HRVATSKI MEDIJI O SNAZI VOJSKE SRBIJE: Pre 4 godine Srbija bila 20 mesta iza nas, a sad su ispred!
Foto: Instagram Printscreen/Budućnost Srbije

Srbija je najsnažnija u regionu

HRVATSKI MEDIJI O SNAZI VOJSKE SRBIJE: Pre 4 godine Srbija bila 20 mesta iza nas, a sad su ispred!

Politika -

BEOGRAD - Hrvatski portal 24sata.hr objavio je tekst pod naslovom "Strategija obrane 'srpskog sveta': Ovo je naoružanje koje je Vučić nabavio iz inozemstva", a u kome se piše o naoružanju Srbije.

U tekstu ovaj hrvatski portal citira istraživanje portala „Global Firepower“ (GF) a po kome je Srbija daleko prednjači nad Hrvatskom kada je u pitanju naoružanje.

naoružanje
foto: 24sata.hr Printscreen

"Prema GF indeksu Srbija zauzima 61, a Hrvatska 63. mesto. Pre četiri godine Hrvatska je bila 68, a Srbija 89. S druge strane stalno se ističe da će po BDP Srbija nagodinu prestići RH. Srbija ima preko 32 hiljade vojnika, raspoređeno u dve grane - Kopnenu vojsku i Ratno zrakoplovstvo i protuzrakoplovnu obranu naspram upola manje u Hrvatskoj vojsci", navodi se u tekstu 24sata.hr.

Dalje u tekstu Hrvati navode odakle je Srbija na čelu sa predsednikom Aleksandrom Vučićem nabavila vojnu opremu te navodeći karakteristike koje poseduje ta oprema.

"Srbija je najviše uložila u nabavu opreme ratnog vazduhoplovsta (RZ) i protuzrakoplovne obrane (PZO). Za potrebe RZ od RF su nabavljeni moćni helikopteri, četiri borbena helikoptera Mi-35M i tri borbeno-transportna helikoptera Mi-17V-5 (uz dva nova iz 2016.) i od Nemačke pet AirBus višenamenskih helikoptera H-145M, svi među najboljim u klasi. Ratno zrakoplovstvo vojske Srbije danas je bez sumnje jedno od najsnažnijih u regiji", priznaju Hrvati u ovom tekstu.

Hrvatski portal dalje navodi od koga je Srbija nabavila vojnu opremu te pišu da "RZ raspolaže s 14 aviona MiG-29, 11 jednoseda i 3 dvoseda, preciznije jednom eskadrilom. To nije dovoljno za ozbiljno ratovanje, nego samo za održavanje sposobnosti. MIG-29 je moderniziran na standard SM, avion je sada višenamenski namenjen za lovačko-presretačka delovanja protiv neprijateljskih letelica, a u pomoćnoj nameni za delovanja po ciljevima na zemlji i vodi".

Kurir.rs/24sata.hr/Novosti

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track