Najnovije vesti

PREPORTER KURIRA NA PRELAZU JARINJE:Evo kakva je situacija ovog jutra
01:34

PREPORTER KURIRA NA PRELAZU JARINJE:Evo kakva je situacija ovog jutra

KFOR SPREČIO INCIDENT

UŽIVO KURIR U SRPSKOJ BLOKADI NA JARINJU, DAN 3: Drama na Brnjaku, ROSU pokušale da izvuku Srbina iz kola! Oglasio se i Kurti

Politika
15:34h

ROSU se ne povlače, Srbi prenoćili u šatorima i pored vatri po izuzetnoj hladnoći

JARINJE - Nekoliko stotina Srba sa severa Kosmeta provelo je ledenu noć i jutro na Jarinju pored Ibra u dva postavljena šatora, kabinama kamiona, kombijima, automobilima i pored logorskih vatri. Sve ovo liči na jedan veliki zbeg. S jedne strane su Srbi a sa druge specijalci ROSU pod šlemovima, punom opremom i sa bornim kolima, javlja izveštač Kurira sa blokiranog Jarinja.

Smena ROSU na Jarinju
00:40

Smena ROSU na Jarinju

15.25 - Kurti: Spremni smo da ukinemo mere ako to uradi i Srbija. Prištinski premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je danas da je "vlada Kosova" zainteresovana da se o pitanju privremenih registarskih tablica razgovara u Briselu, ali da je to srpska strana odbila.

On je nakon sednice vlade rekao novinarima da su zainteresovani za trajno rešenje problema slobode kretanja gradjana dve zemlje i da će odluku povući ako tako postupi i srpska strana.Kurti je rekao da je počelo uvodjenje privremenih tablica i da je "srećan što vidi pozitivan odgovor srpskih gradjana, na uvodjenje te mere". "Ova odluka je jednaka meri koju Srbija primenjuje više od dve decenije. Još juče sam objavio da je odluka Kosova u okviru sprovodjenja zakona i spreman sam da to uklonim ako imamo obavezu srpske strane da i ona to uradi", kazao je Kurti.

Rekao je da je Vlada Kosova spremna za sastanke u Briselu, ali pošto je srpska strana to odbila, zainteresovani su i za trajno rešenje kretanja gradjana i pozvao je predsednike opština na severu Kosova da uklone kamione sa puteva, jer su oni svojina tih opština.

Govoreći o zahtevima koji su se čuli u vezi sa smenom ministra za povratak i zajednice Gorana Rakića, koji je i predsednik Srpske liste, Kurti je rekao da je bio u kontaktu sa njim. "Imamo razlike i ne mogu se žaliti na komunikaciju sa njim. Koliko sam obavešten verujem da je pokušao da ne dozvoli eskalaciju situacije", rekao je Kurti i dodao da nema nameru da preduzima mere protiv Rakića.

Jarinje, Rosu, Brnjak
foto: Kurir.rs/Z.Š.

Kurti je pozvao gradjane da sami predaju nelegalne tablice, nakon početka primene reciprociteta za privremene tablice za automobile iz Srbije. Kazao je da su pripadnici specijalnih jedinica policije Kosova tu da obezbede pripadnike granične policije i granične prelaze. U ponedeljak je Vlada Kosova uvela meru reciprociteta sa Srbijom za registarske tablice vozila iz Srbije koja ulaze na Kosovo. Od sada, automobili srpskih registarskih oznaka pri ulasku na Kosovo dobijaju privremene registarske tablice sa oznakom Republike Kosovo (RKS), kao što to čini Srbija sa automobilima sa registarskim oznakama RKS.

1 / 22 Foto: Kurir.rs/Z.Š.

14.21 - Petković: Kurti je jedini političar koji se zalaže za destabilizaciju na Kosovu. Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković ocenio je danas da je kosovski premijer Aljbin Kurti jedini koji se otvoreno zalaže za destabilizaciji prilika i upitao ga kako misli da pregovara ako "na goloruki narod na severu pokrejine ide dugim cevima, oklopnim vozilima, snajperima i suzavcem".

"Zvanični Beograd je uvek isticao da je spreman na razgovor i dijalog. Ali o kom dijalogu je reč dok Priština na naš narod drži uperene snajpere i duge cevi i dok mu se brutalno brani sloboda kretanja? Kompromis može da se postiže u razgovoru, ali ne i sa nasilničkom i agresorskom politikom Prištine, to neka svima bude jasno", naveo je Petković u pisanoj izjavi.

On je rekao da Kurti jedini ima interes da izazove incidente na severu Kosova i optužio ga je da je spreman na sve "za šaku glasova".

Srbi na Jarinju spremaju se za ledenu noć u blokadi
00:43

Srbi na Jarinju spremaju se za ledenu noć u blokadi

"Prvo je pokušao da odloži izbore pozivajući se na pandemiju koronavirusa. Kada mu to nije pošlo za rukom, pribegao je ovim ekstremnim potezima kojima pokušava da vodi kampanju za lokalne izbore. Ali, prevario se Kurti, jer preko puta sebe nema lojalne Srbe kojima može da diriguje i koji će biti statisti u njegovoj predizbornoj kampanji, već narod koji je danonoćno spreman da mirnim sredstvima brani svoje pravo na normalan život, svoj ostanak i opstanak na ovim prostorima", dodao je.

Petković je takodje naveo da je protest srpskog naroda na Jarinju i Brnjaku nije nekakva jednostrana akcija već reakcija tih ljudi na protivpravne akcije Prištine koja više od 3.000 dana otvoreno krši Briselski sporazum.

13.21 - Drama na Brnjaku: Specijalci pokušali da izvuku Srbina iz kola, Kfor sprečio incidente. Situacija na Brnjaku je u međuvremenu postala izuzetno napeta, javlja reporter Kosovo onlajna. Incident se dogodio kada su pripadnici policijske specijalne jedinice pokušali na silu da izvuku jednog vozača iz automobila sa KM tablicama.

Oni bi u tome i uspeli da se nije umešala patrola Kfora koja se u tom trenutku tu zatekla. Prema nepotvrđenim informacijama, policija je zahtevala od jednog građanina srpske nacionalnosti da izađe iz automobila i skine KM tablice, što je on odbio, pa su krenuli da ga izvlače iz kola.

Ko zna kako bi se sve završilo da nisu naišli pripadnici Kfora koji su smirili celu situaciju, okupiili su se i Srbi koji tu protestuju, a vozač je uspeo da se skloni na sigurno. Situacija u ovom trenutku i dalje je veoma napeta, jer pripadnici specijalnog odreda policije prisilom pokušavaju da nateraju sve vozače sa srpskim tablicama da ih skinu. Da podsetimo, prvog dana protesta, kosovska policija je ispalila nekoliko patrona suzavca na okupljene Srbe na Brnjaku.

1 / 12 Foto: Kurir.rs/Z.Š.

- Što se tiče saobraćaja, ovo je treće jutro zaredom da ništa ne prolazi i da prelaska vozilima uopšte nema. Peške pređe samo ko mora i to iz preke potrebe zbog lekara ili lekova jer treba preći i po tri kilometra peške u jednom smeru od prevoza do prevoza - dodaje izveštač Kurira.

Rosu i jutros na Jarinju, Srbi u šatorima
00:20

Rosu i jutros na Jarinju, Srbi u šatorima

Inače, na severu Kosova, gde se na prelazima Jarinje, Brnjak i Merdare nalaze pripadnici specijalnih jedinica kosovske policije koji sprečavaju ulazak na Kosovo vozila sa srpskim ili statusno neutralnim "KS" tablicama, situacija je mirna ali napeta, a Srbi iz Leposavića i Zubinog potoka i dalje protestuju protiv ove mere.

Saobraćaj na deonicama Raška - Kosovska Mitrovica i Ribariće - Zubin Potok i dalje je u prekidu. Građani iz centralne Srbije koji rade u pokrajini idu preko prelaza pešice, odakle je dalje organizovan prevoz, a slično je i na prelazu Brnjak. Na Brnjaku i Jarinju prevoz putnika fukcioniše tako što ih autobusi dovoze do prelaza, potom pešače 800 metara do blokade i tu ih preuzimaju drugi autobusi ili automobili.

PREPORTER KURIRA NA PRELAZU JARINJE:Evo kakva je situacija ovog jutra
01:34

PREPORTER KURIRA NA PRELAZU JARINJE:Evo kakva je situacija ovog jutra

Kako je ranije saopštio MUP Kosova, na prelazu Merdare u toku jučerašnjeg dana izdato je više od 1.000 probnih "RKS" tablica, javljaju domaći mediji. Podsetimo, srpska vozila na severu Kosova do sada su koristila tablice koje izdaju srpske vlasti - sa registracijom za gradove na Kosovu, ili statusno neutralne "Unmikove - KS" tablice, koje od ponedeljka kosovske vlasti ne priznaju.

Smena RODU na Jarinju

1 / 3 Foto: Kurir.rs/Z.Š.

Sporazum o priznavanju "KS" i srpskih tablica na Kosovu potpisan je na pregovorima u Briselu 2016. godine, sa rokom važenja od pet godina, a pre 15. septembra ove godine, kada je istekao, nije postignut novi dogovor.

1 / 3 Foto: Kurir.rs/Z.Š.

Podsetimo, predsednik Srbije Aleksandar Vučić juče je posle hitne sednice Saveta za nacionalnu bezbednost zatražio hitno povlačenje ROSU sa severa Kosmeta i odgovor EU na pitanje kada će biti formirana Zajednica srpskih opština.

Kurir.rs/Z. Šaponjić

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...
track