji masovni zločin u Srebrenici neće da nazove genocidom i sam narod genocidaša, a Republika Srpska koju je stvorio takođe je genocidna tvorevina.

- Vraćaju nas u mračno vreme Volfganga Petriča i Pedija Ešdauna, vreme bonskih ovlašćenja, vreme nametanja zakona, smene izabranih političara i otimanja entitetskih nadležnosti - upozorio je Nenad Kecmanović.

Aleksandar Vučić jasan

Atmosfera najteža od okončanja rata

Aleksandar Vucic
foto: Zorana Jevtić

Predsednik Aleksandar Vučić rekao je da Srbija ne može da ostavi RS bez podrške u ekonomskom i svakom drugom pogledu i najavio da će izaći s predlogom kako da u budućnosti vodimo dijalog s Bošnjacima. On je naglasio da nametanje i oktroisanje odluka spolja nikada nije moglo da donese dobre rezultate. Vučić je rekao da se plaši da atmosfera jeste najteža i najuzavrelija od okončanja rata i potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma.

- Nadam se da svi razumeju da su mir i stabilnost prioritet i da moramo da razmišljamo o ekonomiji i o tome kako da živimo zajedno... Ponoviću to, iako sam video da su mnogi napadali, da moramo da pokušamo da sa njima izgradimo bratske odnose u budućnosti. Nisam siguran da su sve izjave njihovih lidera iz Sarajeva od velike pomoći, ali to je već druga stvar - poručio je Vučić.

stampano izdanje 28.07.2021.
foto: Kurir

NE PROPUSTITE

DANAS POKLON DODATAK U KURIRU! SASOMANGE.RS: Oglasnik za sve što tražiš u Srbiji

Kurir danas svim čitaocima poklanja dodatak Sasomange.rs - oglasnik za sve što tražiš u Srbiji na 32 strane sjajnog papira gde ćete pronaći veliki broj najrazličitijih oglasa.

Sasomange oglasnik je jedno mesto na kom ima sve! Kupite ili prodajte stan, kuću, plac, garažu, automobil, telefon, televizor, mikser, muzički instrument, nameštaj...

Ukoliko želiš da se oglašavaš unutar Sasomange.rs oglasnika, kontaktiraj prodaju na sasomange.prodaja@sasomange.rs i obezbedi svoje mesto u sledećem izdanju oglasnika.

Sasomange je onlajn oglasnik, koji se sastoji od internet portala i aplikacija, dostupnih i za iOS i za Android platforme. Celokupnu ponudu oglasa možete pronaći na Sasomange.rs, gde vas čeka preko 640.000 aktivnih oglasa u više od 90 kategorija i potkategorija.

Sasomange – jedno mesto na kom ima sve!

Sasomange
foto: AMG

Kurir.rs/Ivana Kljajić

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...
track