KAKVI SU BILI TAJNI SUSRETI I PREGOVORI O PREDAJI KARADŽIĆA: Haški istražitelj imao povez preko očiju kad se sretao s Radovanom
Foto: Profimedia

nije se dao prevariti

KAKVI SU BILI TAJNI SUSRETI I PREGOVORI O PREDAJI KARADŽIĆA: Haški istražitelj imao povez preko očiju kad se sretao s Radovanom

Politika -

Nekadašnji predsednik Republike Srpske Radovan Karadžić se, dok je bio u bekstvu, više puta sastajao sa istražiteljem iz Haga, koji ga je ubeđivao da se dobrovoljno preda!

To je u knjizi "Mir i kazna" svojevremeno otkrila nekadašnja portparolka Haškog tribunala Florans Artman, koja je opisala kako su ti susreti i izgledali.

Radovan Karadžić
foto: AP

- Nova i poslednja smrtonosna kampanja koju Slobodan Milošević već u leto 1998. započinje na Kosovu odvraća pažnju sa Bosne i Hercegovine. NATO se priprema da interveniše protiv Miloševićevih snaga i više se čak i ne pretvara da traga za Radovanom Karadžićem.

Očajna, Luiz Arbur (tužiteljka Haškog tribunala, prim. nov.) odlučuje, tek nekoliko nedelja pošto je podigla optužnicu protiv Slobodana Miloševića, da sama pokuša da ubedi Karadžića da se preda. Ona zadužuje jednog člana svog osoblja, Amerikanca Pola Nela da stupi u kontakt sa Radovanom Karadžićem. Održano je više tajnih sastanaka, bez rezultata. Oni se odvijaju na području između Trebinja i Bileće, nedaleko od jezera, a zatim zapadnije, u jednom manastiru na putu koji vodi ka Stolcu ili pak u regionu Foča-Višegrad, u jednom hotelu u blizini Kula Banje i, najzad, u Crnoj Gori, na planini Žabljak - piše Artmanova i dodaje:

- Svaki put istražitelj ima povez preko očiju, njegovi pratioci zameću tragove i više puta prelazi iz jednog vozila u drugo. Prilikom njihovog poslednjeg susreta Radovan Karadžić ponovo govori o sporazumu sa Ričardom Holbrukom iz novembra 1995. U svom izveštaju po obavljenom zadatku Pol Nel rezimira Karadžićeve reči: "Neposredno pred Dejton, američki diplomata mu je obećao da nikada neće biti uhapšen ako se bude držao po strani."

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track