01:39

VUČIĆ PO ZAVRŠETKU SAVETA BEZBEDNOSTI: Šibica fazon Albanaca ne prolazi, izabrao sam da kažem NE

savet za nacionalnu bezbednost završen posle dva sata

PREDSEDNIK POSLE SAVETA: Na kriminalne akcije Prištine ne pristajemo! Odbio sam rešenje Kvinte, tražimo povlačenje trupa sa severa

Politika -

* Srbija traži povlačenje svih trupa koje su upale na sever Kosmeta, hitan odgovor EU da li postoji Briselski sporazum o pravnom prometu. Predsednik je rekao i da je odbio "tobožnje kompromisno rešenje Kvinte koje bi unižavalo Srbiju"

* To ne može, te albanske šibica fazone, sad je tamo, sad je vamo što nam nude to više ne može. A EU... njihovo je da nude, a naše da pristanemo ili ne

BEOGRAD - Sednica Saveta za nacionalnu bezbednost koja se održana danas u Palati Srbija završena je posle dvočasovnog zasedanja.

Njome je predsedavao predsednik Srbije Aleksandar Vučić i vrhovni komandant oružanih snaga Srbije koji se u podne, po završetku sednice, obratio medijima.

Vučić
foto: Kurir TV

- Analizirali smo situaciju i doneli nekoliko odluka. Analizirali smo stanje u VS i MUP, zadovoljan sam borbenom gotovošću, motivisanošću ljudi... - rekao je Vučić i dodao da je analizirana i situacija na Kosmetu odnosno kriminalna akcija na Jarinju.

1 / 10 Foto: Kurir TV

- Na barapske i kriminalne akcije Prištine Srbija više ne pristaje!, rekao je predsednik i dodao da je zaključak današnje sednice da Savet traži momentalno povlačenje svih trupa sa severa Kosmeta.

- Srbija više ne pristaje na politiku svršenog čina - naglasio je predsednik i dodao da Srbija traži poštovanje Briselskog sporazuma uz apsolutno očuvanje mira i stabilnosti. Predsednik je dodao da Srbija nije učinila ništa niti bilo čime isprovocirala jučerašnju kriminalnu akciju na Jarinju.

01:39

VUČIĆ PO ZAVRŠETKU SAVETA BEZBEDNOSTI: Šibica fazon Albanaca ne prolazi, izabrao sam da kažem NE

Predsednik je naglasio da je od EU zatraženih i hitan odgovor da li Briselski sporazum uopšte više postoji.

Aleksandar Vučić
foto: TV Pink Printscreen

- Odbio sam ponudu Kvinte plus EU (5+1) posle koje bi se jedinice ROSU odmah povukle sa severa... Ja sam taj koji je odbio, ne dam pristanak na bezobrazluk i poniženje Srbije i kriminalne akcije Prištine... E, tako - poručio je predsednik i pozdravio srpske junake koji su se celu noć suprotstavljali albanskim specijalcima a Srbija će naći način za snabdevanje.

Odgovarajući na pitanje novinara rekao je da je lično odbio ponudu Kvinte i EU za navodni kompromis, a Savet se po njegovom obrazloženju s time i saglasio, jer će sutra biti isti takav upad na Gazivode pa će reći "hajmo kompromis" pa kad pristanemo oni će se povući a reći će nam da novi menadžment i direktori moraju da ostanu.

Šibicarenje

- To ne može, te albanske šibica fazone, sad je tamo, sad je vamo što nam nude, to više ne može. A EU... njihovo je da nude, a naše da pristanemo ili ne - rekao je predsedsednik.

01:39

VUČIĆ PO ZAVRŠETKU SAVETA BEZBEDNOSTI: Šibica fazon Albanaca ne prolazi, izabrao sam da kažem NE

Brisel da jasno odgovori da li postoji Briselski sporazum

Vučić je izjavio danas, posle sednice Saveta za nacionalnu bezbednost, da će Beograd zatražiti od Brisela hitan odgovor da li i dalje postoji Briselski sporazum u pravnom prometu ili to više nije slučaj, kao i kada će biti formirana Zajednica srpski opština (ZSO).

"U narednih mesec dana ćemo tražiti odgovor na to pitanje i eventualno ćutanje će nam biti jasan znak da sporazum ne postoji i da oni ne žele da se to prihvati", rekao je Vučić.

On je pozvao Evropsku uniju da utiče na Prištinu da bez odlaganja ukine presudu na dve godine zatvora poslaniku Srpske liste Ivanu Todosijeviću zbog izjava o Račku, jer to smatra sledećim mogućim razlogom za veliku krizu. "Ili će ukinuti tu presudu ili smo dobro razumeli da Priština ima dozvolu za iseljavanje Srba sa Kosova. I u skladu sa tim ćemo reagovati", rekao je on.

01:33

VUČIĆ ZADOVOLJAN STANJEM U VOJSCI I POLICIJI: Čeka nas značajnije opremanje i naoružavanje

Vučić je rekao da smatra neprimerenim izjave iz međunarodne zajednice u kojima se izjednačava krivica Beograda i Prištine i dodao da će Srbija biti uvek spremna za dijalog ali da neće prihvatati politiku svršenog čina i kriminalnih akcija. On je rekao da je odbio predlog Evropske unije koji je predstavljen kao kompromisno rešenje jer smatra da bi njegovo prihvatanje unižavalo Srbiju.

"Razgovarali smo i o situaciji na Kosovu i Metohiji posle kriminalne akcije prištinskog režima i šestog upada na sever Kosova i Metohije, uz korišćenje oklopnih vozila i dugih cevi i maltretiranje lokalnog stanovništva. Došli smo do zaključka da će Srbija nastaviti da insistira na očuvanju mira i stabilnosti i pune sigurnosti za srpsko stanovništvo na Kosovu", rekao je on.

Odbio sam predlog Kvinte za rešenje, tražimo povlačenje svih trupa sa severa KiM

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je, nakon sednice Saveta za nacionalnu bezbednost, da Srbija traži povlačenje svih trupa koje su upale na sever Kosova i Metohije, hitan odgovor EU da li postoji Briselski sporazum o pravnom prometu. Poručuje da je odbio "tobožnje kompromisno rešenje Kvinte koje bi unižavalo Srbiju".

- Odbio sam ponudu Kvinte plus EU (5+1) posle koje bi se jedinice ROSU odmah povukle sa severa... Ja sam taj koji je odbio, ne dam pristanak na bezobrazluk i poniženje Srbije i kriminalne akcije Prištine... E, tako - poručio je predsednik i pozdravio srpske junake koji su se celu noć suprotstavljali albanskim specijalcima te dodao da će Srbija pronaći način za snabdevanje.

Zahtevi Beograda

Danas smo izneli svoje zahteve, rekao je predsednik i nabrojao taksativno.

- hitno povlačenje svih trupa sa severa Kosmeta

- formiranje Zajednice srpskih opština

- ukidanje presude Ivanu Todosijeviću

- davanje licenci dvema srpskim firmama u oblasti električne energije

Tema sednice su dešavanja na Kosovu i Metohiji, odnosno upad jedinica ROSU na prelaze Jarinje i Brnjak kao i analiza najnovijih napada na Srbe u južnoj pokrajini, te odluka Prištine o skidanju tablica sa srpskih automobila.

Savet za nacionalnu bezbednost
foto: KurirTV

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track