VUČEVIĆ PODNEO KRIVIČNE PROTIV VUČIĆA I VULINA: Dokazi koje smo priložili su vrlo jasni, verujem u pravosudni sistem naše države
Foto: ATAImages

u Republičkom javnom tužilaštvu

VUČEVIĆ PODNEO KRIVIČNE PROTIV VUČIĆA I VULINA: Dokazi koje smo priložili su vrlo jasni, verujem u pravosudni sistem naše države

Politika -

Potpredsednik SNS i gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević danas je sa advokatom Đorđem Kulmenskim predao u Republičkom javnom tužilaštvu krivičnu prijavu protiv Predsednika Republike Aleksandra Vučića i ministra unutrašnjih poslova u Vladi Republike Srbije Aleksandra Vulina.

Kako je naveo Vučević, prijava je podneta u vezi sa navođenjem dokaza koji su se prethodnih dana konstatno pojavljivali u medijima plasirali delimično od samih medija, plasiranih od onih koji su delimično predstavnici bivšeg režima i koji apliciraju i dovode u vezu predsednika i ministra MUP u vezu sa kriminalnom grupom Belivuk - Miljković.

- U ovoj krivičnoj prijavi mi tražimo da Republično javno tužilaštvo proceni koje je tužilaštvo nadležno i zatim utvrdi sve ove činjenice i javnost Srbije dobije odgovor kakav zaslužuje. Bez iniciranja i postupka u skladu sa zakonom sve se svodi na mogućnost spekulacija i različtih tumačenja i trvdnji i ono što naš advokat naziva medijsko krivičnog postupka. Naravno ovo govorim sa jasnom dozom cinizma, jer kad u medijima vodite postupak nemate mogućnost ni da odgovorite ni da saslušate ... Dokaze koje smo priložili , odnosno navode koje smo stavili u prilog krivičnoj prijavi su vrlo jasni. Naveli smo sve medije koji pisali, političke stranke koje su inicirale i bilo bi dobro da se predsenik i ministar policije saslušaju n ate okolnosti i kontekstu toga i u tom narativu koncipirana ova krivična prijava. Da ne bilo milimetra praznog prostora da li je bilo ovako ili onako, da ne bi bilo medijskih spekulacija, nego da se utvrdi onako kako jedino zakon i Ustav propisuju i pravosudni sistem nalaže, pred Tužilaštvom i nadležnim držanim organima.

krivična prijava, Aleksandar Vučić, Aleksandar Vulin
foto: Privatna arhiva

- Očekujemo da Tužilaštvo koje će biti određeno, ima konstantnu komunikaciju sa našim opunomoćnikom, da budemo obavešteni o svim radnjama, da eventualno priložimo druge navode budemo aktivni učesnici u postupku koliko je to u skladu sa zakonom dozvoljeno podnosiocima krivine prijave. Zato smo angažovali stručno lice koje je učestvovalo u koncipiranju krivične prijave i koje će biti ovlašćeno za komunikaciju sa Tužilaštvom i dalje praćenje ovog procesa. Kao građanin ove države i diplomirani pravnik advokat, verujem samo u ovakav put u utvrđivanju činjenica. Verujem u pravosudni sistem koliko god da nekad i ja budem više ili manje zadovoljan. Milim da su ovo bili veoma opasni navodi ne samo u smislu potencijalne krivično-pravne odgovornosti, nego je u pitanju stabilnost društva i uznemiravanje celokupne javnosti, odnosno utiska koji se plasirao nedelju dana građanima ne smo naše države, nego i šire, jer su to citirali i mediji iz regiona baveći se ovom temom. To što se akcentovali i potenciralo da postoji neka odgovornost predsednika države, ministra policije za organizovanu kriminalnu grupu koja je optužena od strane Tužilaštva za organizovani kriminal, izvolite da se ovo ispita i da se utvrde sve činjenice, a ne da se završi na tome da jedni mediji kažu jednu, a drugi drugo, treći treće, ili da se i bavimo da li je neko nešto izjavio ili ne. Neka Tužilaštvo da priliku onima koji se dovode u kontekst da daju svoje izjave.

Na pitanje novinara za koje konketno krivično delo goni Aleeksandra Vučića, on je naveo da nije dužan da navede o kom delu je reč.

- Inače, I da smo kvalifikovali delo, to uopšte nije obavezujuće za Tužilaštvo. Tužilaštvo je jedino u skladu sa zakonima Republike Srbije ovlašćeno da kvalifikuje delo. Kvalifikujem prijavu kao inicijalni akt da se utvrdi da li postoji veza najvišeg državnig rukovodstva sa ovom kriminalnom grupom. Na pitanje da li ima neka saznanja, Vučević je odgovorio kao i svi građani Srbije iz medija koji su informaciju plasirali kao notornu istinu i da to ni jednog trenutka nije dovedeno u sumnju.

- A da ne kažem na koji način se pojavio navodni zapisnik sa saslušanja u tužilaštvu. Tvrdim da tužilaštvo mora da raspravi te stvari i da ovo ne može da ostane na medijskim naslovima i medijskom krivičnom progonu nego da se o tome mora raspravljati pred nadležnim organima – izričit je on.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track